In fiecare an la 15 ianuarie si 15 iunie la Botosani, Ipotesti, locul nasterii poetului national Mihai Eminescu au loc Zilele Eminescu. De fiecare data in spatele principalelor actiuni organizate se afla poetul Gelu Dorian. Manifestarile au capatat o amploare tot mai mare de la an la altul in ultimul deceniu si jumatate.Tot de atunci se remarca si ascensiunea acestui poet originar din Cosula si pe numele lui adevarat initial Gheorghe Moga.

Inceputurile mai grele dar prezentu-i si viitoru-i luminos

Gelu Dorian a inceput modest in urma cu vreo 25 de ani. Prin participari la concursurile de poezie organizate in tara. Pe vremea comunistilor el s-a lipit de regretatul Lucian Valea care de altfel l-a si propulsat atit cit a trait. Dorian nure studii universitare ci doar medii insa cariera lui este una fulminanta.

Devine referent de specialitate la Centrul de Valorificare a Traditiilor Populare de pe linga Directia Judeteana de Cultura. Din acest post incet incet acapareaza Zilele Eminescu.

Zilele Eminescu, devin Zilele Gelu Dorian

El incepe sa se implice tot mai mult, organizeaza Concursul Porni Luceafarul.Concursul este lansat in ianuarie si se incheie in iunie.Convoaca critici, sefi de edituri, de reviste la fiecare editie a Zilelor Eminescu. Infiinteaza Revista Hiperion, o fundatie cu acelasi nume.

Stabileste devizele de cheltuieli si deconturile, face parte din juriile de specialitate ale Concursului la fiecare editie. El inainteaza toate acestea Dircetiei de Cultura si Minsiterului Culturii sdar si autoritailor locale care le aproba. Concursul se incheie cu publicarea unei reviste cu laureatii fiecarei editii, acordarea de premii pentru poeti si critici literari debutanti.

Angajamentul organizatorilor Concursului este acela ca la sectiunea debut in volum sa le fie publicate manuscrisele.

Promisunile ramin uneori doar promisuni

In unele cazuri premiantii se aleg doar cu diplomele semnate de cei care le acorda, reviste din tara si strainanate, Fundatii sau edituri.Organizatorul amintit are obligatia da a inainta manuscrisele jurizate si premiate celor care isi i-au angajamentul formal de a le publica pe cheltuiala proprie. Cel putin o treime dintre premianti la fiecare editie se alege doar cu diploma buna de pus in rama si arata nepotilor.

Stelorian Morosani sau Viorel Sandu ambii din Botosani sint citeva exemple in acest sens. Cei doi au fost laureatii unor editii anterioare care au fost nevoiti sa-si tipareasca volumele premiate la Botosani pe cheltuiala lor.

Manuscrisele si cartile lui Gelu Dorian

Ce se petrece cu manuscrisele dupa ce sunt citite de membrii juriilor nu se prea stie, ba ca sunt arhivate, ba ca sunt trimise celor in cauza spre publicare, a sustinut Gelu Dorian, atunci cind un report din presa locala botosaneana l-a intrebat despre acest lucru. In ultimii 15 ani el a publicat carti de poezie, proza si dramaturgie.

Cine va avea curiozitatea sa vada la ce edituri va constata ca unele sint cele care au acordat premii la Zilele Eminescu unor tineri literati. Gelu Dorian este publicat si numeroase reviste din tara si strainatate, calatoreste acolo la Festivaluri si actiuni peste hotare.

El a avut initiativa ridicarii unui bust poetului Mihai Eminescu la New York, Statele Unite in vestitul parc din Manhattan.A si fost acolo pentru a veghea la ridcarea bustului. La New York se afla si unul dintre cei care a acordat un asemena premiu, parintele Theodor Damian, editorul Revistei Lumina Lina.

In 2001 Revista a acordat un premiu pentru debut botosaneanului Viorel Sandu pentru poezie dar de atunci volumul nu i l-a mai tiparit.

Zilele Eminescu nu sunt ale lui Gelu Dorian

Autoritatile locale au anuntat prin persoana actualui primar Catalin Mugurel Flutur, anul trecut, ca Zilele Eminescu nu sunt ale poetului Gelu Dorian, ci ale tuturor romanilor, chiar daca el este unul dintre organizatorii acestor manifestari de ani de zile. Declaratia consemnata de un reporter local i-a atras dfin partea poetului un articol plin de afirmatii care nu fac deloc cinste sensibilitatii presupuse a unui astfel de om cu preocupari literare.

El reactionat dur si ameninta ca Zilele Eminbescu cu tot ce presupun ele sunt inregistatre la OSIM si ii apartin si le va organiza pe tipicul consacrat de ani de zile.

Zilele Eminescu incotro

Indiferent ce se va mai intimpla cu aceste manifestari decicate poetului Mihai Eminescu un lucru este cert, Gelu Dorian a stiut sa se descurce nu doar dupa 90 dar si pina in 89, a stiut sa-si fac o cariera literara, meritele ii sunt incontestabile chiar de catre cei de specialitate dar ramine intrebarea daca ar fi rams un simplu poet la Cosula daca ar mai fi avut o asmenea cariera.