ZCj: Dl. Roth, spuneati recent ca miscarile „oligarhilor rusi" s-au schimbat in ultimii ani?

Jurgen Roth: Intr-adevar, daca imediat dupa 1989 gruparile economico - criminale au fost interesate sa penetreze mediul de afaceri din Vest, dupa 1999 s-au reorientat spre Europa Centrala si de Est, odata cu semnalul integrarii acestora in UE. Acum isi investesc banii in tari ca si Romania, Croatia sau Bulgaria

ZCj: Care este acum harta intereselor acestora in Europa de Est?

Avem, in primul rand, o mafie rusa puternica in regiunea Sankt Petersburg, locul unde a fost guvernator presedintele Vladimir Putin. Gruparea spala bani in Germania. Unul dintre personaje este Vladimir Kumarin, liderul sindicatului criminal Tambov, altul Alexander Smirnov, implicat in traficul cu droguri din Columbia.

Apoi exista mafia ucrainiana, puternic implicata in afaceri cu resurse naturale, de exemplu mafiotul Semyon Moghilevici, cautat de FBI, implicat in transportul gazelor naturale dinspre Turkmenistan spre spatiul UE.

In zona Balcanilor avem regiunea Kosovo, unde, dupa razboi, fostii luptatori UCK (Armata de Eliberare din Kosovo) s-au ocupat de prostitutie, trafic de armament, via Bulgaria, si trafic de droguri.

Mafia albaneza controleaza traficul de droguri din Tesalonik, dar si contrabanda cu tigari, prostitutie etc In Bulgaria, recentele evenimente (uciderea la sfarsitul lunii octombrie a lui Emil Kuliev, presedintele "DZI Bank", al doilea om ca bogatie in Bulgaria) arata cat de puternice sunt retelele criminale.

O alta zona este Transnistria si Moldova, unde are afaceri Boris Birstein, apropiat de Putin. Altul este Smirnov, presedintele Transnistriei, care prin firma "Sheriff", detinuta de baiatul sau, controleaza afaceri in zona. Toate aceste grupari au fost protejate, de-a lungul timpului, de serviciile de informatii.

ZCj: Si Romania unde se afla pe aceasta "harta"?

J.R: Sincer, nu cunosc foarte bine ce se intampla Romania, dar nu are cum sa fie lipsita de influentele acestor grupari. De exemplu, afacerile lui Moghilevici cu gaze, facute printr-o firma din Romania.

ZCj: Da. Firma a fost inregistrata la Cluj. Ce puteti sa ne spuneti de afacerile la vedere ale acestor personaje?

J.R: Daca stam sa-i analizam pe fiecare in parte, pe acesti „oligarhi", vom vedea ca acum zece ani erau nimeni, iar acum au miliarde de dolari si industrii pe mana. Unul este ucrainianul Rinat Ahmetov. Compania sa, "Sistem Capital Management" plateste publicitate in prime time la CNN. Face parte din „clanul Donet". Nici unul care a facut afaceri acolo nu a reusit fara sa aiba legaturi cu mafia.

Mafia economica face afaceri cu petrol, gaze, otel, aluminiu pentru a spala banii, vezi afacerile lui Lev si Mihail Chernoy (grupul "Trans World Grup"), care au disparut pentru a-i face loc altui oligarh, Oleg Deripaska, apropiat de Vladimir Putin. Este o retea. Toti se cunosc intre ei.

ZCj: Ce interes exista pentru acestia sa faca afaceri in Balcani, in special in tarile care vor intra in UE sau au intrat deja?

J.R: Acestia lucreaza printr-un sistem de firme offshore (firme care nu platesc impozite), pentru a se ascunde si pentru a reusi sa spele bani. Prin afaceri vor sa se respectabilizeze. De exemplu, in Israel nu exista legislatie impotriva spalarii banilor si nici in unele zone din Elvetia. Acolo veti gasi multe din afacerile acestor "oligarhi".

Statul roman a pierdut zeci de milioane de euro din privatizarile facute in industria metalurgica in favoarea afaceristilor rusi

Conform documentelor obtinute de reporterii ZIUA de Cluj de la registrul societatilor comerciale din Elvetia, pe hartie, proprietarii grupului de firme „Conares - Mechel", ce detine combinatul de sarma de la Campia Turzii, sunt oligarhii rusi Igor Zyuzin si Vladimir Iorich.

Cei doi au mostenit afacerea din metalurgie, respectiv combinatul metalurgic Celiabinsk - Mechel, de la controversatul Marc Rich, inteprinzator american acuzat ca are legaturi cu mafia rusa. Tot din documentele elvetiene am reusit sa aflam ca americanul Rich si-a cedat afacerile din Rusia catre oligarhul rus Mikhail Fridman, al treilea om, ca bogatie, din spatiul ex-sovietic.

Legatura dintre grupul „Conares - Mechel" si Mikhail Fridman este facuta tocmai la Bucuresti, prin intermediul casei de avocatura „Nastasescu si Asociatii". Toate firmele offshore reprezentate de amicul fostului premier Adrian Nastase, celebrul Alexandru Bittner, sunt consiliate juridic de avocatii casei „Nastasescu", pe lista fiind si grupul „Conares - Mechel".

Legatura dintre Bittner si Fridman a fost facuta, recent, de Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie care a demonstrat ca proprietarii, pe hartie, ai firmelor offshore reprezentate de Bittner in Romania sunt tocmai parteneri de afaceri ai oligarhului Fridman, cercetati intr-un dosar de spalare de bani in SUA, numit „dosarul Norex".

Recent, presa centrala a dezvaluit inca un amanunt: casa de avocatura „Nastasescu si Asociatii" este proprietara unui etaj din blocul construit de Adrian Nastase pe strada Zambaccian, din Bucuresti, constructie pentru care Nastase este cercetat de catre Departamentul National Anticoruptie (DNA).

Aceeasi casa de avocatura, legata direct de Nastase, i-a ajutat pe rusii de la „Conares - Mechel" sa cumpere, prin privatizare, combinatele metalurgice COS Targoviste si cel de sarma de la Campia Turzii. Printre clientii casei de avocatura s-a numarat si Autoritatea de Valorificare a Activelor Bancare (fosta autoritate de privatizare, actuala AVAS).

Suveica offshore din Elvetia

Pentru a intelege de ce rusii de la „Conares - Mechel" au cumparat cele doua combinate romanesti, trebuie sa observam ca firmele implicate in privatizari sunt offshore-uri inregistrate in oraselul de munte elvetian Zug. Firmele offshore nu platesc impozite in tara in care isi desfasoara activitatea, ci doar la domiciliul unde sunt inregistrate, impozite, de altfel, modice.

Pentru ca rusii nu au de gand sa faca profit in Romania, si nici in Rusia, acestia nu platesc impozite. Pentru ca, oficial, afacerile lor merg pe pierdere. Conform datelor Ministerului de Finante, combinatul de sarma de la Campia Turzii a inregistrat pierderi halucinante pe anul 2003, de 163 de miliarde de lei vechi, iar in 2004 de 67 de miliarde de lei vechi.

Combinatul de la Targoviste a inregistrat pierderi de 760 de miliarde de lei vechi in 2003, iar in 2004 pierderi de 545 de miliarde.

Si, totusi, combinatele functioneaza. Datoriile acumulate sunt, de fapt, credite acordate de catre firma offshore Conares din Elvetia, credite ce au fost operate in contabilitate ca investitii. Profitul revine firmei din Elvetia, care incaseaza ratele imprumutului de la combinatele din Romania.

O alta schema contabila este contractul de consultanta economica: in 2003, Mechel Campia Turzii a palatit catre compania Mechel din Rusia circa 78 de miliarde de lei drept consultanta, in timp ce, tot in 2003, aceeasi firma, conform obligatiilor de privatizare, virase peste 100 de miliarde in conturile combinatului.

Privatizari pe spranceana

Alte avantaje de care a beneficiat grupul „Conares - Mechel", gratie generozitatii Statului roman, provin din stergerea si reesalonarea datoriilor, in valoare de zeci de milioane de euro, precum si din clauzele financiare din contractele de privatizare, clauze extrem de lejere.

Pentru combinatul de la Campia Turzii, rusii de la „Conares - Mechel" au platit APAPS numai 2,5 milioane de euro, restul pana la suma de 27 de milioane (anuntata oficial ca pret de privatizare) fiind obligatii de investitii, de care s-a bucurat tot grupul rusesc.

Acelasi sistem de creditare, in cadrul aceluias holding, il foloseste si compania "Sinara" Handel Gmbh, din Cologne- Germania, ce detine combinatele metalurgice "Republica" din Bucuresti si "Artrom" din Slatina. "Sinara" crediteaza firmele cumparate in Romania, acestea inregistreaza datorii, iar Statul roman nu primeste nici un euro din profitul care se stocheaza in Germania.

Compania "Sinara" face parte din grupul rusesc "TMK", detinut de oligarhul rus Dimitry Pumpiansky, asociat al grupul financiar "MDM", detinut de alti doi oligarhi, Sergei Popov si Andrey Melnichenko.