La sfirsitul saptaminii trecute, ceea ce demult putea fi denumita vaca de muls a oficialilor bacauani a devenit realitate. Seful Delegatiei Comisiei Europene, Johnatan Sheele a descalecat la Bacau pentru taia motul celei mai profitabile afaceri: parcul Industrial de la Hemeiusi.

Noua institutia a devenit o vaca de muls pentru mai multti granguri care cistiga chiar 7-8 salarii, Printre ei, sPe moment, presedintele CJ, Dragos Benea, a precizat ca "nici un functionar public din Consiliu nu se afla, in conformitate cu legea 161/2004, in pozitia de incompatibilitate".

Numai ca, pus in fata hirtiilor oficiale si mai mult, aflind din presa despre faptul ca apropiati de-ai lui se regasesc in CA-urile, atit de la HIT Hemeiusi cit si de la Apaserv, Benea a dat-o la intors, spunind ca-i va schimba.

Pina sa-i schimbe cineva, Petre Haineala este noul presedinte la Apaserv SA, Elena Zara se bucura si ea de tot respectul in cele doua Consilii de Administratie, contra a aproximativ de 20 de milioane de lei lunar si nu in ultimul rind, probabil finantista numarul 1 din CJ, Olga Haineala, va avea grija cu generozitate de bugetul de la Apaserv, unde sotul Petrica taie si spinzura.

De dragul banilor si al afacerilor de "famiglie", consilierul PSD, Cristian Vintila si-a dat de curind demisia. El a ales postul de director la Apaserv, post pe care il va ocupa cit de curind, spre dezamagirea consilierilor din Alianta D.A., care vad trecuta in barca PSD, una dintre cele mai profitabile afaceri ce s-a prefigurat la nivelul judetului.

La Bacau, exemplele trebuiesc cautate la HIT Hemeiusi, la recent infiintata societate cladita pe scheletul RAGC -ului si nu in ultimul rind la CET-ul bacauan. Pe listele celor de la Centrul de Resurse Juridice apar numele lui Olga Haineala, Cornelia Gireada, Ioan Creanga si Constantin Stere, exact aceleasi persoane care se regasesc in CA-ul de la Parcul Industrial, dar care, in conformitate cu articolul 94, alineatul 2, litera "C" din Legea 161/2003, nu aveau ce cauta in aceasta structura, fiind de departe incompatibili cu functiile de membri in Consiliul de administratie de la HIT Hemeiusi.

Echipa de conducere de la HIT nu se dezminte

Ea il are in frunte ca presedinte-director general pe Adrian Iordache (A.I.). Iordache este membru PNL si apropiat al de(r)utatului de profesie, Valeriu Gheorghe. Surse din sinul liberalilor bacauani au declarat ca "A.I. este omul din umbra al lui Gheorghe, mai exact cel care timp indelungat si-a batut capul cu speech-urile parlamentarului de care am amintit, banuit ca ar avea strinse relatii cu fostul "bard" Dumitru Sechelariu inca de pe vremea cind arestatul preventiv se afla in barca PSD.

Urmeaza in Consiliul de Administratie al Parcului Industrial sefa Directiei economico - financiare din CJ Bacau, Olga Haineala, directoarea de la urbanism, Cornelia Gireada, consiliera Elena Catalina Zara, cunoscuta de toti colegii din CJ ca fiind o femeie fara scrupule si cenzorul Iulia David.

Lista continua cu cercetatul penal in dosar

Tribunalul Bacau, Ioan Creanga, cel care indeplineste functia de sef al biroului de implementare proiecte din CL Hemeiusi, functie care o completeaza pe cea de sef de birou in CJ Bacau. Creanga este practic dirigintele de santier, acolo unde Consiliul Judetean are lucrari in nume propriu. Mai trebuiesc amintiti ca se intereseaza oficial de soarta HIT Hemeiusi, Constantin Mihai Stere, cel care este consilier la Directia de Integrare Europeana, Resurse Umane si Dezvoltare din CJ Bacau si Adina Ciuchi, secretarul CL Hemeiusi.

Ultimul care ar trebui amintit ca facind parte din staff-ul de conducere a Parcului Industrial este Leonard Padureanu, directorul economic al Directiei Silvice Bacau, omul care semneaza bilanturile contabile ale societatii. Inclusiv pe cel care, pe anul 2004 a fost depus in septembrie 2005.

Fondurile ce sint atrase pentru punerea pe picioare a unei asemenea afaceri sint foarte mari, iar organismele financiare europene si-au dat acordul de principiu pentru a participa cu granturi ce ajung pana la 50 de procente din valoarea proiectelor.

Parcul industrial de la Bacau ce spera sa incorporeze sub umbrela sa elita firmelor straine si autohtone specializate pe inalta tehnologie a informatiilor, a debutat sub auspicii deosebit de favorabile, gratie lobby-urilor facute de parlamentarii judetului, dar si cu sprijinul puternic al reprezentantilor Agentiei Regionale de Dezvoltare pentru partea de nord est a tarii.

Cei din urma au ajuns la concluzia fireasca ca au muncit de pomana si ca imediat dupa finalizarea proiectului pe hirtie, au fost marginalizati de "camarrila" care a luat nastere in jurul HIT Hemeiusi, ori alte informatii, pe care aveau tot dreptul sa le ceara.

O afacere prost gestionata

Parcul industrial de la Hemeiusi a avut nevoie, pentru a deveni realitate, suma de 8,5 milioane de euro. Mai bine de 50% din aceasta suma reprezinta finantarea din partea Uniunii Europene prin programul PHARE 2000.

Concret, UE da 4,8 milioane de euro. Alti 1,6 milioane de euroi reprezinta finantarea venita din partea statului, a Guvernului Rominiei, care a abilitat Fondul National de Dezvoltare sa scoata acesti bani, iar diferenta de 2,1 milioane de euro, adica aproape 10 miliarde de lei vechi, a trebuit si trebuie data de CJ Bacau.

Dreptul de proprietate asupra constructiei, odata ce aceasta va fi finalizata va apartine Consiliului Judetean de la Bacau, in timp ce primaria din Hemeius va avea de cistigat din impozitele ce vor veni din proprietatea celor 11 hectare pe care va functiona HIT-ul.

Prin protocolul incheiat intre UE si CJ Bacau, protocol garantat si de statul roman, Parcul industrial de la Hemeiusi urmeaza sa fie trecut integral in domeniul public.La vremea cind proiectul ii unea pe cei de la ADR Piatra Neamt cu smecherii fara scrupule din CJ Bacau, lucru care se intampla cu patru ani de zile in urma, s-a mai hotarit ca pina in luna decembrie 2001 sa fie definitivata documentatia de executie a constructiei.

A urmat tinta dupa care, in primele noua luni din 2002 sa se organizeze licitatia internationala in vederea selectarii constructorului, iar din octombrie 2002 si pina in iunie 2004 sa se treaca efectiv la constructia si finalizarea parcului.

In schimb, din cauza de "constructor international" si dorintei de chivernisire a oficialilor din CJ, acompaniati indeaproape de de alunecosul personaj Adrian Iordache, HIT-ul de la Hemeiusi nu este gata nici acum.

La buna smenuire a parcului industrial si-au adus contributia constructori de renume international, agreati in mare masura de fostul primar Dumitru Sechelariu. Este vorba despre firmele lui Costica Rusu, Unic General Constructor si SC Elco SA, despre firmele Regal Glass SRL, Scut SA si Rombet SA, ce ii au ca actionari pe Sergiu Sechelariu si locotenenta acestuia, Irina Jianu, cit si depre firmele SC SSAB SA si Conbac SA, societati pastorite financiar de familia si persoana fostului viceprimar de Bacau, Mihai Slic.

Instalatiile de incalzire ale investitiei de 8,5 milioane de euro au fost puse la punct de SC Tehnoutilaj SA, intreprindere ce ii apartine, de pe vremea cind lua si miliardele de la CET SA, lui eternul Gheorghe Stefan, primarul din Piatra Neamt, cel care urmareste la matineu echipa de fotbal proprietate a lui si diviziei B, Ceahlaul PN.

Pe poarta Parcului industrial din Hemeiusi au mai intrat masinile "firmei internationale de antreprenoriat" DIEKAT SA P. Neamt, cea care, in schimbul unui program PHARE pentru implementarea managementul deseurilor din municipiul de sub Petricica, i-a obligat zimbind pe cei de la SC Socin SA Piatra Neamt si implicit pe patronul de acolo, Sergiu Poputoaia, sa construiasca infrastructura si caile de acces din HIT-ul de la Hemeiusi.

In fata unui epilog cu deznodamint premeditat

In primele sase luni ale anului trecut, HIT-ul a cheltuit cu activitatile de protocol si reclama aproape 200 de milioane de lei, culmea, totul in conditiile in care parcul industrial nu a avut nici un fel de activitate.

S-au mai cheltiut cu deplasarile vreo 48 de milioane de lei pe hirtie, dar nimeni nu s-a intrebat cu ce bani a plecat de capul lui Adrian Iordache in Germania si Olanda, chipurile pentru a gasi firme de IT&C pe care sa le aduca sub cupola HIT Hemeiusi. Una peste alta, pierderile pe primele sase luni din 2005 se cifrea la aproape 430 de milioane de lei, in conditiile in care nu au existat in ultimii doi ani nici o rectificare bugetara, care sa nu ia in calcul Parcul Industrial de la Hemeius.

Banii au fost necesari pentru ca s-a lucrat in perrmanenta dupa ureche. Exemplul cel mai graitor este aici faptul ca studiul geodezic complex s-a facut doar pe hirtie. Din aceasta cauza, odata cu inceperea delimitarii fundatiilor de constructie, constructorii au dat de apa la adincimea de 1,5 metri si nicidecum la patru metri cum era trecut pe hirtie. Solutia: au fost schimbate amplasamentele, dar fara a avea cineva avizele legale necesare.

Iata citeva din performantele manageriale ale lui Adrian Iordache, acompaniat indeaproape de functionari publici pusi pe capatuiala, in detrimentul comunitatii reale de afaceri din Bacau si cu siguranta in detrimentul contribuabililor, inselati pentru a nu stiu cita oara de "famiglia" profesionista de la Bacau. Cele doua exemple, Apaserv SA si Parcul Industrial de la Hemeiusi sint cit se poate de elocvente.