110 de milioane de euro - Stefan Vuza, 35 ani

Stefan Vuza controleaza, in acest moment, cel mai puternic grup industrial din Romania, grupat sub numele de „Serviciile Comerciale Romane".

Incepand cu anul 1999, Vuza a castigat o serie de licitatii de privatizare a unor combinate si uzine din industria chimica, grea si textila. „Perla" grupului SCR, combinatul chimic „Chimcomplex Borzesti", a fost estimat, in cursul unei oferte venite din partea unui concern austriac, la suma de 32 de milioane de euro.

Holdingul detinut de Vuza are imprumuturi considerabile la banci, contractate, in principal, pentru a relansa „mastodontii comunisti" preluati prin privatizare.

In portofoliul SCR se afla: Contactoare SA Buzau, prima mare achizitie a lui Stefan Vuza, in 1999, la pretul de 3, 5 miliarde lei vechi; Combinatul de Hartie Somes Dej, preluat prin intermediul societatii A1 Impex in iulie 2004; Uzuc SA Ploiesti, preluat prin privatizare de A1 Impex SRL Cluj, pretul contractului fiind de 9,8 miliarde lei vechi;

Chimcomplex SA Borzesti, preluat de A2 Impex SRL Ploiesti, intr-un consortiu cu Contactoare SA Buzau; SC Romferchim SA Bucuresti, la un pret final de peste 85 de miliarde de lei vechi; Sinterom SA Cluj, preluat prin intermediul Contactoare SA Buzau la un pret de 7, 7 miliarde lei vechi; Iasitex SA Iasi, cumparata de grupul Carpatex

Brasov, in asociere cu A2 Impex SRL Ploiesti la pretul de 27, 8 miliarde de lei vechi; Caromet SA Caransebes, achizitionat de Iasitex SA, impreuna cu Asociatia Salariatilor Caromet si cu Pavel Petru Ponetchi, la pretul de 8,5 miliarde lei vechi.

Cu toate aceste achizitii, Vuza ramane, in continuare, unul dintrei cei mai controversati milionari romani.

Categoria 50-55 de milioane de euro

Sorin Ghite, 47 de ani

Presedinte al Consiliului de Administratie al Astral in momentul vanzarii catre UPC. Practic, a fost atat seful negociatorilor cu UPC, cat si cu canalele media, in momentul patrunderii pe piata TV cablu. Ii place sa isi faca vacantele la mai mult de 3000 de kilometri de Romania.

A fost cel mai implicat in viata mondena dintre actionarii Astral. Este cunoscut in lumea mondena a Bucurestiului, deoarece frecventeaza localuri celebre precum Office, Bamboo sau Embryo.

Imbracat tot timpul in tendinte, dupa ultima moda. Impatimit al pescuitului de somon, pe care il practica mai ales in Norvegia si al vacantelor montane de pescuit pastrav in Croatia sau Slovenia. In vara, a fost la o partida de pescuit in Tanzania.

Ghite e actionar si la Banca Transilvania, unde detine aproape 1%.

Dispune de un apartament de lux de 400 de metri patrati in Piata Mozart din Viena, cotat la peste 2 milioane de euro, precum si de o locuinta pe cea mai scumpa strada din Romania, Aleea Alexandru din Bucuresti. In Cluj, are una dintre cele mai frumoase case din oras, evaluata la aproape un milion de euro.

A fondat, alaturi de trei dintre colegii de la Astral si de fostul presedinte al Bancii Transilvania, Iosif Pop, societatea IMO Finance. Este un mare pasionat de antichitati. A fost puternic sustinut, in ascensiunea sa, de consoarta sa Aura.

Dan (Puiu) Popbaldi, 52 de ani

Daca Sorin Ghite este un pasionat al pescuitului, Popbaldi si-a canalizat atentia spre vanatoare. Masinile lui preferate sunt jeep-urile. Fost cercetator la ITC, a fost creierul afacerii TV Cablu (Astral), in primii ani ai fondarii companiei.

Este implicat in business-uri imobiliare alaturi de o parte din colegii sai si a achizitionat de curand o vila de peste 2,5 milioane de euro pe coasta Adriaticii, in statiunea preferata a lui Benito Mussolini, San Benedetto Del Tronto.

Horia Ciorcila, 41 de ani

Actualul presedinte al Bancii Transilvania este ardeleanul caruia i-a iesit totul si care are o imagine excelenta in lumea afacerilor din Romania.

A fost unul dintre cei sase actionari – persoane fizice ai Astral, detine o importanta cota din grupul financiar Banca Transilvania si este implicat in afaceri imobiliare importante, alaturi de prietenii sai Dorel Goia si Ovidiu Turcu.

A stiut sa-si construiasca business-urile cu migala si ambitie, fiind omul de afaceri clujean caruia i se datoreaza din plin ascensiunea a doua business-uri de sorginte clujeana devenite brand-uri nationale: Astral si BT.

Stie sa lucreze in echipa si a fost promotorul aducerii unui bancher strain, Robert Rekkers, la conducerea executiva a Bancii Transilvania. Prin aducerea, acum trei ani, a olandezului de la ABN Amro, Ciorcila a facut o miscare extrem de inteligenta, banca triplandu-si valoarea.

Este relativ tanar si, cu toate acestea, se bucura de un respect si o consideratie deosebita in lumea afacerilor clujene.

Ciorcila este pasionat de sportul alb, tenisul de camp, pe care il si practica aproape zilnic. Desi detine marea majoritate a afacerilor in Ardeal, posibila lui implicare viitoare in afacerile din Bucuresti este privita cu teama de catre oamenii de afaceri de pe Dambovita, el demonstrandu-si deja tenacitatea si forta in business.

Dorel Goia, 51 de ani

Fost profesor de istorie, este unul dintre cei mai influenti oameni de afaceri din Cluj, implicat in zeci de business-uri si, bineinteles, in Astral. A fost presedinte al celebrului club Rotary Parc, care grupeaza o buna parte dintre cei mai puternici oameni de afaceri clujeni. Este o persoana extrem de culta, fiind in continuare un pasionat al lecturii.

Dorel Goia este cunoscut pentru viata sa extrem de ordonata si pentru alimentatia sanatoasa pe care o are. Pasionat de inot, isi incepe de cativa ani ziua cu o jumatate de ora de bazine. Este un cititor atent al presei si un businessman recunoscut pentru eleganta vestimentara desavarsita.

In afara participatiilor la Astral, Goia detine actiuni in Tehnofrig, Metalo-Chimice, ACI, Hermes Bistrita si actionar majoritar al grupului de firme Maestro.

In acest moment, are in derulare proiecte imobiliare extrem de ambitioase si este pregatit sa investeasca si in industria mall-urilor. Are o relatie speciala cu Horea Ciorcila si Ovidiu Turcu, cu care, de altfel, detine majoritatea firmelor.

Goia – atunci cand se afla in tara – poate fi vazut, destins si prietenos, savurandu-si cafeaua la Crema si River, in centrul Clujului.

Bela Urasi, 52 de ani

Desi in trecut a practicat meserii precum tehnician sau chiar sofer de taxi, lui Bela Urasi viata i-a suras si a fost cooptat in echipa celor patru membri fondatori ai TV Cablu. Nu ii place sa iasa in evidenta. Cu toate acestea, la aceasta ora dispune de cea mai scumpa locuinta din Cluj si poate chiar din Transilvania. Casa e evaluata de specialisti la peste trei milioane de euro.

In afara de Astral, mai detine actiuni la alte doua firme de constructii. Impreuna cu ceilalti trei fondatori TV Cablu, isi va investi o parte banii primiti de la UPC in proiecte imobiliare, fiind actionar la IMO Finance.

Unul din visurile sale, pe care in acest moment si-l poate indeplini fara mari probleme, a fost sa-si permita sa-si bea cafeaua si fresh-ul de portocale pe orice terasa de cafenea de pe mapamond.

Valentin Nicola, 50 de ani

Tot fondator al TV Cablu (Astral), Valentin Nicola, este o persoana ceva mai putin comunicativa, fiind extrem de retras. Este implicat, alaturi de ceilalti trei colegi de la TV Cablu, in IMO Finance si in alte investitii imobiliare in Cluj si Bucuresti (de ex. mini-business center in apropierea Primariei, in fostul sediu OJT).

Originar din Muntii Apuseni, din zona Arieseni, Nicola este un excelent schior, fiind un bun cunoscator al partiilor de la Saint Moritz (Elvetia), Chamonix (Franta) sau de pe masivul Mont Blanc. De apreciat atentia sporita acordata celor doua fiice, care au fost trimise la studiu la o universitate, respectiv la un colegiu de prestigiu din Londra.

Categoria 30-35 de milioane de euro

Ovidiu Turcu, 53 de ani

Este singurul din afara grupului Astral – BT care se afla in postura de egal al membrilor de seama ai gruparii intr-o serie de firme, detinute in co-proprietate. Este partener de afaceri strategic al lui Dorel Goia si Horea Ciorcila, alaturi de care se regaseste in societatile Tehnofrig, ACI sau Metalo-Chimice.

In afara acestor participatii, insa, Ovidiu Turcu este actionar majoritar in Clasicor Oradea, Mucart Cluj, Soretti Cluj si detine exclusiv reprezentantele Dacia, Renault si Nissan din Cluj-Napoca, afaceri de la care si-a inceput ascensiunea.

Ovidiu Turcu este o persoana cu un puternic spirit persuasiv si cu relatii in toate mediile influente din Romania, cu precadere in Justitie si in Ministerul de Interne. A stiut sa isi construiasca afacerile cu mare atentie, fiind extrem de atent la imaginea sa.

Desi, in ultimul timp, a avut mici probleme de sanatate, Turcu ramane unul dintre cei mai importanti piloni economici ai Clujului. Se bucura de prietenia unor reprezentanti de seama ai Justitiei clujene, fiind o persoana care – daca ajungi sa-i castigi in crederea – poate fi extrem de prietenoasa si afabila.

Categoria 20- 25 de milioane de euro

Liviu Florian, 43 de ani

Desi agricultura nu a fost "afacerea anului", Liviu Florian isi pastreaza locul printre milionarii Clujului. Detine doua dintre cele mai importante complexuri de porcine din tara. Fermele de la Bontida (Cluj) si Gornesti (Mures) cumuleaza peste 50.000 de capete.

Anul trecut, Agroflip Bontida a avut venituri de 34,4 milioane RON, dar si cheltuieli de aproape 35,4 RON, rezultand o pierdere de 945.000 de lei noi.

In acelasi an, Agroflip, firma care se ocupa cu cresterea porcinelor, a acumulat datorii de 14,7 milioane de lei noi, iar efectivul de salariati a ajuns la 90. De administrarea fermei din judetul Cluj se ocupa sotia sa, Livia.

Partea comerciala a afacerii s-a concretizat in infiintarea magazinelor Agroflip, unul in zona centrala a municipiului Cluj Napoca, unul in Gheorgheni. Investitia anuntata de Florian anul trecut, intr-un lant de supermarketuri, se lasa inca asteptata.

In afara de cele doua ferme, Liviu Florian a obtinut, prin concesionare, 5000 de hectare in zona Calarasului si dispune de silozuri cu o capacitate totala de 40.000 de tone.

Are trei fii, dintre care cel mare, Liviut, a fost desemnat sa preia, in curand, afacerile familiei. Casatorit in acest an si tatal unui copil, primul junior al familiei Florian are calitatile necesare pentru a prelua si a dezvolta business-urile parintilor sai.

Marea pasiune a familiei Florian sunt masinile de lux, acestia detinand un impresionant parc auto, format cu precadere din autoturisme Mercedes de ultima generatie.

Silvia si Zsolt Fodor, 38 de ani, respectiv 42 de ani

Impreuna cu sotul ei, Zsolt, este proprietara a "afacerii de familie" Euro GSM 2000 SRL, care a produs, in 2004, o cifra de afaceri de 188 de milioane de lei noi. Firma se ocupa cu comertul cu ridicata al aparatelor electrice. Numarul angajatilor a trecut de 200. Fiecare sot detine cate 50% din firma.

Parteneriatele strategice au fost incheiate cu producatorii mondiali de terminale Siemens, Sony Ericsson, Motorola, Philips, Panasonic, Alcatel.

Firma a fost infiintata in 1997, dupa canoanele "de dincolo". Afacerea cu telefoane mobile a prosperat: dintr-o singura locatie aflata pe strada 21 decembrie, vizavi de Sora, firma a ajuns la o retea de cateva zeci de magazine, iar Euro GSM a devenit distribuitorul nr. 1, in Romania, pentru abonamentele Orange.

La aceasta ora, reteaua sotilor Fodor asigura peste 30% din desfacerea produselor Orange in Romania.

Potrivit informatiilor detinute de ZIUA de Cluj, sotii Fodor au primit, de la un concern european, o oferta de vanzare a afacerii de aproximativ 18 milioane de euro. Pasiunile sotilor Fodor sunt gradinaritul, decoratiunile interioare si magazinele de antichitati (Silvia), respectiv ascensiunile montane cu motocicleta (Zsolt).

Claudiu Silaghi, 54 de ani

Este cunoscut cu precadere in mediul bancar clujean si, mai ales, in cadrul Grupului Financiar Banca Transilvania (BT), fiind membru al Consiliului de Administratie al bancii inca din anii ‘95-‘96. Membru fondator si detinator a 1,8% din Banca Transilvania.

De asemenea, este membru fondator al Societatii de Asigurari SAR Transilvania, actualmente BT Asigurari. Silaghi s-a remarcat si pe piata auto, fiind concesionar pe Transilvania al lubrifiantilor si carburantilor de motor Exxon, prin firma Star Lubricants. A inceput afacerile in 1990, cu un mic chiosc in Autogara Cluj Napoca.

La cinci ani de la Revolutie, cand cei mai multi dintre romani inca nu se dezmeticisera, Silaghi isi numara deja primul milion de dolari.

Silviu Prigoana, 44 de ani

Grupul sau de salubritate, Rosal, a castigat, in urma unei licitatii, salubrizarea stradala a jumatate din Cluj-Napoca. Prigoana a spus ca a investit, pentru cele 31 de echipamente de salubritate stradala, 3 milioane de euro si ca a angajat 120 de persoane.

Valoarea contractului pe opt ani, impartit cu firma Napoget, se ridica, pentru intreg orasul, la 800.000 de lei noi pe luna. "Regele gunoaielor" a declarat ca este interesat si de o investitie in media clujeana.

Cotat de revista Capital cu o avere de 8 milioane de dolari, fostul tehnician de la fabrica de bere din Cluj s-a lansat in lumea afacerilor printr-un un mic restaurant in Gherla, orasul sau natal.

Controleaza, in afara de grupul de salubritate Rosal, televiziunile Etno TV (muzica populara), Taraf TV (muzica lautareasca), Sigma TV (dedicat studentilor), Manele TV sau Vremea TV si este actionar al revistei "Life". Detine firme in transporturi si produse ortopedice.

A devenit celebru prin faptul ca a divortat si s-a recasatorit de trei ori, in decurs de an, cu Adriana Bahmuteanu.

Faptul ca a castigat contractul cu Primaria Cluj il face pe Prigoana sa se gandeasca, in prezent, sa isi caute o casa in Cluj, el fiind dispus sa cheltuie pana intr-un milion de euro pentru a se intoarce in judetul de unde a plecat.

Gabriel Carlig, 38 de ani

A infiintat, in 1993, producatorul de lenjerie si de costume de baie Jolidon, firma cu capital integral romanesc. In 2004, firma lui figura cu 1200 de angajati si cu o cifra de afaceri de 53,8 milioane RON. Dupa 13 ani de activitate, firma dispune de un lant de peste 30 de magazine proprii, numai in Romania.

Lenjeria si costumele de baie sunt exportate in Italia, Franta, Ungaria, Germania, Elvetia, Belgia, Slovenia, Croatia, Polonia, Letonia, Rusia, Austria, Cipru, Malta, SUA, Canada, Japonia, Africa de Sud, Liban, Israel.

In 2000, Carlig a infiintat firma Jolidon Hungary KFT la Budapesta, urmata de Jolidon Italia - Milano si de Jolidon France - Paris.

In 2004, prin cumpararea pachetului de actiuni de la Asociatia Salariatilor, dublata de achizitii repetate de actiuni pe Bursa Electronica Rasdaq, Carlig a anihilat principalul sau concurent, fabricantul de lenjerie intima Argos Cluj, care a disparut ca marca proprie.

Carlig detine o serie de terenuri in zone centrale ale orasului, unul dintre cele mai valoroase si ravnite spatii situandu-se in imediata vecinatate a Gradinii Botanice, estimat la aproximativ un milion de euro.

Paszkany Arpad, 34 de ani

Omul de afaceri a inteles, ca nimeni altul dintre clujeni, ca sportul rege, fotbalul, ii poate asigura notorietate si influenta si, de ce nu, sume frumoase de bani, daca performantele sunt pe masura.

De aceea, a investit cu ambitie intr-o echipa din esalonul al treilea al fotbalului ramanesc, CFR Cluj, cu care a promovat rapid in Divizia A, sub denumirea CFR Ecomax.

In aceasta vara, a reusit sa duca prima echipa din Ardeal intr-o finala de cupa europeana, UEFA Intertoto, pretul de transfer al jucatorilor si valoarea clubului crescand exponential in doar cateva luni, ajungand sa valoreze peste trei-patru milioane de euro.

Paszkany Arpad detine Sigma Center, aflat in fosta cladire IEIA, este dealer-ul autorizat Opel si Chevrolet, prin societatea ECOMAX, are in proprietate o firma de leasing si o salba de terenuri a carei valoare creste in fiecare zi.

Dar poate cele mai importante afaceri ale lui Paszkany sunt parteneriatele si actiunile pe care le detine in cel mai important grup imobiliar din Ungaria, Polus.

Alaturi de Polus si TriGranit – un gigant al imobiliarelor la nivel mondial, Arpad Paszkany are doua proiecte extrem de ambitioase pe teritoriul Romaniei: Esplanada Bucuresti, complex rezidential de lux si mall in centrul Bucurestiului, si Polus City Center Cluj, care va fi cel mai mare mall din Transilvania, investitie cotata la peste 140 de milioane de euro. Este o fire extrem de ambitioasa si are planuri mari in ceea ce priveste investitiile imobiliare din Cluj.

Categoria 10-12 de milioane de euro

Sorin Dan, 45 de ani

Sorin Dan este unul dintre jucatorii seriosi de pe bursa din Romania, fiind – de altfel – printre primii investitori din acest domeniu. Detine cel mai elegant hotel din Cluj, City Plaza, si se pregateste sa inaugureze City Business Center, aflat in fosta cladire a Bancii Agricole din Piata Mihai Viteazu.

Este implicat in industria mobilei, fiind actionarul majoritar al fabricii Libertatea, si este unul dintre oamenii cu mare credit in lumea de afaceri austro-germana. Fire sportiva, practica zilnic tenisul de camp si cunoaste in detaliu sute de partii din Tirolul austriac. De curand, a inceput practicarea golfului, fiind extrem de atras de acest sport.

Este un tip avid de cultura, nescapand nici un vernisaj de arta, si este un spectator avizat al pieselor de teatru de la Nationalul clujean. Cititor pasionat, poate fi intalnit deseori (mai ales sambata dimineata) in librariile din Cluj.

In acest moment, are in plan proiecte imobiliare (hoteluri si mall-uri) intr-o serie de orase din Transilvania si Banat, pentru care are finantari asigurate din partea unor parteneri de afaceri londonezi si vienezi. A detinut actiuni in valoare de peste un milion de euro la BT, pe care le-a lichidat in momentul investitiei City Plaza.

Se bucura de prietenia lui Dan Pascariu, influentul presedinte al HVB Bank Romania, fiind legat de acesta printr-o relatie de decenii.

Marius Ciurchea, 41 de ani

Un nume necunoscut pentru majoritatea clujenilor, Marius Ciurchea a stiut cat si, mai ales, cand sa investeasca, fiind membru fondator al celei mai importante banci din Ardeal si detine aproape 1,5% din Banca Transilvania, alaturi de o serie de investitii imobiliare.

Este actionarul principal al Arcada Grup, societate de investitii imobiliare care construieste, pentru inceput, un cartier rezidential de 135 de case in zona Gheorgheni – Borhanci.

Mircea Ilea, 46 de ani

A fost unul dintre actionarii societatii de televiziune prin cablu Seltron, vanduta acum cativa ani catre gigantul UPC. Detine business-urile in parteneriat cu prietenul sau Radu Ster.

Mircea Ilea este unul dintre actionarii importanti ai restaurantului Chios, detine investitii imobiliare importante, avand participatii si in cladirea InterProiect, de vizavi de Primarie, la parterul careia se afla, actualmente, sediul ING Bank.

Ilea detine si 50% din Orizont Campia Turzii, societate care administreaza 80% din spatiile comerciale din oras si este, de asemenea, proprietar cu 50% al cladirii in care se gaseste, astazi, magazinul de bricolaj Praktiker.

Radu Ster, 51 de ani

Practic, Radu Ster, cel mai cunoscut fumator de trabucuri din Cluj, o persoana extrem de rafinata, este asemeni unui frate geaman in ale afacerilor cu Mircea Ilea. Detine, alaturi de acesta, Chios, Orizont, investitii imobiliare importante (cladirea InterProiect, cladirea Praktiker).

Este, de asemenea, un mare pasionat de vanatoare si pescuit, pe care le practica in compania fostilor actionari Astral, Sorin Ghite si Puiu Popbaldi.

Gicu Agenor Gansca, 47 de ani

Afacerile lui Gicu Gansca au demarat odata cu contractul foarte avantajos pe care a reusit sa-l incheie, inainte de anul 2000, cu Sidex Galati. Gansca vindea, la preturi imbatabile, fier-beton de la combinatul galatean.

Controleaza si detine actiuni la grupul de firme "Atlas" si la firma de constructii "Grup 4 Instalatii". Comertul cu materiale de constructii, obiecte sanitare, electrocasnice etc. prin societatea Sawa ii aduce o cifra de afaceri de peste 1 milion de euro pe luna.

Anul trecut a preluat 40 la suta din firma de constructii ACI si a inceput sa investeasca serios in imobiliare. Numai vanzarea unui teren detinut de ACI in Parcul Feroviarilor a adus in conturile firmei peste 2 milioane de euro.

Cosmin Pavel si Marius Stef, 36 de ani, respectiv 37 de ani

Grupul de distributie Agressione a fost fondat de cei doi fosti ziaristi clujeni in 1992 si, de atunci, a devenit una dintre cele mai importante societati din domeniu. Afacerea din distributie, papetarie si tipografie, controlata impreuna de Pavel si Stef, depaseste 20 de milioane de euro.

Cei doi prieteni si asociati sunt pasionati de sport, drept pentru care au si investit, de-a lungul timpului, importante sume de bani, sub forma de sponsorizari, in echipele clujene de handbal si de rugby.

Marcel Borodi, 43 de ani

Unul dintre pionierii tehnologiei informatiei in Romania. Microsoft a acordat principalei firme a grupului sau, Net Brinel Computers, premiul pentru cel mai bun partener pentru Romania. In 1998, Brinel a semnat contractul cu Microsoft, concernul multinational incluzand sistemele Alpis in lista sa de compatibilitate.

IBM furnizeaza echipamente de ultima generatie pentru firmele din Transilvania tot prin firma lui Borodi, implementate la Banca Transilvania, Astral Telecom si la universitatile clujene.

Din grup fac parte Net Brinel Computers, Brinel PC Prod, IT Brinel Distribution, Dataservice Brinel, Micronet Financial si Centrul de Informatica Miniera, Brinel detinand, de asemenea, pachetul majoritar la firmele oradene Informatica si RoEtCo.

Printre contractele semnate la nivel national se numara cele cu RomTelecom, Ministerul Sanatatii si Familiei, Banca Nationala a Romaniei sau Ministerul Justitiei.

Divizia de distributie a grupului Brinel numara sute de dealeri activi in toata tara, depozite in Bucuresti, Timisoara, Oradea si Zona Libera Giurgiu. In 2004, Net Brinel Cluj a obtinut venituri de 51,5 milioane de lei noi. Firma va inaugura, in curand, noul sau sediu in Parcul Industrial Tetarom I.

Erika Hristea, 41 de ani

Nascuta la Zlatna (jud. Alba), s-a numarat printre acele persoane care au simtit rapid pulsul pietei. Anticipand amplificarea cererii, in contrapondere cu tarifele mari percepute de sistemul centralizat, s-a orientat catre distributia de microcentrale, prin firma Secpral Pro Instalatii.

In afara de concurenta din afara Romaniei, materializata prin intrarea marilor nume in domeniu (Beretta, Ariston, Junkers), a trebuit sa faca fata pietei second-hand sau de instalatii termice improvizate.

Secpral Pro Instalatii a mers pe mana produselor de marca, devenind distribuitor pentru centralele Protherm ale concernului Vaillant Hepworth, unul dintre liderii mondiali in domeniu.

Secpral Pro s-a bazat pe promovarea tehnologiilor si calitatii germane, fie implementate in tara de origine, fie in alte tari din Uniunea Europeana.

Beneficiind de pozitia strategica a firmei, in mijlocul Transilvaniei, Secpral Pro Instalatii este unul dintre cele mai importanti furnizori en gros de materiale de instalatii din Romania, cu depozite la Cluj, Bucuresti si cu distribuitori in toata tara.

De curand, Secpral Pro Instalatii a inaugurat un sediu nou, la standarde occidentale, la iesirea spre aeroport a orasului.

Categoria 5-6 milioane de euro

Pal Peter, 43 de ani

Pal Peter este actionarul principal al grupului de firme Energobit, un holding ce inglobeaza nu mai putin de 11 companii, care activeaza in domeniul electronic si electrotehnic. Afacerea Energobit este estimata la cel putin 10 milioane de euro, firmele controlate de Pal Peter avand cifre de afaceri anuale constante de zeci de miliarde.

Anul acesta, omul de afaceri a intrat pe piata liberalizata a comertului cu energie electrica.

Calin si Octavian Buzoianu, 45, respectiv 48 de ani

Managerul producatorului de bere Ursus, Octavian Buzoianu, detine, impreuna cu fratele, un imobil central extrem de valoros langa Primaria Cluj, alaturi de alte proiecte imobiliare. Familia Buzoianu controleaza si fabrica de dulciuri Feleacul.

In fostul sediu administrativ al fabricii, situat pe strada general Traian Mosoiu, Calin si Octavian Buzoianu au construit un hotel de lux de patru stele, care, in curand, va fi inaugurat.

Urmatorii oameni de afaceri din Cluj se estimeaza ca vor trece, in 2006, de pragul de 5 milioane de euro

In anii urmatori, in top ar putea intra, datorita afacerilor pe care le administreaza si investitiilor pe care pregatesc, si:

Nicolae Badiu, proprietar al As Ro Medica, restaurantului Sinaia si actionar al Arcada Grup;

Chimu Capusan, proprietarul grupului de firme ChimMar si Nobila Casa;

Vasile Leordean, detinator al importante parti sociale din societatile LCS Conf (Flacara) si Leotex;

Razvan Rotta, unul din cei trei actionari, alaturi de Marius Nicoara si Dan Palaghian, ai grupului de firmei Compexit, Proton si Seul Auto;

Ramona si Razvan Cuc, detinatorii lantului de magazine Plus GSM si ai agentiei imobiliare Casa Lux;

Daniel Dulau, unic proprietar al afacerii Sora Shopping Center si al unor importante investitii imobilare in Cluj si Targu Mures;

Augustin Baciu, proprietarul hotelurilor Onix, Stejeris si Alpin Baisoara;

Razvan Tarmure, fost proprietar al benzinariilor GHT, actual patron al companiei de investitii imobiliare Euro Trend;

Mircea Moga, proprietar al Porcelain Manufacturers si al viitoarelor Galerii Ferdinand;

Dan Nistor, detinator al magazinelor Conis, co-proprietar al firmei de distributie C&S, implicat in investitii imobilare importante

Mircea Todea, proprietarul Prodvinalco.