Fostul sef al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Bistrita-Nasaud, social-democratul Gheorghe Sabau, este cercetat in mai multe dosare de catre Politie, respectiv Parchetul de pe langa Tribunal. Seful IPJ, comisarul Alexandru Tanco, a declarat ca cele doua dosare cercetate de politisti se afla in faza cercetarilor preliminare si au ca obiect returnari ilegale de TVA.

Intr-unul dintre aceste cazuri, Sabau, care este si vicepresedinte al filialei PSD, este acuzat ca a preju-diciat bugetul statului cu 7 miliarde lei vechi, acordand firmelor "Donarom Impex" SRL si "Donarom Bis Grup" SRL Bistrita restituiri de TVA in aceeasi zi in care au depus deconturile de taxa pe valoarea adaugata.

Conform unui raport al Corpului de Control al ANAF, explicatia acestei manevre este simpla. Administratorul celor doua firme, Mihaita Arpasteuan, se afla in relatie de fin-nas cu fostul director al DGFP.

Un alt dosar in care Gheorghe Sabau este cercetat tot pentru restituiri ilegale de TVA este cel in care beneficiara a fost SC "Hegis" SRL Bistrita Bargaului. Potrivit comisarului Tanco, suma fraudata este de 2,5 miliarde lei vechi. Imediat dupa finalizare, dosarele vor fi remise Parchetului.

Pana atunci insa, procurorii Parchetului judetean il cerceteaza pe Sabau intr-un alt dosar in care este acu-zat de abuz in serviciu. Prim-pro-curorul Zaharie Ionascu a declarat ca Sabau este cercetat impreuna cu fostul director al Casei Judetene de Pensii, Ioan Fechete.

Cei doi au intocmit si semnat un proces-verbal pentru distribuirea sumelor realizate din executarea silita a unui debitor - SC "Agrobis" SA Bistrita.

"Nu s-au facut niste mentiuni la rubricile natura creantei si titlul care o constata, respectiv cuantumul creantei. S-a facut o redistribuire a sumelor catre creditori si abia dupa aceea s-a indestulat DGFP cu ce-a mai ramas. Nu s-a redistribuit in ordinea stabilita de lege si, in felul acesta, au fost pagubite finantele", a afirmat magistratul.