Omnipotentul om de afaceri Gheorghe Calburean a reusit sa extinda tentaculele afacerii Dafora pe care o patroneaza dincolo de granitele judetului Sibiu. Mogulul activitatilor de foraj de petrol si gaze are o cifra de afaceri impresionanta, care depaseste 40 de milioane de dolari.

Afacerile sale au fost insa grefate pe interese de putere si relatii obscure cu membrii de marca a industriei gazului si din administratia locala.

Pana in anul 1998, Gheorge Calburean, de profesie inginer, a indeplinit functia de director al Schelei de Foraj, unitate componenta a defunctei Regii Autonome a Gazului Metan. O data cu „spargerea" acestui colos industrial in mai multe companii specializate dupa domeniul de activitate, Calburean devine directorul societatii comerciale DAFORA.

Printre cei care i-au netezit drumul catre panteonul puterii, se numara Gabriel Coconea, fostul director al Transgaz pana in 2004, Iulian Iancu, fost secreter de stat in Ministerul Industriilor in timpul guvernarii PSD-iste, si Teodor Plopeanu, ex-primarul localitatii Medias, de orientare PSD-ista.

Intre Coconea si Iancu

Influenta lui Gabriel Coconea asupra lui Gheorghe Calburean si asupra perspectivelor nebanuite ale afacerii Dafora s-a manifestat inca de la spargerea Regiei Gazului Metan si divizarea ei in parti componente.

Desi Dafora functiona ca societate autonoma, domeniul sau de activitate era strict legat de cel al gazului metan, unde Coconea isi atrasese reputatia de „eminenta cenusie".

Pe aceste coordonate, Gheorghe Calburean a devenit constient ca, doar tinand aproape de Coconea, poate sa-si materializeze interesele expansioniste la nivelul zonei de nord a judetului.

Astfel, seful Dafora a ajuns sa cunoasca apriori date cu privire la licitatiile de pe cuprinsul judetului in care firma pe care o patrona urma sa aiba un cuvant greu de spus.

In acest context, Dafora a ajuns sa-si adjudece paternitatea unor proiecte mamut in domeniul gazeifer din Medias, dintre care cel mai in voga este cel al noului sediu al Romgaz Medias, situat pe Soseaua Sibiului, constructie impozanta in care au fost bagate sume fabuloase.

De asemenea, o relatie aparte a avut cu Iulian Iancu, personaj controversat in arena intereselor gazului, precum si in cadrul spectrului politic actual. In perioada de nastere a Dafora, Iulian Iancu ajunsese sa aiba deja reputatia unui personaj in ascensiune.

Fost director adjunct al Romgaz pentru o scurta perioada de timp, in subordinea directa a lui Pantelimon Avram, Iulian Iancu a reusit sa se propulseze intr-o functie de decizie in cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale-ANRGN, iar dupa ce PSD a recucerit puterea in 2000, a devenit secretar de stat in Ministerul Industriilor.

Numele lui Iancu a ajuns sa fie conectat la anumite ramificatii ale unor afaceri cu noile contoare de gaz metan, cazul ajungand in atentia organelor de cercetare. Indiciile noastre converg catre ideea ca afacerea a fost musamalizata, datorita umbrelei protectoare a PSD care ii adapostea pe oamenii sai de incredere.

Protectorul Plopeanu

Spectrul afacerilor Dafora a ajuns sa cuprinda, pe aceste coordonate, si ramuri care nu au nici o legatura cu forajul sondelor si a zacamintelor de petrol si gaze.

Pentru a accede la operatiuni specifice din domeniul turismului, Gheorghe Calburean, magnatul Dafora, a exploatat la maxim relatia statuata cu fostul primar de orientare PSD-ista, Teodor Plopeanu.

In virtutea acestei relatii, Calburean a luat in custodie Restaurantul Traube, pe care l-a restaurat din tatani si la care in prezent pot fi semnalati importanti parteneri de afaceri ai lui Calburean servind mese copioase.

Numai ca expansiunea lui Calburean nu s-a oprit aici, cel in cauza luand sub patronaj Sala 1 Mai, aflata in acelasi perimetru, unde exista un hotel, precum si gradina de vara, abandonata si aflata in stare de paragina de mai multi ani, in care magnatul Calburean a bagat mai multe sute de miliarde de lei.

Se pare ca interesul pentru domeniul hotelier nu se opreste aici. La iesirea din orasul Medias spre Sighisoara troneaza cu gratie complexul L&G, care figureaza in scripte drept hotel-restaurant, dublat de hotelul Binder-Bubi aflat in zona „Targului porcilor" din Medias. Epopeea acestui ultim obiectiv este una cu cantec.

In faza initiala, firma constructoare care s-a ocupat de ridicarea acestui obictiv s-a angrenat in lucrari pana la nivelul ridicarii acestuia in „rosu".

Ca urmare a unor controale ale autoritatilor locale s-a constatat ca volumul de materiale de constructii folosite la ridicarea acestui obiectiv, in speta saci de ciment si caramizi, a fost supradimensionat, existand indicii certe ale unor furturi masive de pe santierul constructiei.

La procesul verbal care s-a incheiat atunci cand Dafora a preluat din mers paternitatea acestui hotel, Gheorghe Calburean s-a luat cu mainile de cap si a exclamat in public: „La cate caramizi a bagat firma care a renuntat sa construiasca hotelul si la cati saci de ciment s-au bagat in fundatie, asa cum rezulta din documente, eu as fi putut cladi un oras intreg precum Mediasul".

Numai ca magnatul mediesean a preluat un cadou otravit de la fosta firma constructoare. Date obtinute de ZIARUL atesta faptul ca receptia hotelului in cauza definitivat de Dafora nu a fost lipsita de surprize.

In urma unui control efectuat de lucratori din cadrul RAGCL - Gospodaria Comunala Medias, acestia au constatat anumite nereguli la racordarea la sistemul de aductiune a apei, fiind „fentate" anumite coturi.

Atunci cand un lucrator zelos de la Gospodaria Comunala a avut tupeul sa sesizeze aceasta neregula conducerii, i s-a sugerat in termeni foarte fermi sa renunte la demersurile sale deoarece „hotelul ala este al lui Calborea de la Dafora si nu te atingi de el".

In acelasi context, constatand profitul financiar rapid si pe termen lung din exploatarile hoteliere, Calburean a luat in custodie si Hanul Greweln - Caprioara in care a bagat sume consistente de bani pentru reabilitare, de ordinul sutelor de miliarde.

Si cum corb la corb nu scoate ochii, Calburean a apelat la serviciile unui alt omnipotent om de afaceri mediesean, Pompei Hadarean, managerul de la Granitul, pentru reabilitarea acoperisului hanului.

Venus pe rudenie

Proiectele de perspectiva ale lui Calburean se vor materializa in scurt timp in definitivarea intr-o zona arida a orasului Medias a Complexului rezidential Venus, constand in 47 de case ultimul racnet si a unui parc de distractii de 7 hectare.

Cum insa investitia nu exclude implicarea anumitor relatii prin alianta, exista anumite voci, care au lasat sa se inteleaga faptul ca cea mai impozanta din aceste locuinte, o vila de circa 350 metri patrati, urmeaza a fi facuta cadou unuia din fratii sai, care au stat de-a lungul timpului in umbra lui Gheorghe Calburean.

Pe acelasi calapod, aceleasi voci arata ca amplasarea acestui cartier rezidential este una improprie, deoarece perspectiva viitorilor locatari se intinde asupra cimitirului aflat in imediata vecinatate.

Calat pe sport

Nici interesele din domeniul sportului nu au fost marginalizate de Gheorghe Calburean.

Ca urmare a bunelor relatii statuate cu Teodor Plopeanu, Gheorghe Calburean a reusit sa o convinga pe Maria Alecusan, consilier local PSD si totodata director al Grupului Scolar de Constructii de Masini „Automecanica", sa ii cedeze in posesie jumatate din suprafata terenului aflat in proprietatea liceului, cu scopul de a da nastere unui club privat ce poarta denumirea Tenis Club Dafora. Fara prea mari tergiversari, terenul a revenit Daforei, fara insa ca fostul primar Plopeanu sa realizeze ca, la origine, acest teren era in domeniul public, si pentru a fi trecut in domeniul privat era nevoie de o hotarare de Guvern care nu exista.

Pe acest teren au fost construite doua suprafete de tenis, iar paradoxal este faptul ca pentru antrenamentele de profil Calburean l-a desemnat pe antrenorul Luca Cristian care are specializare atletism si care este retribuit atat de Calburean cat si de Scoala Sportiva.

Benzinarii lichidate

Afacerile cu benzinarii au constituit un fiasco pentru Gheorghe Calburean. Prin intermediul aceluiasi Plopeanu, Calburean a devenit la inceputul anilor 2000 patronul benzinariei Lukoil aflata la intrarea in Medias dinspre Sibiu, precum si a unui alt punct de distributie de carburanti aflata in imediata vecinatate a Tenis Club Dafora.

Cum profitul vizat de Calburean nu a fost cel scontat, in faza initiala Calburean a dat spre inchiriere benzinaria Lukoil si, cum afacerea continua sa inregistreze pierderi, a reusit sa o vanda tot pe pierdere.

In acelasi context s-a debarasat si de benzinaria de la iesirea spre Sighisoara, ramanand numai cu hotel-restaurantul L&G si cu baza sportiva a Daforei care ii completeaza consistent veniturile.

De pe litoral in Tanzania

Afacerile lui Calburean au depasit prin amploarea lor raza judetului. Stiute fiind interesele sale de a se extinde in zona litoralului romanesc, anumite voci graiesc ca magnatul mediesean si-a tras o vila de 400 metri patrati la Navodari, amplasata la circa 100 metri de mare.

Vecinii sai sunt nume grele din industria gazului romanesc, existand unele discutii privind nereguli asupra procedurii de preluare a terenului pe care se afla aceasta. Afacerile sale au explodat insa si in exterior, Gheorghe Calburean executand prin firma Dafora importante actiuni de foraj in zonele africane sarace, precum Tanzania si Ughanda.

Filiera prin care a ajuns sa isi intinda operatiunile si in aceste zone este de o simplitate debordanta. Pe internet, Calburean a promovat ca firma la care este actionar majoritar este printre putinele din lume care detine utilaje de foraj subteran care pot strabate adancimi de peste 6000 metri.

Cu aceasta nada, a fost contactat de firme de birou care selectau societati comerciale cu profil de foraj, iar Calburean a devenit de circa doi ani posesorul unor contracte grase de foraj in tarile africane, precum Tanzania si Ughanda.

Sotie, om politic

Ascensiunea fulminata, cu sincope mici, inregistrata de Gheorghe Calburean, a fost dublata in mare parte si de traiectoria in ascensiune, pe linie politica, a sotiei sale Livia Calburean.

Cea in cauza a fost propulsata in structurile de conducere ale PSD Medias in anul 2000 tot ca urmare a „proptelei" oferite cu gratie de catre primarul din acea perioada, Teodor Plopeanu. Ascensiunea sa politica a fost insa stopata in anul 2004, din cauza unor neintelegeri cronice cu staff-ul PSD.

Astfel, ca urmare a faptului ca Livia Calburean si alti fruntasi PSD-isti nu au fost inclusi pe locuri eligibile pe listele pentru consilierii locali, acestia au migrat in bloc catre Partidul Umanist Roman, sufland acestei organizatii nume de marca din politica medieseana.

Acest exod la PUR nu a avut succesul scontat de Livia Calburean, deoarece, la nivelul orasului Medias, PUR a inregistrat un procent minimal, in pole position fiind FDGR urmat de Alianta, iar partidul ocupand un loc nedorit patru dupa PSD, de ale carui interese se lepadase anterior.

Codul tacerii

Puterea financiara si sociala a lui Gheorghe Calburean a ajuns sa se expandeze asupra tuturor paturilor de putere ale celor care conduc judetul.

In pofida demersurilor jurnalistice de a obtine declaratii cu privire la imperiul Dafora si modalitatile in care s-a cladit, ne-am lovit de un zid al tacerii arborat din partea tuturor celor intevievati.

Majoritatea, la pronuntarea asocierii de cuvinte „Gheorghe Calburean - Dafora" au batut in retragere, refuzand politicos sau ferm sa ofere orice fel de relatie asupra operatiunilor sale de culise.

Discret in Mures si Cluj

In afara de Sibiu, afacerile lui Gheorghe Calburean se deruleaza si in judetele Mures si Cluj.

In Mures, Calburean este binecunoscut in Sighisoara unde si-a dezvoltat atat business-ul in domeniul forajului, lucrand in parteneriat cu nemtii de la Wintershall, respectiv s-a concentrat si pe investitiile imobiliare, achizitionand cel mai celebru complex comercial din municipiu, cladirea Sigma.

Cea mai mare parte a cladirii este in prezent inchiriata, Altex fiind cel mai proaspat chirias, firma patronata de Dan Ostahie urmand sa ocupe etajul 1 pentru a-si deschide primul magazin din municipiu.

In urma cu doi ani, echipa lui Calburean a demarat lucrarile pentru constructia unui hotel, cu cel putin 30 de camere, in spatele Notariatului, lucrari aflate tot in stadiul de inceput, deoarece executantul a intampinat dificultati la fundatie. Cu toate acestea, termenul fixat pentru finalizare este 1 iulie 2006.

Legat de constructia hotelului au fost voci care au reclamat demararea lucrarilor fara intreaga documentatie aprobata (fiind ridicat in zona istorica), acestea s-au stins rapid.

Tot in Sighisoara, isi desfasoara activitatea firma Eurospecial, in domeniul transporturilor rutiere de marfuri. In 2004, Eurospecial a derulat afaceri de 84 de miliarde de lei vechi, obtinand un profit de peste 5 miliarde de lei.

Recent, Gheorghe Calburean a achizitionat o casa in Cetatea Sighisoarei.

De asemenea, surse de pe piata imobiliarelor ne-au asigurat ca atat Calburean, cat si Coconea au dat sfoara in zona Sighisoarei ca intentioneaza sa cumpere terenuri. Varianta credibila este ca terenurile sunt pentru foraj pentru ca e de banuit ca Gabriel Coconea stie toate perimetrele gazeifere.

A doua varianta ar fi ca cei doi afaceristi legati de interesele gazului si mirosul banilor sunt interesati sa-si dezvolte investitiile in imobiliare.

In Targu Mures, Calburean este asociat in firma Ecoconstruct SA, companie cu rezultate modeste insa, desi este specializata in fabricarea elementelor de beton pentru constructie, pe anul trecut, firma a raportat o cifra de afaceri de 50 de milioane, inregistrand in schimb pierderi de 500 milioane lei.

Alogen este Calburean si in Cluj, unde detine, din martie 2005, firma Ambient CJ, respectiv este unul dintre cei 42 de actionari ai IMOFINANCE, banca creata de fostul presedinte al Bancii Transilvania, Iosif Pop, in 2003.

Conflict de interese

Livia Calburean a fost consilier local ApR, a migrat apoi la PSD, pentru ca acum sa o gasim in PUR, partid din partea caruia a candidat, e drept ca outsider, la Primaria Medias.

Legat de activitatea sa de consilier nu putem sa nu ne minunam ca, in timpul mandatului sau, sotul lucra cu sarg pentru Primaria Medias, fapt care contravine Legii nr. 161/2003, lucrari incredintate dupa intrarea in vigoare a actului normativ.

Astfel, in 16 septembrie, Dafora a fost angajata pentru executia lucrarilor de restaurare a Muzeului Municipal Medias, lucrari care au costat bugetul local 3,6 miliarde lei ROL.

De asemenea, in octombrie 2003, Dafora a fost autorizata sa demareze lucrarile de consolidare-recompartimentare ale cladirii Casei de Cultura, lucrari incheiate in august acest an, pentru care Primaria Medias a virat aproape 4 miliarde de lei.

Asupra acestor mici inadvertente cu legea nu s-a sesizat nimeni, asa ca or fi fost legale

Imperiul DAFORA

Gheorghe Calburean detine o retea de firme, in numar de 17, in domenii dintre cele mai diverse. Totusi, ponderea cea mai mare o au firmele care presteaza servicii conexe extractiei gazelor naturale si petrolului. Dafora SA, Fluidserv, Forserv, Daflog actveaza pe acest segment.

Dafora Group SA (consultanta si management), Dafora Services (operatiuni de mecanica generala), Cavas (constructii de cladiri si lucrari de geniu), Salflom (productia si conservarea carnii), Global International (intermedieri in comertul cu produse diverse), Dafora-Ambient (comert cu ridicata al materialului lemnos),

Ecoconstruct SA Targu Mures (Fabricarea elementelor din beton pentru constructii), Eurospecial Sighisoara, IMOFINANCE (activitatile de management ale holdingurilor) completeaza portofoliul de afaceri ale lui Gheorghe Calburean.

Firmele pe care Calburean le detine, cateva impreuna cu sotia sa, Livia, au derulat in 2004 afaceri de circa 1350 de mii miliarde. De asemenea, per total, profiturile companiilor detinute de familia Calburean s-au ridicat la 100 de miliarde lei.

Pentru Calburean lucreaza in jur de 1050 de angajati, in top dupa numarul de salariati fiind Dafora SA si Dafora-Ambient. La aceste cifre se vor adauga in 2005 si rezultatele financiare ale unor companii infiintate de Calburean in acest an: Dafora Turism SA, Fercob si Ambient CJ.

De asemenea, si cele ale firmelor detinute doar de sotia sa0: Lidostar si Atrium Turist.