Liderii Uniunii Civice a Maghiarilor (UCM) din judetul Mures continua strangerea de semnaturi pentru infiintarea Partidului Civic Maghiar. Astfel, purtatorul de cuvant al filialei UCM, Kiss Istvan, a afirmat ca din cele 10.300 de semnaturi pe care organizatia pe care o reprezinta trebuie sa le adune din 8 judete, au fost deja stranse peste 1.500, cele mai multe fiind aduse din judetul Arad.

Potrivit sursei citate, strangerea semnaturilor se desfasoara si in judetele Cluj si Mures, in timp ce in Iasi, Bistrita-Nasaud, Alba, Sibiu si Bihor actiunea nu a fost inca demarata. Liderii UCM Mures sustin ca pentru a obtine aceste iscalituri vor apela inclusiv la populatia de etnie romana.

"Persoanele romane semneaza mai usor pentru ca nu au nici un fel de retineri legate de urmarile pe care le-ar avea gestul lor in fata UDMR. Argumentul cu care ii convingem e acela ca este inacceptabil ca o comunitate de 1,5 milioane de oameni sa fie reprezentati de o structura monopartinica", a mai spus Kiss Istvan.

Radicalii maghiari din UCM si-au propus sa infiinteze un nou partid al maghiarilor din Romania ca o alternativa la UDMR, partid condus de vicepremierul Marko Bela.

Sediul central al viitoarei formatiuni politice, care ar urma sa se numeasca Partidul Civic Maghiar, va fi in unul din judetele Mures, Harghita sau Covasna, in functie de numarul semnaturilor adunate de fiecare dintre aceste unitati administrativ-teritoriale.