Partidul Democrat trebuie sa renunte la retorica ultranationalista, sa nu se mai opuna adoptarii legii privind statutul minoritatilor si sa reia dialogul cu UDMR daca vrea sa intre in PPE ca membru cu drepturi depline.

Acesta este mesajul pe care liderul Uniunii, vicepremierul Marko Bela, l-a transmis din nou liderilor democrati, carora le-a atras atentia, la Targu-Mures, ca odata cu integrarea in UE trebuie sa-si insuseasca o anumita atitudine europeana, dar si valorile politice ale familiei in care vor sa fie primiti ca membri.

"Valorile Partidului Popular European (PPE) sunt incompatibile cu o anumita retorica ultranationalista a PD din aceasta perioada", a declarat Marko Bela. Potrivit acestuia, UDMR este interesat ca democratii sa devina membri cu drepturi depline ai PPE, insa doar in anumite conditii.

"Pentru aceasta ei trebuie sa-si schimbe abordarea in legatura cu proiectul de lege privind statutul minoritatilor nationale", a adaugat vicepremierul.

Marko Bela a reiterat si ideea ca UDMR nu este dispusa sa admita modificari esentiale la proiectul Legii privind Statutul Minoritatilor Nationale, care este, de altfel, o cerinta a UE. "Este o lege importanta pentru minoritati, care nu lezeaza, insa, interesele majoritatii. Nu acceptam nici o modificare care ar schimba rostul, rolul, esenta legii.

Este un text comun al coalitiei, adoptat in Guvern, pentru care exista o intelegere scrisa in coalitie. S-a ajuns la un text bun si nu acceptam nici un fel de modificari esentiale ale acestei legi", a adaugat liderul maghiar.

Presedintele UDMR a respins si afirmatiile unor politicieni care au considerat ca Uniunea santajeaza PD pe problema intrarii in PPE. "Noi am sprijinit si vrem sa sprijinim in continuare intrarea Partidului Democrat in Partidul Popular European", sustine Marko Bela.

El a adaugat ca intre formatiunea pe care o conduce si democrati trebuie sa aiba loc discutii serioase in cadrul coalitiei de guvernare.