Un elicopter donat anul trecut de Ministerul Apararii si Internelor SMURD Iasi, s-a prabusit ieri dimineata, la trei kilometri de aeroport. Pilotul, copilotul, medicul si asistenta de pe elicopter au decedat in urma impactului cu solul.

Aparatul de zbor valora peste 5 milioane de euro, fiind unul de ultima generatie, dotat corespunzator interventiilor medicale. Ultima revizie tehnica realizata aparatului a fost facuta in luna noiembrie.

Aparatul prabusit, la Iasi, EC 135 este de acelasi tip ca celelalte doua din Romania, cel de la Targu Mures si cel de la Bucuresti.

Echipajul de pe elicopter a fost pregatit la Targu Mures, iar pilotul si copilotul erau considerati ca fiind experimentati pe acest tip de elicopter, iar pierderea suferita de colegii lor a creat durere la SMURD Targu Mures.

Momentan, aparatul de zbor al SMURD Targu Mures este oprit la sol, conform ordinelor MAI, a precizat Cristian Boeriu, medic sef al SMURD Targu Mures. O comisie MAI a inceput o ancheta la Iasi.

Raed Arafat, coordonatorul SMURD, plecat din tara, pentru a achizitiona noua ambulanta, se va intoarce astazi in tara, pentru a fi alaturi de colegii de la SMURD.

Serviciul SMURD Iasi a fost inaugurat in luna aprilie 2005, fiind al treilea serviciu mobil de urgenta, reanimare si descarcerare din tara, dupa Targu Mures si Bucuresti.

Incidentul de la Iasi este al doilea in care este implicat un elicopter SMURD, dupa prabusirea, in luna aprilie a anului 2003, a primului elicopter SMURD din Romania. In urma incidentului, au murit toti cei patru ocupanti ai aparatului de zbor. (C.A.)

Redactiile Zi de Zi si ZIARUL de Mures isi exprima cele mai sincere condoleante echipei SMURD in clipele grele prilejuite de decesul colegilor din Iasi.