Marian Bumb, director al Astral Telecom Turda - unic furnizor de televiziune prin cablu din Campia Turzii, s-a prezentat ieri la sedinta Consiliului Consultativ pentru Protectia Consumatorilor (CCPC) pentru a raspunde intrebarilor autoritatilor locale si cetatenilor. Ultimii au reclamat calitatea proasta a transmisiei si numarul mic de programe difuzate in raport cu pretul abonamentului.

"Daca, in Cluj-Napoca, la un abonament de 29,5 lei se receptioneaza 50 de programe, la noi se prind doar 25 de programe, la un abonament de 26,5 de lei noi. Programele sunt putine, iar abonamentul se scumpeste lunar. Eu ii spun "tehnica de zbor": intr-o luna creste in Turda pretul abonamentului, in luna urmatoare creste la Campia Turzii.

Diferenta e ca, in Turda, se receptioneaza 40 de programe, iar la noi 25 de programe, iar pretul este aproape acelasi", a declarat presedintele Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor Campia Turzii, Aurel Ilea. El a mai afirmat ca la casieriile Astral ar trebui sa existe o grila diferentiata pentru cele doua municipii, din cauza numarului diferit de canale receptionate.

Viceprimarul Campiei Turzii, Ioan Tulai, a cerut ca doleantele sa fie transmise conducerii companiei. "Tot ce spuneti dumneavoastra aici nu ne incalzeste cu nimic. Pe cetateni ii intereseaza numarul de programe, calitatea lor si pretul rezonabil. Rugamintea este sa va aliniati cerintelor noastre. Neavand concurenta, ati putut sa va impuneti punctul de vedere.

Sa speram ca tot ce ati spus astazi se va duce la indeplinire", a precizat viceprimarul Ioan Tulai. Lipsa concurentei a fost ridicata de majoritatea membrilor CCPC, acestia considerand ca problema raportului pret/calitate s-ar rezolva de la sine daca ar mai exista un operator de TV cablu in localitate.

Investitii in Campia Turzii

Bumb a declarat ca pentru zona Turda-Campia Turzii exista o singura statie de emisie, iar reteaua are deja 11 ani vechime. Primele lucrari de modernizare s-au realizat anul trecut in municipiul Turda, unde, o mare parte a retelei a fost inlocuita cu cablu optic. Modernizarile nu au acoperit si zona periferica a localitatii.

In Campia Turzii, lucrarile de modernizare se vor realiza pe parcursul lui 2006. "Investitiile au fost programate pe parcursul a trei ani. In primul an, s-a operat pe localitatile mari, resedinte de judet, anul trecut s-a continuat cu localitatile mijlocii, cum sunt Turda, Dej sau Huedin, iar in acest an vine randul localitatilor mici, cum sunt Campia Turzii sau Aiud.

In Campia Turzii sunt probleme frecvente mai ales in zona centrala din cauza retelei de curent electric. Speram ca, prin preluarea Astral de catre cea mai mare companie de TV cablu din lume, UPC Broadband, serviciile noastre sa creasca prin calitate", a declarat Bumb. In privinta scumpirii lunare a abonamentelor, el a recunoscut ca a fost o politica paguboasa a vechii conduceri.

Directorul Astral Turda a dat asigurari ca, din martie, compania va renunta la plata anticipata a abonamentelor si se vor opera cel mult doua majorari de tarif pe parcursul unui an.