In 14 octombrie 2005 a fost organizat un concurs in vederea ocuparii postului vacant de conservator la Muzeul de Arta din Baia Mare.

Potrivit HG nr.281 (pct.3 alin.2), din comisie trebuia sa faca parte seful compartimentului in care urmeaza sa se faca angajarea, conducatorul ierarhic al acestuia si, daca este cazul, doi sau trei specialisti din invatamantul superior de specialitate ori din celelalte institutii centrale sau locale ale administratiei publice coordonatoare.

Cu ocazia desfasurarii concursului din 14 octombrie 2005 nu au fost respectate reglementarile legale imperative prezentate privind componenta comisiei de examinare. Astfel, din comisie au facut parte seful sectiei de arta, Mihai Musca, dar nu si seful ierarhic superior acestuia, Grigore Man, si nici specialisti din cadrul Directiei Judetene pentru Cultura, asa cum prevede textul de lege.

Din comisie au mai facut parte doua doamne de la Consiliul Judetean Maramures (CJ) a caror pregatire profesionala nu are nici o tangenta cu natura si specificul postului vacant, prin urmare acestea nu puteau verifica competenta profesionala a candidatilor.

Cu ocazia desfasurarii concursului nu a existat nici o proba practica, cu toate ca, printr-un anunt prealabil, s-a precizat ca examinarea consta intr-o proba practica si un interviu.

Cumetrii judetene

Presedintele comisiei de examinare a refuzat sa semneze procesul verbal, pe urmatoarele considerente: componenta comisiei nu corespunde competentelor profesionale necesare pentru o evaluare corecta a candidatilor; rezultatul evaluarilor a fost viciat tocmai de subreprezentarea in comisie a unor examinatori competenti; a lipsit un reprezentant al Directiei pentru Cultura si nu in ultimul rand, nici unul dintre cei doi candidati admisi la concurs nu a indeplinit cerintele profesionale impuse de regulamentul de concurs (studii superioare in domeniu si o vechime in specialitate de minimum trei ani).

Trecand peste parerea sefului comisiei de evaluare, Grigore Man a angajat-o pe Monica Ionescu, castigatoarea fara glorie a „concursului". Mergand pe firul acestei povesti am aflat ca Monica Ionescu este cumnata cu o colega in CJ a celor doua membre in comisia de examinare.

Ionescu este absolventa de arte plastice – sticlarie si a lucrat la fabrica de sticla din Farcasa, argument suficient pentru Man, se pare, pentru a o angaja pe post de conservator. Asta si in conditiile in care Muzeul de Arta are nevoie de alti specialisti si nu de conservatori, pentru unul exista deja si alti doi angajati ai muzeului isi vor da atestatul in domeniu, in primavara anului viitor.

Cu patru conservatori in sectie, Man mai trebuie s-o mute la sectia de arta pe Rodica Pop si s-o transfere in acelasi loc pe Livia Sima, ca sa aiba o puternica „filiala conservatoare" in subordine. Inclinam sa credem ca Man se reorienteaza politic si isi pregateste terenul, pentru a-si conserva scaunul.

Cu toate plangerile, reclamatiile si rapoartele impotriva lui Man, cu toate ca Ioan Marchis, directorul Directiei de Cultura, i-a ridicat lui Man avizul de functionare inca din primavara anului trecut, nimeni din CJ nu-l deranjeaza, in nici un fel, pe directorul cu nume de camion.

Putem presupune ca responsabilii din cadrul CJ, principalul ordonator de credite pentru Muzeul Judetean, nici nu tare ar fi interesati in schimbarea lui Man, din moment ce acesta le angajeaza tot felul de cumnatele.