S-a nimerit sa fie vineri ziua in care au fost fixate alegerile din organizatia PNL Baia Mare, cea mai mare organizatie a liberalilor maramureseni. La Casa Tineretului, printre schele, canapele ponosite, mese stricate si aruncate pe holurile ce duceau in amfiteatru s-au strans liberalii pentru a participa la Conferinta municipala de alegeri. A fost una din cele mai penibile Conferinte ale unui partid, in Maramures.

La ora saisprezece, ora fixata pentru inceperea lucrarilor Conferintei, in sala si in hol erau circa 30-40 de membri ai organizatiei baimarene. Circula un zvon ca s-ar fi anuntat ca lucrarile incep la ora 17, de aceea nu ar fi fost prea multi liberali baimareni.

Organizatorii, Ioan Roman, presedintele organizatiei in exercitiu, Ovidiu Morar, Radu Micle, Marinel Kovacs si Cristian Fodo se plimbau pe ici-colo, doar vor veni cei convocati la sedinta. De undeva, de mai departe, deputatul Ioan Hoban superviza activitatea celor pusi cu organizarea.

Reamintim ca in organizatia PNL Maramures au existat tensiuni inca de la inceputul acestui an, datorate dorintei deputatului de a „subordona" conducerea filialei. Hoban a recunoscut ca vrea sa candideze la sefia filialei, ceea ce pana la un punct este legal, corect, democratic. Mai incolo am intrat pe un teren minat de influenta deputatului.

Pentru a putea castiga la alegerile organizatiei judetene, Hoban a inceput sa-si „planteze" oamenii in zonele de influenta: Biroul Permanent Teritorial, in organizatiile orasenesti si comunale. Schema este simpla. La alegerile de la judet participa delegati din organizatiile locale. Daca delegatii sunt din tabara ta, ai sanse sa castigi functia mult visata.

Hoban a reusit (partial) sa-si „subordoneze" organizatia de la Sighet si Baia Mare.

Ciudatenia vine cu organizatia baimareana. Este binecunoscut ca presedintele PNL Maramures, primarul Cristian Anghel, este de mai multi ani cel mai cunoscut politician maramuresean. Este cel care a tras filiala la toate alegerile si datorita lui Baia Mare este de 13 ani condusa de un liberal. Chiar si mandatele de parlamentari ale lui Hoban si Stroe se datoreaza notorietatii lui Anghel.

Cu toate acestea, Hoban ajutat de Kovacs, Ovidiu Morar, Radu Micle si altii a tras sforile in asa fel incat la alegerile de la municipiu sa nu participe decat lista cu cei 350 de membri agreati de gruparea Hoban. Peste 400 de membri nu au putut sa-si exercite dreptul la vot deoarece nu au putut sa-si plateasca cotizatia (am publicat odiseea cotizatiilor (ne)incasate de Doina Barbus).

Cu toate acestea, in ziua alegerilor, surpriza. In loc de 350 de participanti de abia s-au strans 150, plus inca vreo 15-20 de tineri pe care Fodo junior ii aducea in grupulete in sala, dupa inceperea lucrarilor.

Un presedinte pentru linistea lui Hoban

Dupa o sumara prezentare a activitatii conducerii organizatiei ce isi inceta activitatea, s-a trecut la alegerea noului presedinte si a Biroului Permanent municipal (BPM). La pozitia de lider al organizatiei a fost propus Cristian Niculescu-Tagarlas, care a acceptat. Alte patru propuneri (printre ele, Pop Ovidiu-Ekka) au fost refuzate de cei in cauza.

Pentru cele 13 locuri vacante ale BPM au fost nominalizati 26 de membri. Vasile Barbul a refuzat aceasta candidatura. In fine, s-a trecut la vot. Cel care a condus sedinta, avand calitatea de vicepresedinte al PNL Maramures, Nicolae Bindiu (primarul Cavnicului) a dat cuvantul celor din sala, dar nimeni nu a dorit sa vorbeasca.

Intre timp, liberali plictisiti de comedie, scarbiti, au inceput sa plece tocmai cand Bindiu a anuntat ca sunt prezenti in sala 176 de membri, taman 50% plus unul din numarul celor care au fost acceptati la sedinta! „Suntem statutari", a spus Bindiu, care parea sa nu realizeze ridicolul in care isi scalda barba. Se vede ca nu prea cunoaste statutul...

Potrivit acestuia, la ora 16, ora de convocare a alegerilor, trebuia sa fie prezenti 50% plus unul din cei convocati pentru ca adunarea sa fie statutara. In caz contrar, se face o noua convocare si dupa o jumatate de ora lucrarile Conferintei pot avea loc, oricati membri sunt prezenti. Evident, nu s-a facut nici o noua convocare. Dupa mai bine de o ora s-a constatat ca sunt prezenti 176 de membri.

Dupa numararea voturilor au iesit 164 de voturi exprimate. Cu 119 voturi pentru, Niculescu a fost ales presedinte al PNL Baia Mare. Interesant ca pentru BPM primul a fost Ovidiu Pop, cu 131 de voturi. Dupa aceasta operatiune a urmat alegerea delegatilor pentru Conferinta Judeteana (unde se va da marea batalie).

Din cauza numarului redus de membri prezenti (norma de reprezentare fiind de 1 la 7), organizatia baimareana va fi reprezentata de 35 de delegati, fata de Borsa, de pilda, care va avea 38 de delegati. Altfel spus, „smenurile" nasului Hoban si Compania nu au iesit precum au fost programate.

Zgarciomanel, dezlantuit

O pozitie interesanta a avut Zgarciomanel Kovacs, presedintele CJ si potential candidat la sefia filialei. „Am fost convocati la presedintele partidului, Calin Popescu Tariceanu in ideea ca la Biroul Permanent Central s-ar putea ajunge la o anumita intelegere intre, asa cum spuneti dumneavoastra, cele doua grupari (Hoban si Anghel).

Din cel care nu a inteles scopul acestei chestiuni…Daa…Anghel s-a suparat si a plecat…Se cunosc lucrurile din organizatie si putem spune ca cei care formam o echipa avem posibilitatea de a ne alege presedintele. Anghel este un om valoros si are loc in orice echipa, i-am propus un loc de vicepresedinte (jenant, mon cher! – n.red.).

Nu a acceptat, a spus ca e presedinte si exista o majoritate in Biroul Permanent. In aceste conditii, nu a mai putut fi nici un dialog si ne-a salutat din mers, a plecat. Tariceanu a mai asteptat 20 de minute sa mai discutam.

I-am spus premierului ca Anghel a plecat si… Presedintele nostru a spus ca Anghel nu face bine si ca sa decida atunci votul… Dar sunt unii aici care se cred senatori de drept, ca Radu Stef, ce se vrea si in BPJ si aici presedinte, el care a venit de la APR si a mai venit din cand in cand pe la sediu. In conditiile astea te vrei presedinte? De ce?", ne-a declarat Kovacs.

Anghel s-a abtinut de la comentarii. „Eu i-am anuntat din timp ca am la noua avion, am plecat la aeroport, nu am plecat fara ca ei sa stie. Nu comentez, sa faca fiecare cum doreste, eu imi vad de treaba", a spus Anghel. Ce va fi, vom vedea in 20 noiembrie. Jupanul sau Boierul?