Primarul Mircia Muntean si viceprimarul Florin Oancea au sustinut, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca telefoanele lor au fost ascultate si au solicitat SRI clarificarea aspectului privind interceptarea convorbirilor lor telefonice.

Mircia sustine ca a gasit, printre documentele inapoiate de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), referitoare la procesul in care este implicat, un extras de banda magnetica, in original, cuprinzand convorbiri telefonice ale sale.

"Serviciile secrete au facut intotdeauna jocurile. Nimeni nu va castiga, nici chiar eu, razboiul cu acestea. Vreau sa mi se spuna in baza carui mandat convorbirile mele telefonice si ale viceprimarului Florin Oancea sunt ascultate. Acesti domni din serviciile secrete nu pot emite mandate de ascultare pentru cine vor ei.

Nu-mi convine ca un ofiteras sa se distreze prin birturi discutand cu prietenii despre ce fac eu si sotia mea in dormitor. Fata de 90 la suta dintre lucratorii din serviciile secrete am indoieli ca isi fac corect treaba", a declarat Mircia.

La randul sau, viceprimarul Oancea a spus ca a intrat in posesia unor documente din care rezulta ca i-au fost interceptate convorbirile telefonice incepand din data de 7 decembrie 2004. "Prima interceptare dateaza din 7 decembrie anul trecut. Am intrat in posesia unor sinteze ale unor covorbiri pe care le-am purtat eu.

Inregistrarile telefonice sunt autentice, eu am recunoscut convorbirile pe care le-am avut nu numai cu primarul Mircia Muntean, dar si cu alte persoane. Este inadmisibil ca persoane sa faca comentarii pe marginea convorbirilor mele telefonice.

Astfel, sunt acuzat ca as fi «sef mafiot», ca fac parte dintr-un sistem tip caracatita, ca subminez economia nationala, ca Primaria municipiului Deva este un SRL al PNL, ca dam lucrari ale Primariei pe interese oculte, membrilor de partid. Recunosc, sunt milionar in euro, este adevarat.

Averea mea se poate vedea, nu este secreta. Daca am incalcat legea, voi plati" - a declarat viceprimarul PNL.

Primarul si viceprimarul Devei au solicitat in scris, la unitatea judeteana Hunedoara a SRI, o audienta "pentru clarificarea unor aspecte" privind interceptarea convorbirilor lor telefonice. De asemenea, cei doi solicita sa li se comunice daca in cursul anului 2004 le-au fost interceptate convorbirile telefonice.

Premisele scandalului

In octombrie 2003, Mircia Muntean (presedinte PNL Hunedoara) a fost invinuit de abuz in serviciu contra intereselor publice, motiv pentru care procurorii PICCJ i-au interzis sa paraseasca localitatea timp de 30 de zile.

Conform anchetatorilor, edilul Devei era suspectat ca ar fi favorizat tranzactionarea unei suprafete de 5.000 mp in proprietatea unui om de afaceri local.

Trei politisti de la IJP, cativa de la Combaterea Crimei Organizate Hunedoara, condusi de Berbeceanu (despre care se spune ca ar fi de mai multa vreme in relatii nu tocmai amicale cu Mircia), sub indrumarea Corinei Gherghisan, au ridicat zeci de kilograme de acte din Primarie, fara intocmirea vreunui proces verbal de ridicare a documentelor, conform declaratiilor primarului.

"Serviciile" au mai fost acuzate

Primarul Devei a mai lansat acuzatii la adresa serviciilor de informatii, imediat dupa aparitia scandalului cu telefoanele ascultate ale prefectului Vladu si SMS-urile de amenintare. "Singura diferenta dintre mine si prefect este ca eu am facut prostia sa fac acum opt ani cerere pentru punerea telefonului sub urmarie.

Cel putin asa, sunt sigur ca imi sunt ascultate toate convorbirile". De ce a facut cererea? La recomandarea sefului STS, pentru ca primise telefoane de amenintare.

Asa ca Mircia stia de mult ca este urmarit, iar ascultarea convorbirilor sale a facut chiar si subiectul unei interpelari parlamentare in 2003, dupa ce i-au inregistrat o convorbire cu Stolojan.

SMS primit de Vladu

"La prima miscare pe care o faci, te-am executat! Timpul vorbelor a trecut!", asa suna unul dintre mesaje. Se pare ca ancheta demarata de politie s-a finalizat. Urmeaza comunicarea oficiala a rezultatelor la care au ajuns anchetatorii.

In octombrie 2003, Primarul Mircia Muntean a facut declaratii

"Ce spun de o luna de zile ca se coace in curtile Prefecturii si a CJ se adevereste astazi.

Desi, in cursul saptamanii trecute, lucratorii PNA, pentru ca pute a politica sau pentru ca are iz politic - nu mai stiu exact pronuntia -, ministra Stanoiu si cu PICCJ trimit o reprezentanta, pe dna procuror Corina Gherghisan, care incepe sa ancheteze pe cine, pe cine afla ea de la politia si de la organele de ancheta locale ca se afla in contradictie cu primarul Mircia Muntean - Stanila, Nitescu, Bogdan -, fostii consilieri locali. Sigur ca noi am pus la dispozitie toate aceste documente pe care ni le-au solicitat, avand incredere ca se va face o ancheta pertinenta.

Este interesanta imbolnavirea subita a prefectului chiar in aceasta saptamana, dupa ce a declansat acest atac, este la fel de ciudata si avansarea comandantului politiei in functia de chestor chiar astazi.

Se pare ca si aici a fost un mic troc - domnule, il sacrifici pe Muntean, te facem general la Bucuresti si mai departe vedem noi. Dar mai apar elemente noi - se pare ca doi dintre consilierii mei juridici din primarie vor fi, in cel mai scurt timp, judecatori.

Unul dintre ei este Paul Chiucurita si altul, inca nu va pot da numele cert, dar probabil ca si cu acestia s-a facut trocul pentru sacrificarea primarului. Sigur ca avand documentele complete si nu false si in prima faza s-a venit cu o stampila falsa adusa de trei baieti de la IGP.

Juristii mei s-au sesizat, adica avocatii mei personali, care au sesizat imediat ca… Am oprit atunci eliberarea dosarelor si am cerut mandat de ridicare a documentelor. Nu am primit acest mandat, s-a dat atunci o rezolutie de mana.

Eu am zis ca sunt multumit si cu aceasta rezolutie si, ca sa vada ca sunt deschis, le-am pus la dispozitie toate documentele. (…) Nu mi-e frica de aceasta ancheta, pentru ca n-am nimic pe constiinta.

Daca s-a vandut un teren, nu s-a facut prejudiciu statului, s-a vandut, nu s-a dat gratis si cred ca benzinaria a platit niste impozite la primaria Deva si a adus onoare, si McDonald's si Shell-ul".

Misteriosul Gerry

In nota informativa referitoare la "MM1" (numele de cod al primarului Mircia Muntean), se precizeaza: "MM este contactat de un anume GERRY (se mentioneaza si numarul de la care a fost apelat primarul - n. r.) care spune ca si-a uitat paltonul la el si o sa-l dea la Livia.

Cei doi mai discuta despre ceea ce a aparut la televiziuni referitor la cazul lui".

Misteriosul Gerry nu este nimeni altul decat Grigorie Burian, director la Sistemul de Gospodarire a Apelor Hunedoara. Acesta ne-a declarat ca nu a stiut nimic despre faptul ca numele lui a aparut in nota informativa respectiva. Apoi a mai adaugat: "Primarul mi-a aratat stenograma. Eu stiam de ea de mai bine de o luna.

Noi am fost in delegatie in Ungaria, iar la intoarcere el si-a uitat paltonul la mine in masina. L-am sunat sa-i spun ca o sa-l las la sotia lui. Nu stiu ce sa zic. Nu m-am mai intalnit cu o asemenea situatie. Cred ca primarul a fost tinta, nu eu!".