De la 1 ianuarie 2006, cei care detineau functia de secretar general al prefectului au fost ridicati la rangul de subprefect. Cynthia Carmen Curt, castigatoarea concursului pentru postul de secretar general la sfarsitul anului trecut, este noul subprefect al Clujului * Calin Platon ramane si el subprefect.

Postul de secretar general in Prefectura Cluj a ramas liber in luna noiembrie a anului trecut, in urma decesului lui Silviu Hent. Dupa noua lege a Institutiei Prefectului, cel care urma sa ocupe aceasta functie trebuia sa sustina un concurs organizat de catre Agentia Nationala a Functionarilor Publici. Pentru postul din prefectura clujeana s-au inscris doua persoane, Cynthia Carmen Curt si consilierul local UDMR Fekete Emoke, cea din urma fiind insa descalificata inca dinainte de a sustine concursul. "Motivul descalificarii a fost faptul ca Fekete nu avea vechimea pe post de cinci ani ceruta de lege", ne-a declarat prefectul Clujului, Alin Tise.

Nu stim la ce vechime de cinci ani se refera Tise, deoarece, in Legea 188/1999 privind Statutul functionarilor publici se prevede o vechime de sapte ani in specialitatea functiei publice respective, doar in cazuri exceptionale aceasta vechime putand fi redusa cu pana la 3 ani de persoana care are competenta legala de numire in functia publica respectiva. Poate prefectul se referea la vechimea pe care Curt o are la Facultatea de Stiinte Politice si Administrative (5 ani) unde este cadru didactic. Asa se face ca Cynthia Curt a concurat singura pentru postul de secretar general. Noul subprefect al Clujului a promovat examenul cu 89 de puncte din 100 posibile.

Minunea

Curt este nascuta in 3 decembrie 1975 si a absolvit Liceul Teoretic "Emanuil Gojdu" din Oradea. A urmat cursurile Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, unde a absolvit si un curs de masterat in Drept si Administratie Publica.

In 2002 a fost admisa la doctorat in domeniul Relatii Internationale, cu teza de doctorat „Bicameralism romanesc din perspectiva comparativa".

Cynthia Curt este avocat definitiv in cadrul Baroului de Avocati Cluj din 2001 (de la frageda varsta de numai 26 de ani) si este cadru didactic in cadrul Facultatii de Stiinte Politice si Administrative a Universitatii „Babes-Bolyai".

Prefectura lui Boc

In aceste conditii, Prefectura Cluj devine cea mai tanara prefectura din tara: Tise - prefectul are doar 31 de ani, iar Cynthia are numai 30 de ani. Cei doi, dincolo de tinerete, mai au in comun un lucru, o persoana de fapt: primarul presedinte Emil Boc.

Tise este finul lui Boc, iar Cynthia a crescut avandu-l ca mentor pe Boc, noul subprefect fiind asistenta lui Boc la Facultatea de Stiinte Politice si Administrative.

Principiile Cynthiei

Cynthia Carmen Curt isi imparte catedra de la Facultatea de Stiinte Politice si Administrative din cadrul Universitatii Babes-Bolyai cu nimeni altul decat primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

Boc ne-a declarat ca, din colaborarea lui cu noul subprefect, o cunoaste pe Curt ca fiind o persoana extrem de serioasa si de exigenta. "Am colaborat foarte bine cu Cynthia Curt la Facultatea de Stiinte Politice si Administrative.

Stiu ca Cynthia are doua principii dupa care se ghideaza, "Nimeni nu e mai presus de lege" si "Unde-i lege, nu-i tocmeala". Sunt convins ca le va aplica si din functia in care tocmai a fost numita, indiferent de ce ar fi vorba.

Sunt convins ca va trata orice problema a Primariei municipiului Cluj-Napoca la fel cum va trata orice problema a oricarei alte primarii din judet", ne-a declarat Boc.

Cat de mult au fost aplicate principiile dupa care se ghideaza Cynthia - "Nimeni nu e mai presus de lege" si "Unde-i lege, nu-i tocmeala" - in activitatea didactica nu prea intelegem…

Ajutorul lui Tise

Prefectul Alin Paunel Tise spera ca noul subprefect sa-i mai usureze putin munca. Tise este multumit de faptul ca Cynthia Curt nu a imbratisat cariera politica inainte de a ajunge in postul de subprefect.

"Nu ma intereseaza partea politica. Chiar ma bucur ca Cynthia nu a trecut inainte prin politica, pentru ca ar fi aparut discutii. Cynthia Curt a promovat examenul conform legii", ne-a declarat Tise. Prefectul spune ca o cunoaste foarte putin pe cea care i-a devenit subordonata si singurele sale informatii despre Cynthia se datoreaza profesiei de avocat pe care ambii au exercitat-o in cadrul Baroului Cluj.

"Acum, ca subprefect, cred ca ma va ajuta mult. Va lucra in domeniul funciar si in cel juridic, astfel ca eu voi avea mai mult timp sa ma ocup de alte probleme de interes public", ne-a declarat Tise.

Provocare

Cynthia Curt spune ca nu a indrumat-o nimeni spre aceasta functie. "Pentru mine a fost o provocare profesionala. A fost decizia mea si nu m-a influentat nimeni. Teoretic, predau de mult timp la facultate, dar cred ca a venit timpul sa pun si in practica lucrurile pe care le stiu despre administratia publica.

Cred ca pot contribui la o reforma reala in administratia publica si am considerat ca e momentul ca si tinerii sa se implice.

Deocamdata sunt in perioada de acomodare cu oamenii din jurul meu si cu volumul mare de informatie. Am lucrat la controlul legalitatii catorva acte si pot spune ca imi place. Este o provocare pentru mine", ne-a declarat Curt. Subprefectul ne-a declarat ca nu va renunta la profesia de cadru didactic.

"Am renuntat la avocatura pentru ca nu este o profesie compatibila cu cea de subprefect, dar meseria de cadru didactic este profesia mea de suflet si nu vreau sa renunt", spune Curt.

Reporter: Sunteti ruda cu Emil Boc ?

Cynthia Curt: Nu, cu Emil Boc am o colaborare strict profesionala la facultate.

Rep.: Ati lucrat vreodata in Primarie ?

C.C.: Nu.

Rep.: Cu ce judete se invecineaza Clujul ? (raspuns corect: Alba, Bistrita-Nasaud, Bihor, Mures, Maramures si Salaj)

C.C.: Alba, Salaj si Bihor. A, da, si Bistrita-Nasaud.

Rep.: Care este ultima lege funciara ? (raspuns corect : Legea 247)

C.C.: Legea 247 care a fost modificata ieri prin ceva ordonanta, dar nu stiu inca despre ce este vorba.

Rep.: Ne puteti spune firmele care lucreaza la reabilitarea Drumului National 1C?

C.C.: Lucrez doar de trei zile in prefectura. Nu am avut timp sa invat chiar tot.