ZIUA de Cluj: Dl. Cristian Muresanu, de ce a fost lovita Romania de sapte inundatii in acest an si de un uragan pe Litoral?

Cristian Muresanu: Eu am avertizat, in randul colegilor mei, iar majoritatea nu m-au crezut. Nu am avut acces la media, dar tot am spus ca si Romania va fi victima unor fenomene de acest tip. Unii m-au apostrofat, dar iata, am avut sapte inundatii si un uragan la Marea Neagra, devastatoare.

De acum o vom tine tot asa, adica nu vor disparea anotimpurile, dar vom avea perioade de mare caldura, de frig accentuat si aceste zile vor veni una dupa alta, rapid. Acestea pot sa ne bulverseze. De altfel, am fost coplesiti.

ZIUA de Cluj: Pe ce va bazati afirmatiile?

C.M: Am scris cartea dupa o documentare de un an si jumatate. Exista 10 milioane de articole pe net si in biblioteci. Am citit peste 1000 de articole si am vazut 100 de documentare, unul mai socant ca altul. Am vazut blocuri de trei etaje luate de ape si rostogolite unul dupa altul. Ca niste frunze. Imagini halucinante. M-am decis sa studiez pentru ca am avut intrebari fara raspuns.

De ce se intampla? Din cauza cui? E vinovat omul? In ce procent? De ce presa da vina doar pe om? Munca mea de un an si jumatate e in cartea aceasta, iar concluzia este trista: vom avea din ce in ce mai multe fenomene extreme.

Iar explicatiile sunt clare: incalzirea planetei, afectata de activitatea solara, gazele emise au efect de sera prin faptul ca emisiile de carbon duc la acest efect rapid, activitatea vulcanica si industriile scapate de sub control. De exemplu, sunt locuri pe planeta in care coralii se dizolva in mare ca si cum aceasta ar fi de acid. Oceanul absoarbe CO2, in cantitati prea mari.

Oceanul se „scutura" prin ceea ce se spune TSUNAMI. Cu consecinte devastatoare. Ideea ca omul polueaza si e singurul vinovat nu sta in picioare. In 1991, omenirea arunca in aer 3 miliarde de tone de gaz nociv. In acelasi an, eruptia vulcanului din Filipine a aruncat in aer 20 de miliarde de tone. Si exemplele pot continua.

Omenirea polueaza in procent de 20 la suta, activitatea vulcanica 80 la suta. Iar statele puternic industrializate nu vor sa reduca poluarea. Protocolul de la Kyoto, care stipuleaza reducerea emisiei de gaze cu 10 -15 la suta, a fost incalcat de SUA. Acesta este cel mai mare poluator global, iar guvernarea Bush, asa cum arat clar in carte, a marsat la interesele companiilor. Asta e trist. De aceea apar tornade, tsunami, uragane, cicloane.

ZIUA de CLUJ: Media de ce o acuzati? Unele ziare spun ca aceste fenomene se datoreaza unor experimente secrete militare ale marilor puteri.

C.M.: Avand in vedere unele exagerari si mistificari aparute in media, sustin ca orice asa-zisa conspiratie globala a unei organizatii oculte care s-ar afla in posesia unor tehnologii superavansate cu ajutorul carora ar crea dezastre de asemenea magnitudine este exclusa, la fel ca orice asa-zise operatiuni militare supersecrete cu arme nucleare.

Recomand studiul „Critical Issues In Weather Modification Research" din 2003, redactat de catre Academia Nationala de Stiinte din S.U.A., disponibil pe internet. Dar ziarele dau vina pe om. Nu e corect.

ZIUA de Cluj: In judetul Cluj si in municipiu la ce sa ne asteptam?

C.M: Putem rasufla linistiti. Cred ca vom avea parte de inundatii in judet, dar orasul e pazit. Tot municipiul Cluj-Napoca are o fundatie naturala, stinca, depresiunea ne ajuta. Sa stiti ca povestea cu smogul de la Cluj nu e reala. Romania e cel mai mic poluator din Europa, dar tot ni se cer investitii de mediu de 30 de miliarde de euro.

Omul trebuie sa actioneze, sa reduca defrisarile, sa reduca emisiile de gaze. Ne indreptam, altfel, incet, spre catastrofa. Sa nu uitam: in 2004 vedeam inundatii, Tsunami, uragane. Credeam ca noi, romanii, suntem aparati. In 2005 ne-au lovit in plin si am fost complet depasiti. Asta e situatia. Pana marile puteri incalca Protocolul de la Kyoto nu exista alte sperante…