Primarul Gheorghe Nichita nu pare sa le poarte simbetele celor sase consilieri PSD care, in urma cu doua zile, si-au manifestat cu usurinta disponibilitatea de a-l intilni in particular pe deputatul liberal Relu Fenechiu. „Am toata increderea atit in consilierii PSD, cit si in cei din PRM.

Sint cetateni cu simtul responsabilitatii, care atunci cind voteaza se gindesc la binele iesenilor", a afirmat Nichita. „Jurnalul de Est" a initiat, in urma cu doua zile, un demers jurnalistic pentru a testa „fidelitatea" consilierilor PSD fata de formatiunea din care fac parte.

Dindu-se drept angajati ai cabinetului parlamentar al deputatului Fenechiu, reporterii nostri au reusit sa contacteze 8 consilieri (PSD – 6, PRM – 2), carora li s-a propus o intilnire cu Relu Fenechiu, sugerindu-se ideea de discretie si ca discutiile vor viza situatia din Consiliul Local.

Toti cei sase membri PSD au acceptat sa-l intilneasca pe parlamentarul liberal, ba, mai mult, unii dintre s-au aratat chiar nerabdatori. Cei care au acceptat sint Adrian Nedelcu, Petra Carp, Vasile Munteanu, Petrica Ciubotariu, Sorin Iacoban si Alexandrina Jeflea, cu totii membri PSD. Totusi, demersul jurnalistic initiat de „Jurnalul de Est" a stirnit numeroase discutii in PSD.

Consilierul Sorin Iacoban, unul dintre cei care a acceptat o discutie cu Fenechiu, ne-a declarat aseara ca simpla intilnire cu un parlamentar nu inseamna o negociere. „De altfel, l-am sunat pe profesorul Tompea (seful filialei municipale PSD, n.r.) si i-am spus ca am fost chemat la o discutie cu deputatul liberal. Mi-a zis discutam si vedem", a precizat Iacoban.

Consilierul PSD a mai afirmat ca nu pleaca din PSD si ca primarul este blocat de Alianta. „Puteam sa discut cu orice parlamentar, de la orice partid", s-a aparat Iacoban. Potrivit unor surse din PSD, acest demers jurnalistic ar avea efecte favorabile mai degraba asupra lui Gheorghe Nichita.

„Daca cei sase au fost prinsi cu mita in sac, pe viitor vor fi de o mie de ori mai reticenti si s-ar putea sa refuze orice invitatie, chiar daca aceasta va fi facuta cu buna-credinta", ne-a spus un apropiat al primarului.

Insusi Nichita a afirmat ieri ca, dupa cum evolueaza lucrurile, in viitorul apropiat tensiunile din Consiliul Local se vor reduce ca intensitate.La rindul sau, Doru Tompea, liderul filialei municipale a PSD Iasi, a lasat de inteles ca unii dintre consilierii PSD au cazut in capcana. „De regula astfel de invitatii se fac pe linie de partid, adica intre sefii de filiale.

Sau puteau accepta discutia doar dupa o consultare cu unul din liderii PSD", a spus Tompea. El a confirmat ca a fost sunat imediat de consilierul Iacoban, insa a adaugat ca nu stie ca acelasi lucru sa-l fi facut si ceilalti 5 consilieri PSD. „Daca n-au facut-o, atunci au gresit", a spus Tompea, care a adaugat ca atitudinea consilierilor PSD va fi discutata in partid.

Pe de alta parte, liderul PD, senatorul Dan Cirlan, a evitat cu diplomatie sa comenteze situatia delicata in care au fost pusi cei sase consilieri PSD. „Poate ca oamenii au fost curiosi si au acceptat intilnirea", a spus Dan Cirlan. Democratul sustine ca, in general, in politica oamenii nu pot fi tinuti cu arcanul intr-un partid, ci trebuie sa fie in acord cu convingerile lor.

„E greu sa tii pe loc un ales, impunindu-i restrictii", a adaugat Cirlan. Intrebat cum ar fi reactionat daca ar fi aflat ca un consilier al PD s-ar duce la o discutie intre patru ochi cu unul dintre sefii PSD Iasi, Dan Cirlan a schimbat tonul. „Daca un consilier de-al nostru ar accepta o intilnire cu Nichita, nu vad care e problema. E vorba despre o discutie intre primar si un consilier.

Dar daca s-ar duce la o intilnire cu alt lider PSD, situatia devine delicata. Cred ca ar trebui sa evite", a comentat Cirlan.

A obtinut Alianta majoritatea in Consiliu?

Cit priveste majoritatea din Consiliul Local, lucrurile se complica de la o zi la alta. Surse din cadrul Aliantei D.A. sustin ca de fapt PSD ar fi pierdut deja suprematia in Consiliul Local. Intrebat despre aceasta ipoteza, senatorul PD Dan Cirlan a recunoscut ca exista consilieri PSD dezamagiti de propriul partid.

„Lucram cu determinare pentru o solutie favorabila Aliantei", a spus Cirlan, fara insa a spune la ce se refera cu exactitate. Cirlan a mai precizat ca, la prima sedinta de Consiliu, consilierii Aliantei vor cere revocarea hotaririi prin care taxele si impozitele locale au fost majorate cu 40 la suta. „Atunci se va vedea de fapt cine are majoritatea in Consiliul Local", a explicat senatorul PD.

Situatia politica tensionata din ultimele zile porneste de la raportul de forte pe muchie de cutit din Consiliul Local. In acest moment, primarul Nichita se poate baza pe votul a 14 consilieri, in vreme ce Alianta, pe 13. Practic, doua absente la o sedinta din tabara PSD sau trecerea unui consilier de partea PNL-PD l-ar lasa pe actualul primar fara sprijin in Consiliul Local.