GAZETA DE ORADEA va dezvaluie, in exclusivitate, dedesubturile ingineriilor financiare in urma carora actualul presedinte a Consiliului Judetean (CJ) Bihor si-a tras bani grei din visteria publica.

Ultima isprava a conducerii CJ Bihor a fost deconspirata de inspectorii Curtii de Conturi Bihor, care au descoperit o serie de matrapazlacuri in urma carora bugetul public a fost "trisat" de cateva miliarde bune de lei.

Banii au fost deturnati printr-o simpla semnatura de Alexandru Kiss, tartorele din umbra a multor afaceri dubioase care inghit bani publici dar care, in final, ajuns in buzunarele lui Kiss.

Filarmonicii din Oradea i-au fost alocate importante fonduri care au fost folosite pentru refacerea institutiei si a dotarilor acesteia, desi imobilul este in curs de retrocedare si va deveni in curand sediul Episcopiei Romano-Catolice.

Niciuna dintre autoritatilor locale ori centrale care au fost sesizate de ilegalitatile de la Filarmonica prin raportul Curtii de Conturi Bihor nu s-au sesizat pentru a lua pozitie in fata coruptiei la nivel inalt. GAZETA DE ORADEA va prezinta un nou episod rusinos al irosirii banului public.

In conditiile in care spitalele cu capital de stat stau sa se surpe, conducerea Consiliului Judetean isi bate joc de banii bihorenilor. Chiar daca retrocedarea Filarmonicii de Stat Oradea catre Episcopia Romano –Catolica este doar o chestiune de timp, capii CJ Bihor investesc miliarde intr-un imobil care oricum nu va ramane al oradenilor.

Si nu oricum. Achizitiile facute sunt executate la suprapret si fara nici o licitatie publica. De firme controlate, neoficial, de Alexandru Kiss, nimeni altul decat presedintele CJ Bihor.

Chiar daca nu pare, fostul depanator TV este de departe cel mai abil politician al judetului. Sprijinit puternic de partid, Kiss obtine maximum din punctele unde isi exercita influenta. De cele mai multe ori la limita legii. Acum, in afara legii.

Chiar daca nu direct, presedintele CJ a reusit sa puna in fruntea Filarmonicii de Stat Oradea un om pe care sa-l poata manipula, Sarkady Zsolt Csaba un tanar de doar 30 de ani.

La o varsta la care altii inca mai cer bani de la mama si de la tata, Sarkady are un salariu apreciabil, o pozitie sociala de respectat si un viitor si poate dispune dintr-o simpla trasatura de stilou unde sa se cheltuie si pe ce zeci, sute de milioane, chiar miliarde de lei. Toate datorita bastanului de la CJ.

Angajare ilegala

Prin dispozitia nr. 60 din 10 iunie 2002 emisa de Consiliul Judetean Bihor, Sarkady Zsolt Csaba a fost incadrat ca director interimar la Filarmonica de Stat Oradea cu salariul de baza 4.734.000 lei vechi corespunzator functiei de executie de consilier juridic cu studii superioare si o indemnizatie de conducere de 50 la suta.

Numai ca inspectorii Curtii de Conturi au descoperit ca respectiva angajare nu este legala.

"Din verificarea documentelor care au stat la baza angajarii (diploma de licenta) s-a constatat ca d-l Sarkady Zsolt Csaba are la dosarul personal un document in limba latina care, spune dansul, reprezinta actul de absolvire a Universitatii din Szeged Ungaria.

Pe documentul respectiv nu este mentionat anul absolvirii, perioada de studii si nici sigilul institutiei de invatamant" se arata in constatarea inspectorilor Curtii de Conturi.

Directorul Filarmonicii nu este, insa, de acord. "Incadrarea mea s-a facut potrivit legii 253/ 1998 prin ratificarea Conventiei dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Ungare privind recunoasterea reciproca a diplomelor, certificatelor de studii si titlurilor stiintifice" spune Sarkady.

"Potrivit articlolului 7 din respectiva lege, diplomele si certificatele eliberate de institutiile de invatamant din cele doua tari se considera echivalente si sunt recunoscute pe teritoriul statului celeilalte parti, daca pentru specializarea respectiva, durata studiilor este aceiasi, iar programele de invatamant sunt similare", "se apara in continuare directorul Filarmonicii.

"Singura institutie autorizata sa constate daca durata studiilor si programelor de invatamant pentru specializarea respectiva sunt similare, este Ministerul Educatiei si Cercetarii din Romania prin Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor ori, tocmai acest lucru lipseste de la dosarul d-lui Sarkady Zsolt Csaba" spune Gheorghe Tara, directorul Curtii de Conturi Bihor.

In urma controlului efectuat de Curtea de conturi, s-a constatat ca prejudiciul cauzat institutiei este de 201.900.109 lei vechi. In timpul controlului, s-a calculat pe perioada 1 iunie 2002-31 iulie 2005 diferenta de salar dintre nivelul de studii superioare si nivelul de studii medii cu sporurile aferente.

Prin adaugarea dobanzilor bancare aferente, s-a ajuns la un prejudiciu total adus institutiei in valoare de peste 200 de milioane de lei vechi.

Bani din doua locuri

In perioada 29 iunie 2004-13 decembrie 2004, actualul director al Filarmonicii a ocupat functia de parlamentar in Parlamentul Romaniei.

In aceiasi perioada, Sarkady a beneficiat de la Filarmonica si de toate drepturile salariale cu sporurile aferente pentru o norma intreaga de munca de 8 ore pe zi, indemnizatie de conducere 55%, salariu de merit 15%, spor de doctorat 15% si premii de 2%.

Potrivit Codului Muncii, contractul individual de munca se suspenda de drept, in situatia exercitarii unei functii in cadrul unei autoritati executive, legislative ori judecatoresti, pe toata durata mandatului.

"Programul de munca de la Filarmonica de Stat s-a suprapus cu programul de munca de la Parlamentul Rominiei si ca atare, dl. Sarkady nu putea sa beneficieze de drepturi salariale integrale pentru o norma intreaga de la cele doua institutii" spune Gheorghe Tara. In acest caz, s-a constatat un prejudiciu de aproape 84 de milioane de lei.

O alta "gaselnita" aflata de Curtea de onturi se refera la certificatul de doctorat al lui Sarkady. "Din documentul anexat, reiese ca, dl. Sarkady a depus juramantul de doctor in anul 1996 luna februarie la absolvirea Facultatii Stiintelor de Stat si de Drept al Universitatii Jozsef Attila din Szeged.

Rezulta deci ca o data cu absolvirea studiilor universitare din Szeged, d-l Sarkady Zsolt Csaba a obtinut si certificatul de doctorat fara a fi nevoie de o alta perioada de studii post universitare pentru obtinerea titlului stiintific de doctor" este raportul inspectorilor Curtii de Conturi Bihor.

"Dat fiind faptul ca, diploma de absolvire a studiilor universitare din Szeged nu a fost echivalata in Romania neexistand nici un document emis de Ministerul educatiei si Cercetarii din Romania din care sa reiasa acest fapt, constatam ca nici certificatul de doctorat nu e echivalat si ca atare, dl Sarkady Zsolt nu poate beneficia de 15% spor pentru titlul stiintific de doctor" zice directorul Curtii de Conturi. De aceasta data, prejudiciul constatat de Curtea de Conturi a fost de aproape 75 de milioane de lei vechi.

"Eu am terminat Facultatea de Stiinte Economice in 1995. In 1996, am primit si titlul de doctor. M-am adresat Universitatii Babes Bolyay din Cluj Napoca.

Aceasta mi-a recunoscut certificatul de doctorat" spune Sarkady, care este convins ca verificarile Curtii de Conturi sunt comandate de un partid politic care doreste sa discrediteze minoritatea maghiara din Romania.

"Actele sunt in curs de rezolvare, dar a fost un denunt politic nefondat cu un puternic caracter sovin prin care se doreste dezinformarea opiniei publice" concluzioneaza directorul Filarmonicii.

Perdele de-un miliard

Trecand peste problemele "marunte" ale numirii "cu cantec" sau a banilor incasati mai mult sau mai putin legal de directorul Filarmonicii, cireasa de pe tortul hotiei CJ o reprezinta achizitia de bunuri pentru modernizarea cladirii. Care, culmea nu va mai apartine judetului.

Asadar, lista obiectivelor de investitii pentru anul 2004 a cuprins printre altele procurarea de draperii pentru holul Filarmonicii de Stat Oradea. Pentru ca era nevoie de lux pentru Episcopia Romano-Catolica, CJ Bihor a aprobat achizitia unor draperii in valoare totala de 1.015.000.000 lei.

Care, bineinteles, nu erau comandate direct de la producator, ci prin intermediul unei firme de import-export. Conform hotararii de adjedecare a fost desemnata oferta castigatoare ca fiind SC Infocitta Serv SRL Oradea, firma controlata, deocamdata nedemonstrat, de Kiss baci.

Pe data de 6 mai 2004, s-a incheiat un contract cu aceeasi firma, prin care s-a suplimentat valoarea contractului cu suma de 247.058.866 lei vechi, la care se adauga TVA in suma de 39.445.098 lei vechi! Conform actului aditional, s-a modificat pretul contractului cu respectiva suma pentru procurarea de perdele pentru birourile administrative.

Acest act aditional s-a incheiat fara solicitarea de noi oferte de pret si fara sa fie cuprins in lista de investitii. Dar acesta este un amanunt insignifiant al jafului sefului CJ Bihor.

O alta poveste interesanta o reprezinta si refacerea portii Filarmonicii de Stat. Care, fara a fi schimbata, ci doar reinnoita, a costat peste 400 milioane de lei. Si aceata suma a fost platita in 2002. Daca s-ar calcula si inflatia, acum, pragul de 700 de milioane de lei s-ar depasi lejer.

Potrivit raportului Curtii de Conturi, Consiliul Judetean a motivat valoarea investitiei prin indepartarea stratului de vopsea, revopsirea in culorile originale, reinnoirea feroneriilor si prin schimbarea portiunilor compromise.

Unul dintre cei care au lucrat ca si palmasi la lucrarile de reabilitare a imobilului ne-a declarat ca ar fi trudit nu pe bani ci pentru un abonament pe juma’ de an la cantina saracilor.

Actorii jafului CJ Bihor par acum sa fie la un pas sa cada in propria plasa. Deoarece sunt semne clare ca se strange latul.

Repararea portii de la Filarmonica de Stat in anul 2002 a fost executata de Panorama SRL Oradea, al carui unic actionar Kelemen Ioan, are domiciliul in acelasi loc cu sediul firmei SC Infocitta Serv SRL! Ciudat, in conditiile in care Zoltan Kelemen este necasatorit, iar Unterlender Ella, unicul actionar al primei firme este casatorita.

Or fi amanti? Sau au acelasi tata protector? Poate, amandoua. "Cele doua societati private sunt conduse din umbra de Alexandru Kiss. Pentru a nu fi demascat, si-a insarcinat oameni de incredere sa ii administreze firmele" spune o sursa din cadrul Curtii de Conturi Bihor care doreste sa-si pastreze anonimatul.

Avand in vedere ca numele administratorilor celor doua firme nu pare a fi nici dac nici roman, fapt valabil si pentru presedintele CJ Bihor, sursa GAZETEI pare sa aiba dreptate.

INFOCITTA SERV SRL

Forma juridica: societate cu raspundere limitata

Starea firmei: functiune, certificat de inmatriculare preschimbat

Sediu: Str. Muntele Gaina, nr. 3, municipiul Oradea, cod 3700

Data ultimei inregistrari: 01.07. 2005

Date despre asociati:

UNTERLENDER ELLA

Cetatenia: romana

Calitate: asociat unic

Adresa: Str. Muntele Gaina, nr. 3, municipiul Oradea, cod 3700

Stare civila: casatorita

Administrator:

Unterlender Ella

Calitate: administrator

Functia: nespecificata. Data numirii: 29.09.1993

Durata mandatului: 99 de ani.

PANORAMA SRL

Forma juridica: societate cu raspundere limitata

Starea firmei: functiune, certificat de inmatriculare preschimbat, sediu expirat

Sediu: Str. Sovata, nr.50, bloc C7, municipiul Oradea, cod 3700

Data ultimei inregistrari: 01.07.2005

Date despre asociati:

KELEMEN ZOLTAN

Cetatenie: romana

Calitate: asociat unic

Adresa: Str. Muntele Gaina, nr. 3, municipiul Oradea, cod 3700

Stare civila: necasatorit

Administrator:

Kelemen Zoltan

Calitate: administrator

Functia: nespecificata. Data numirii: 17.01.1991

Durata mandatului: 99 de ani.