IPS Laurentiu Streza a fost investit duminica Mitropolit al Ardealului, Crisanei si Maramuresului. El a fost ales in scaunul mitropolitan in 3 noiembrie. A doua zi, Sfantul Sinod a hotarat reorganizarea Mitropoliei Ardealului in doua unitati eclesiale: Mitropolia Sibiului si Covasnei-Harghitei si cea a Clujului, Alba Iuliei, Crisanei si Maramuresului.

Pana ce aceasta decizie va fi aprobata de Adunarea Nationala Bisericeasca, IPS Laurentiu Streza este singurul (si poate ultimul) mitropolit al intregii Transilvanii. Ieri, el a acordat in exclusivitate pentru „Evenimentul zilei" primul interviu in aceasta calitate.

Care sunt primele lucruri pe care aveti de gand sa le faceti acum, dupa investirea ca Mitropolit al Ardealului, Crisanei si Maramuresului?

Foarte usor nu ne este in a relua firul lucrurilor lasate de IPS Antonie Plamadeala, mitropolitul caruia eu ii urmez aici la Sibiu, si apoi de a rezolva in primul rand problemele urgente. Zilele trecute am luat fiecare sector in parte si am trasat consilierilor sarcini precise. Am inceput cu domeniul cultural.

Cunosc acum situatia in care se afla facultatea si seminariile de la Brasov si Fagaras, precum si revista teologica si ziarul „Telegraful Roman", si am discutat si de problemele vizavi de anul 2007, important pentru Sibiu. Am aprobat numirile unor preoti si avem acum noua posturi de preoti in spitale.

Voi numi un consilier care sa se ocupe de partea sociala. Vom infiinta in curand cantine pentru saraci si un orfelinat si va asigur ca avem unde si cu ce sa facem aceste lucruri. Am verificat toata partea economica si pana la finele lunii vom depune cereri pentru retrocedarea unor spatii care ne apartin noua. Avem sase fonduri de intrajutorare si le vom folosi asa cum se cuvine.

Aveati cunostinta ca in ultima perioada s-ar fi pus problema infiintarii unei mitropolii la Cluj sau decizia din 4 noiembrie a fost o surpriza pentru dumneavoastra?

Pot spune ca a fost surpriza. Am auzit de problema aceasta pentru prima data in sedinta sinodala. Nu am stiut absolut nimic pana in momentul respectiv. Totul a fost o premiera pentru mine si habar nu am avut de intentiile acestea.

„Mitropolitul Antonie Plamadeala stia deja"

Credeti ca, prin infiintarea mitropoliei de la Cluj, cea de la Sibiu isi pierde din prestigiul dobandit de-a lungul vremii?

E o problema care are doua nuante. Din punct de vedere administrativ sau, mai bine spus, pastoral, ar putea sa fie o revigorare, in sensul ca mitropolitul de la Cluj sa aiba grija de cele doua provincii, pentru ca este distanta mai mica de acolo catre cele doua provincii, Crisana si Maramures, dar este o problema care ma depaseste pe mine.

Mitropolia Ardealului a avut si are prestigiul cunoscut. Daca numirea mea a creat probleme, dar nu cred ca numai numirea mea... A fost doar o ocazie, ca sa zic asa. Acum am aflat ca problema a fost tatonata de mai multa vreme si mitropolitul Antonie Plamadeala stia deja de cativa ani de aceasta initiativa.

Nu s-a discutat niciodata in Sfantul Sinod de cand sunt eu episcop, de noua ani, si nici nu s-a pus problema infiintarii unei noi mitropolii. Din contra. Atunci cand s-a solicitat reinfiintarea Mitropoliei Dobrogei, s-a decis ca trebuie pastrate cele cinci mitropolii existente atunci, pentru ca ele reprezinta unitatea acestor provincii pe care le reprezinta.

Credeti ca nu exista destule argumente pentru infiintarea unei mitropolii la Cluj?

Ramane de discutat. Sunt curios sa vedem care sunt motivatiile pentru infiintarea acestei mitropolii de la Cluj, pentru ca probabil problema se va pune din nou. Mitropolitul are o functie onorifica sau mai degraba canonica in ceea ce face el, care nu are implicatii in activitatea arhiepiscopilor. Nu este nici o imixtiune. Este o autonomie deplina a episcopilor.

Este totusi o unitate a mitropoliei care se mentine prin Sinodul Mitropolitan si aici se discuta problemele comune. Atata putere are mitropolitul ca demnitate. Si mai este pomenit la slujbe de episcopi.

„Eu cred in unitatea crestina"

Credeti ca divizarea Ardealului ortodox este rezultatul unor disensiuni intre miscarea ecumenica pe care o reprezentati si cea traditionalista, reprezentata de IPS Andrei si IPS Bartolomeu Anania?

Nu cred asa ceva. Asta pentru ca toti ierarhii sunt deschisi spre noutate, spre conlucrare ecumenica. Si eu tin la traditie pentru ca ea trebuie respectata.

Nu suntem fundamentalisti, dar in privinta credintei nu se poate negocia nimic cu nimeni si e normal sa fie asa, insa dragostea fata de Hristos ne obliga sa ne apropiem de fratii nostrii si, impreuna prin dialog, sa ajungem la solutionarea problemelor si sa mergem spre unitate.

Eu cred in unitatea crestina. Cred ca acesta este mileniul refacerii unitatii crestine.

IPS Bartolomeu Anania a afirmat ca Adunarea Nationala Bisericeasca nu poate anula o decizie a Sfantului Sinod, ea avand prerogative strict administrative. Ca atare, infiintarea mitropoliei de la Cluj nu mai poate fi oprita. Cum comentati aceste afirmatii?

Eu cred ca sunt declaratii foarte avansate din partea dansului. Ar trebui lasati specialistii in drept canonic, pentru ca avem asa ceva, sa spuna cum e corect. E adevarat ca Sfantul Sinod este forul central si cel care ia decizii cu valoare de lege si nu contesta nimeni lucrul acesta, dar totdeauna hotararile acestui Sfant Sinod au fost trecute prin Adunarea Nationala Bisericeasca.

A spune ca printr-un simplu decret sau dintr-o dorinta a cuiva se poate desfiinta o institutie bisericeasca este poate prea mult spus. Sunt sigur de asta.