Proiectul Palas derulat de Iulius Group in Iasi este o uriasa afacere imobiliara, pe un teren de 12 hectare primit de la Primarie. Mai multi oameni de afaceri au criticat in termeni duri, asocierea dintre Primaria Iasi si Iulian Dascalu, in vederea construirii unui complex de locuinte si spatii comerciale in Iasi.

Reamintim faptul ca Iulius Group, societate Dascalu, urmeaza sa construiasca si la Cluj un mall pe un teren apartinand CJ, in urma castigarii unei licitatii contestate.

Faptul ca Dascalu a primit de la Primaria ieseana, condusa de primarul PSD-ist Gheorghe Nichita, 12 hectare pe un pret derizoriu confirma faptul ca acesta ar fi un protejat al unui important grup PSD-ist din Moldova.

Cu toate acestea, "succesul" inregistrat de Dascalu si in Cluj-Napoca, in urma cistigarii licitatiei pentru atribuirea a 7 hectare de teren in oras, in urma deciziei Consiliului Judetean condus de liberalul Marius Nicoara, demonstreaza cu succes ca pentru ca afacerile sa-i iasa ca la carte, Dascalu colaboreaza cu succes si cu sageata liberala.

Dupa ce a reusit sa vanda Casei Judetene de Pensii Iasi un sediu de 2.532 metri patrati cu peste 57,8 miliarde de lei, omul de afaceri iesean, Iuian Dascalu a bifat un nou succes pentru propriu-I buzunar ceea ce nu se poate spune despre bugetul municipalitatii.

Astfel, a reusit sa se asocieze cu Consiliul Local Iasi in vederea derularii unei noi afaceri pe terenul Primariei, afacere din care municipalitatii ar urma sa-i revina doar 10% din profit.

Mai multi oameni de afaceri ieseni au criticat in termeni duri, asocierea dintre Primaria Iasi si Iulian Dascalu, in vederea construirii unui complex de locuinte si spatii comerciale in Iasi.

"Proiectul Palas a fost prezentat iesenilor drept unul de utilitate publica, dar, de fapt, este o uriasa afacere imobiliara, pe un teren de 12 hectare primit practic gratis de la Primarie", a subliniat, in cadrul unei conferinte de presa, Zaharia Schrotter.

Acesta a atacat, in primul rand, modul de asociere intre Primaria Iasi si grupul de firme Iulius, apartinand lui Iulian Dascalu, ca avand un "caracter veros". "Primaria a optat pentru asocierea in participatiune, desi ar fi putut opta pentru alte forme de asociere, cu beneficii reale pentru bugetul local", a aratat Schrotter.

Proiect de utilitate publica - 90% castig pentru Dascalu, 10% pentru municipalitate

Cotele de profit vor fi impartite in modul urmator& 90% la Iulius Group si 10% Primarie. Aceasta pentru un teren de 12 hectare in centrul orasului.

"Evaluarea terenului pune la randul sau probleme& a fost realizata de un tehnician septuagenar, neacreditat de Corpul Expertilor Tehnici si care a fixat valoarea terenului la 50 euro mp, in conditiile in care nici un investitor nu gaseste teren in zona la mai putin de 300-400 euro mp. Calculati diferenta si prejudiciul adus Consiliului Local.

Vom face o plangere penala impotriva lui si sper sa nu faca vreun atac de cord, data fiind varsta inaintata pe care o are", a declarat, la randul sau, Sorin Ionescu. Acesta a precizat ca modul in care a fost intocmit contractul prejudiciaza intreaga comunitate de afaceri.

"Ce sanse avem noi, ceilalti developeri, pe o piata concurentiala, in conditiile in care Iulius Group construieste fara sa plateasca terenul si avand utilitatile asigurate?", a argumentat Ionescu.

Patronul de la "Instalatii Group" a mai aratat ca proiectul, prezentat initial ca fiind unul de utilitate publica, a fost "deturnat" ulterior si transformat intr-o afacere cu locuinte.

A schimbat destinatia!

De precizat ca in scrisoarea de intentie prezentata consilierilor locali se mentiona ca in zona vor fi amenajate numeroase obiective culturale si de recreere, hoteluri, spatii comerciale si abia in cele din urma locuinte.

Din Planul Urbanistic Zonal (PUZ), elaborat ulterior, rezulta ca vor fi construite 1.160 de locuinte insumand 109.448 mp, comparativ cu 35.000 mp afectati spatiilor comerciale si 6.000 mp pentru hoteluri si sali de locuinta. Peste 60% din suprafata construita va fi reprezentata de locuinte.

"Prin contract, Iulius Group are dreptul de a cesiona - fara acordul Consiliului Local - toate locuintele si 85% din spatiile cu alta destinatie. Municipalitatea s-ar putea trezi, peste noapte, ca este asociat cu Iulius doar pe 15% din proiectul initial", a subliniat Schrotter.

Acesta a explicat si alte clauze din contractul de asociere, considerat "discretionar si arogant".

Astfel, contractul este plin de beneficii pentru Iulius Group si lipsit de drepturi pentru Consiliul Local. S-a mers pana intr-acolo pana la a mentiona ca CL primeste dreptul de la Iulius Group de a intra pe terenul respectiv si a consolida versantii - evident pe cheltuiala proprie. "In concluzie, s-a incercat si s-a reusit fraudarea bugetului local.

Este un caz grav de coruptie, pe care sper ca cineva sa-l ancheteze", a mai adaugat Zaharia Schrotter.

De cealalta parte, reprezentantii Primariei s-au aparat aratand ca Schrotter si Ionescu nu doresc altceva decat sa blocheze derularea proiectului Palas. "Nu este prima data cand apar contestatari din mediul de afaceri, care ar fi vrut sa deruleze un proiect asemanator, insa n-au avut inspiratia sa-l propuna CL la momentul oportun.

Substratul afirmatiilor vehiculate de acestia este de a bloca initiativa lui Iulian Dascalu", a declarat Andrei Trofor, purtatorul de cuvant al Primariei Iasi.

La randul sau, Iulian Dascalu a declarat pentru un flux de presa ca proiectul Palas a respectat legea in toate fazele sale, iar acceptarea proiectului de catre Primarie a fost fireasca. "Declaratiile celor doi le pun pe seama unor nervozitati de moment, oamenii probabil s-au intors din vacanta odihniti si au planuri mari.

PUZ-ul a fost atent intocmit si respectand in totalitate legea, am fost la toate organele abilitate, am colaborat cu firme de prestigiu din tara.

In momentul in care un investitor privat vine la primarie cu un proiect in care, pana la final, se vor investi 100 de milioane de euro, prin care se obliga sa realizeze infrastructura unei suprafete foarte mari, sa creeze peste 2.000 de locuri de munca, o parcare subterana de 86.000 de mp, parc pentru copii, terenuri de tenis, patinoar s.a.m.d.

atunci Primaria trebuie sa fie multumita ca a gasit un astfel de investitor", a subliniat Iulian Dascalu.

Alte "tunuri" marca Dascalu

Ar mai fi de precizat faptul ca Iulian Dascalu nu se afla la prima afacere de acest gen cu municipalitatea. Astfel, proiectul "Madison" urmare a asocierii Consiliului Local Iasi cu Iulius Group vizeaza reamenajarea zonei din spatele Palatului Culturii, asociere contestata inclusiv de societatea civila.

In fapt, Iulian Dascalu a propus Consiliul Local asocierea cu firma sa in vederea realizarii, in zona respectiva, a unui ansamblu format dintr-un nou centru comercial, imobile de locuinte si birouri, parcari subterane. La aceasta asociere, CL pune la dispozitie o suprafata de aproximativ 120.000 mp.

Investitia presupune realizarea de noi spatii comerciale, de recreere, locuinte si birouri. Municipalitatea va primi 10% din profitul realizat din asociere.

Mai multe ONG-uri au aratat ca executarea de lucrari de constructii in spatele Palatului Culturii ca cele propuse de Dascalu, pe lana schimbarea caracterului istoric al amplasamentului propus, vor modifica ireversibil parametrii de stabilitate a ansamblului arhitectonic.

Zona din spatele Palatului Culturii unde exista strandul municipal, terenurile de tenis de la "debarcader" construite in 1914, patinoarul artificial construit inainte de 1989 se constituie ca un veritabil plaman verde al uneia dintre cele mai poluate cartiere ale orasului.

Proiectul initiat de Dascalu presupune, printre altele, mutarea strandului, dar si a altor obiective din zona. In ultimii ani, aici a fost singurul loc avizat de catre Directia de Sanatate Publica unde iesenii au putut practica inotul si petrece perioadele toride de vara.

Zona din spatele Palatului Culturii este singura zona verde ramasa in oras exceptand zona Copou.

Un alt episod din "aventurile financiare" ale lui Dascalu pe banii iesenilor s-a consumat cand din banii contribuabililor, s-a construit cu cativa ani in urma o piscina acoperita de dimensiuni olimpice. Cand aceasta a fost aproape gata, cel care a umplut-o cu balast, a podit-o si a vandut marfa in spatiu a fost tot Iulius Group.

Si nu in ultimul rand, cei aproximativ 20.000 de studenti din Campusul Tudor Vladimirescu si-au pierdut cantina, sub promisiunea uitata ca li se va construi alta cu preturi studentesti, cea care exista fiind transformata in mall de catre soceiatea lui Dascalu.