Satui de aroganta lui Dorin Florea, democratii mureseni revenit asupra deciziei de a lasa partidul pe mana primarului. Sambata, Biroul Permanent Judetean a revocat Hotararea nr. 26 din 10 octombrie, privind suspendarea activitatii BPJ si infiintarea unei comisii mixte, din care fac parte Florea, Opriscan, Porutiu si Maior.

Umilintele l-a care i-a supus Florea i-au trezit pe democrati. Primarul dorea sa-si impuna oamenii proprii in posturile care reveneau PD in urma negocierilor. Primii vizati - Suzana Ganta si Ioan Covaciu. Partenerii de Coalitie au avertizat ca nu vor discuta cu Florea.

Conducerea nationala a PD nu a luat ieri in discutie chestiunea Mures, legitimand alegerea BPJ

Conducerea PD, reunita ieri in cadrul Colegiului Director, nu a luat in discutie situatia de la Mures, generata de decizia Biroului Permanent Judetean de a revoca hotararea prin care conducerea filialei era lasata pe mana lui Florea. Acest lucru legitimeaza, practic, decizia BPJ si-l scoate pe fostul taranist, independent si apropiat al PSD din carti.

Revocarea Hotararii din 10 octombrie s-a facut la propunerea lui dinu Socotar, care l-a acuzat pe Florea ca a umilit in public partidul.

La nici o luna de la intrarea lui Florea in PD, convenita cu primarul de la Alba, Mircea Hava, vicepresedinte national si fost coleg de facultate cu Doru Opriscan, democratii mureseni s-au desteptat.

Sambata, in cadrul Biroului Permanent Judetean, Dinu Socotar a prezentat un raport asupra activitatii comisiei mixte, infiintata in 10 octombrie, care trebuia sa se ocupe de organizarea alegerilor in filiala mureseana.

Comisia, formata initial din sapte persoane - Dorin Florea, Doru Opriscan, Claudiu Maior, Dinu Socotar, Ioan Covaciu, Florian Coman si Bogdan Buda -, a fost completata cu Mihai Porutiu si, ulterior, cu Sorin Lazar, ajungand la noua membri.

Socotar a acuzat, in fata Biroului autosuspendat, atitudinea dictatoriala a lui Florea si faptul ca acesta i-a supus pe cei patru membri din vechea garda la o adevarata umilinta publica, cerand revocarea deciziei, lucru acceptat de membrii BPJ.

Supararea democratilor vine din faptul ca Florea a promis, in cadrul comisiei, ca nici unul dintre cei desemnati de PD in functii de conducere, la diverse institutii, nu sunt batuti in cuie, indiferent daca au fost numiti prin concurs sau nu.

Printre cei vizati se numara Suzana Ganta, inspectorul scolar general, numit in urma cu o luna, si Ioan Covaciu, seful Postei - de altfel cunoscut drept un opozant al primarului.

Pentru consilierul local Doru Opriscan, mana dreapta a primarului, este rezervat postul de prefect, chestiune care a fost negociata cu Mircea Hava. De altfel, amicitia dintre Opriscan si Hava dateaza inca din perioada 76-81, cand cei doi au fost colegi la Facultatea de Tehnologie Chimica a Institutului Politehnic "Traian Vuia" din Timisoar

Un alt post vizat de Florea este cel de sef al Garzii Financiare.

In locul lui Valeriu Baziotis, inca neconfirmat pe post, desi in acest sens exista o decizie a prefectului Ciprian Dobre, ar urma sa fie numit comisarul Iuanel Gutiu, implicat in scandalul chitantelor false emise de Garda - impotmolit undeva pe traseu, la Politie - si proprietar al unei vile la Platoul Cornesti, ridicata, neverosimil, cu bani obtinuti de parinti din vanzarea de rosii si castraveti. Adica, mai degraba vinde gogosi decat castraveti. Un alt protejat care urmeaza sa fie promovat in cazul in care primarul reuseste preluarea PD, este fostul liberal Sorin Lazar. Pentru acesta este rezervat un loc in fruntea Finantelor, unde Lazar a fost director adjunct si pe vremea lui Savu.

Desi dosarele instrumentate de PNA in ceea ce-l priveste sunt aproape de finalizare, Lazar a fost pomenit de Florea intre cei care-i vor conduce pe democrati.

Decizia de suspendare a BPJ si de preluare a atributiilor de catre comisia mixta trebuia avizata de Biroul Permanent National pe 16 octombrie, insa a fost amanata, din lipsa de cvorum.

In aceste conditii, potrivit statutului, ea nu are inca aplicabilitate, prin urmare conducerea PD Mures este asigurata si in prezent de catre Birou, iar hotararea de sambata, de revocare a deciziei, este statutara. De altfel, nici partenerii de coalitiei ai democratilor - PNL si UDMR - nu sunt incantati de intrarea lui Florea in PD.

Potrivit unor surse din interior, atat liberalii cat si maghiarii ar fi formulat critici pe aceasta tema in cadrul sedintelor Consiliului Judetean de Coordonare a Coalitiei, precizand ca nu vor negocia decat cu actualii reprezentanti ai PD.

Nu s-a discutat nimic legat de Mures. In acest moment, Biroul Politic Judetean este structura legitima de conducere.

Dinu Socotar, presedinte PD Mures

PD nu este fostul PNTCD. Schimbarea la Oficiul Judetean de Posta nu se poate face dupa muschii cuiva. Primarul ar trebui sa fie constient ca dupa ce a facut campanie pentru PSD, nu poate fi portdrapelul PD.

Ioan Covaciu, director OJP

Incalcarea statutului

Statutul PD prevede, la art. 142, ca "pentru a candida la functia de presedinte al BPJ, un membru trebuie sa aiba o vechime de minim 2 ani in partid si o activitate de militant de cel putin un an, atestata ca atare", iar pentru functia de vicepresedinte e nevoie de o vechime minima de un an si o activitate de militant de cel putin sase luni.

In aceste conditii, Florea si oamenii sai ar avea nevoie de o derogare din partea Biroului Permanent National, pentru a putea participa la alegeri.