Cadrele didactice sunt, de o saptamana, in greva generala, solicitand, in primul rand, alocarea a sase la suta din PIB pentru Invatamant, in 2006, dar si salarii duble de la 1 ianuarie 2007, prin elaborarea, discutarea si promulgarea Legii salarizarii din invatamant.

Sindicalistii cer, de asemenea, acordarea premiului lunar de doi la suta, precum si a altor premii cuvenite conform legii si contractelor colective de munca, mentinerea titularizarii in invatamant, acordarea de tichete de masa, a unui fond pentru carte de specialitate si acces la internet.

5 la suta pentru...

Dupa trei zile pline de negocieri, sindicatelor din invatamant, le-a fost prezentat, sambata, un acord continand propunerea de finantare doar a proiectelor de reforma din educatie cu sume suplimentare de 1,1 la suta din PIB - echivalentul a 34.498 miliarde lei vechi - peste nivelul alocat prin proiectul de buget pentru anul viitor, astfel incat cheltuielile pentru invatamant sa reprezinte 5 la suta din PIB. Discutiile de sambata cu liderii sindicali au fost incepute - in absenta premierului Tariceanu - de ministrii de stat Gheorghe Pogea si Marko Bela, precum si de ministrii Finantelor, Muncii si noul ministru al Educatiei, Mihail Hardau.

Programele ce urmeaza sa fie finantate sunt strict legate de asigurarea calitatii si perfectionarea cadrelor didactice in invatamantul preuniversitar, asigurarea calitatii examenelor nationale si a conditiilor pentru elevi pe perioada desfasurarii acestora, finantarea celor doua agentii de asigurarea a calitatii in invatamantul preuniversitar si superior, finantarea de baza a invatamantului universitar si postuniversitar, asigurarea spatiilor de invatamant si a bibliotecilor.

Alte proiecte propuse vizeaza reabilitarea laboratoarelor, a scolilor si a constructiilor scolare, dotarea unitatilor cu calculatoare, constructia si reabilitarea campusurilor, asigurarea manualelor, dotarea institutiilor de invatamant preuniversitar cu mobilier, facilitati de transport pentru elevi in mediul rural defavorizat, asigurarea si imbunatatirea conditiilor de cazare a studentilor. Conform documentului, prevederile bugetare pentru invatamant pe 2006, vor putea fi utilizate in avans, pentru finantarea proiectelor aflate in curs de executie sau a actiunilor pregatitoare, precum studii de fezabilitate, proiecte tehnice si de executie.

Studentii suspenda greva

Reprezentantii federatiilor studentilor din Romania au anuntat vineri, la Palatul Victoria, la finalul negocierilor cu reprezentantii Guvernului, ca vor suspenda greva.

Studentii au obtinut, in urma negocierilor, cresterea subventiei pentru cazare de la 660.000 lei vechi la 960.000 lei vechi, majorarea burselor cu 8 la suta, precum si promisiunea ca Ministerul Educatiei si Cercetarii se va asigura ca studentilor le sunt decontate abonamentele pe transportul urban, potrivit legii.

Guvernul le-a dat asigurari studentilor ca va analiza cererea de reducere cu 50 la suta a costului biletelor pe toate categoriile de trenuri si ca, pentru 2006, Guvernul va asigura banii necesari pentru finalizarea lucrarilor la constructia unor noi camine studentesti si pentru reparatii capitale la caminele existente.

Executivul va aloca 620 miliarde lei vechi in 2006 pentru aplicarea proiectului Bologna. In urma negocierilor s-a stabilit ca federatiile studentesti vor avea reprezentanti in structura Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior.

Profesorii decid marti

Marti, in Colegiul Director al federatiei sindicale de la Bucuresti se decide daca greva generala continua sau nu, a declarat Eusebiu Lehene, presedintele Ligii Sindicatelor din Invatamant Salaj. Liderul de sindicat a mai spus ca „la o prima vedere, propunerile guvernului nu par acceptabile, dar trebuie sa ne gandim ca sindicalistii sunt in greva de o saptamana" si decizia ramane la latitudinea lor, trebuind comunicata pana marti sindicatului din care fac parte.

In privinta orelor pierdute, e probabila semnarea unui protocol la nivel de inspectorat scolar.