Noul sef al CSM are subalterni angajati in mafia retrocedarilor

ZIARUL de Sibiu a descoperit mai multe cazuri in care proprietari ai unor imobile retrocedabile au pierdut procese cu fosti proprietari ai caselor, in conditii dubioase. In „hora" au intrat trei judecatori de la Curtea de Apel Alba-Iulia, dar si avocati si notari.

Curtea Suprema a decis, saptamana trecuta, inceperea urmaririi penale impotriva unui judecator.

Conform unui scenariu comun, avocati sau notari localizeaza case preluate abuziv de Stat, dupa care incearca sa ajunga la intelegere cu fostul proprietar, pe care il gasesc prin alte tari, de regula Germania si Austria.

Numai ca acolo unde situatia imobilului este mai complicata, mai apare nevoia unei interventii suplimentare, pe langa organe de justitie.

Existenta unei retele a retrocedarilor este denuntata si de celebrul avocat Dumitru Niturad, aparatorul lui Vasile Teusan si fostul avocat al lui Gregorian Bivolaru. „In Sibiu exista o mafie imobiliara, formata din avocati, notari, executori sau agenti imobiliari.

Acestia contacteaza fosti proprietari din Germania, Austria si, cu sprijinul functionarilor din administratia publica, au obtinut si obtin in continuare, in conditii dubioase, chiar cu acte false si chiar in numele unor persoane decedate, imobile ramase de pe urma celor plecati legal sau ilegal in strainatate.

Mafia merge pana la Curtea de Apel Alba, unde judecatorul Crisan este executantul, probabil oneros, al celor care obtin case retrocedate in conditii dubioase. Probabil ca mai multe lucruri vor iesi la iveala ca urmare a inceperii urmaririi penale impotriva lui Crisan", declara celebrul avocat.

Filmul sumbru al retelei imobiliare

Vasile Teusan si-a avut domiciliul, inainte de 1990, intr-o casa de pe strada Lunga, la numarul 46. Dupa revolutie insa, pe locul acela s-a ridicat un bloc, iar familia Teusan a acceptat sa ii fie demolata casa, pentru a se muta in chirie intr-o casa de pe strada Timisoara, numarul 40, primind si ceva compensatii.

„Am avut o decizie de repartitie la noua casa, de la Urbana", precizeaza Vasile Teusan. Ulterior, chiriasul a decis sa cumpere casa in care locuieste. „M-au sunat de la Primarie sa ma intrebe daca nu vreau sa cumpar casa, pe Legea 112.

Am acceptat si am incheiat contractul de vanzare-cumparare in 1997, cu Urbana", arata Teusan, care precizeaza ca a platit si taxa de intabulare catre Urbana, (fosta RAGCL). Au urmat investitiile si renovarile la noua casa si totul parea ca merge normal.

Pana in 2001, cand Vasile Teusan, proprietarul casei de la numarul 40, s-a trezit la usa cu un cetatean german. „M-am trezit cu un neamt si doamna avocat Mihalache, care au venit sa imi spuna ca nu eu sunt proprietar si ca trebuie sa evacueaz casa. Le-am zis ca si eu sunt proprietar si ca nu plec".

Urmatorul pas a fost procesul, demarat de cetateanul german. Numai ca atat Tribunalul Sibiu, cat si Judecatoria Sibiu au dat castig de cauza lui Vasile Teusan. Acesta a aflat insa, abia cu ocazia procesului si la patru ani de la cumpararea casei, ca Urbana nu trecuse imobilul pe numele noului proprietar in Cartea Funciara.

Cercetarile Parchetului National Anticoruptie au aratat ca vina a fost de fapt a unei functionare, ce s-a ales cu amenda de 500.000 lei vechi.

Pierderile suferite la judecatoria si tribunalul de la Sibiu nu l-au oprit pe cetateanul german, recursul fiind judecat la Curtea de Apel Alba-Iulia. Aici este momentul psihologic al evenimentelor. Curtea a intors deciziile anterioare si a dat drept de cauza germanului, insa intr-un mod mai mult decat ciudat si gresit, conform lui Teusan.

„Cand avocatul meu a vazut textul deciziei, a zambit", arata sibianul. Potrivit acestuia, cei trei judecatori, Ioan Crisan, Sanda Trif si Ioan Truta, au luat o decizie gresita, cu buna stiinta, drept pentru care i-a si dat in judecata.

In plangerea penala, Teusan arata, printre altele, ca judecatorii au motivat decizia pe baza unei legi gresite, care nu avea legatura cu domeniul si pe baza unui articol inexistent, dintr-o alta lege.

Astfel, in decizia judecatorilor se aminteste OUG 11/1997 (privind transporturile), legea invocata pentru motiv fiind de fapt HG 11/1997. Mai mult, HG 11/1997 nici nu contine articolul 5 la care faceau referire judecatorii, care ar fi aratat ca imobilul de pe Timisoarei nu a fost preluat cu titlu, de catre Stat.

Mai mult, hotararea da de fapt dreptate lui Teusan, pentru ca recunoaste emiterea titlului pentru imobilul in cauza.

Primarul intervine in favoarea neamtului

In dansul retrocedarii casei lui Vasile Teusan, a intrat, la momentul potrivit si primarul Sibiului. Astfel, acesta a emis dispozitia 1233, din 19 decembrie 2002, prin care facea „restituirea in natura a imobilului inscris in CF7989 (...) catre persoana indreptatita, Nurnberger Gunther, in calitate de fost proprietar".

Dispozitia a venit intr-un moment cat se poate de nepotrivit, pentru ca procesul prin care cetateanul german se judeca cu sotii Teusan era suspendat, la Curtea de Apel Alba-Iulia. Procesul a fost suspendat chiar de Nurnberger, in urma unei cereri de interventie formulata de Vasile Teusan.

Primarul nu a tinut cont de procesul existent si nici de contractul de vanzare-cumparare si a semnat dispozitia, trimitand practic casa inapoi la cetateanul german.

In motivarea care a stat la baza dispozitiei, se arata ca „imobilul este detinut (in decembrie 2002 n.r.), in sensul prevazut de articolul 20 din legea 10/2001, de catre Statul Roman". Contractul de vanzare cumparare asupra imobilului fusese insa incheiat intre Urbana si sotii Teusan, in 1997.

Ca urmare a dispozitiei date, primarul Sibiului s-a ales cu plangere penala, alaturi de secretarul Primariei, Iordan Nicola, de membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001, de functionari de la Urbana SA si alti „actori" implicati. PNA a decis, in prima faza, neinceperea urmaririi penale in privinta primarului Sibiului.

Teusan a facut recurs, motivand ca PNA nu s-a pronuntat in cazul tuturor celor enumerati. Conform unor surse, recursul va fi admis, luna aceasta, iar alesul sibienilor va fi cercetat penal.

„Cum a fost posibil ca Primarul Sibiului sa restituie un imobil care nu mai era in proprietatea Statului? Cum a fost posibil sa nu astepte solutionarea litigiului, desi fusese avertizat de subsemnatul?", se intreaba Vasile Teusan.

Evidenta negare

Avocatul Ileana Mihalache precizeaza ca nu ea a fost cea care l-a contactat pe cetateanul german. Avocatul arata ca Nurnberger a fost cel care a demarat procedurile de retrocedare. „Nu eu l-am anuntat de casa pe care sa o retrocedeze.

Domnul Nurnberger are rude in Romania si vine des aici si chiar are o fina langa casa pe care a obtinut-o", a afirmat avocatul Mihalache. Aceasta a adaugat ca a intrerupt colaborarea cu cetateanul german in urma cu doi ani, din cauza ca acesta s-a aratat nemultumit de rezultate.

„Cand chiriasii lupta atat de indarjit si pe buna dreptate, pentru casa in care locuiesc, clientul crede ca avocatul il tradeaza", a mai spus Mihalache.

Pozitia fostului avocat al lui Gunther Nurnberger a fost sustinuta si de notarul care s-a ocupat cu intabularea imobilului pe numele cetateanului german. Notarul Mariana Tolciu a declarat ca a dus la indeplinire cerintele clientilor. „Nici vorba ca l-am contactat pe cetateanul german.

Nici nu stiu in ce calitate sa dau o declaratie. Eu mi-am dus la indeplinire treaba de notar", a afirmat Mariana Tolciu.

Conform cercetarilor avocatului lui Vasile Teusan, munca notarului a fost foarte eficienta. In textul de motivare a plangerii penale impotriva primarului Sibiului se arata ca „intabularea provizorie s-a facut in timp ce Nurnberger Berthold Gunther era plecat in Germania, de catre o persoana care a facut cerere si l-a semnat in fals.

Taxa de intabulare provizorie a fost achitata de catre notar public Tolciu Mariana, in ziua in care s-a depus cererea, iar incheierea de intabulare provizorie poarta aceeasi data, 25.07.2001". Apararea lui Teusan sustine ca la acea data, cetateanul german nu se afla in tara, conform unei copii a pasaportului acestuia.

Numele persoanei care a facut cererea nu este descifrabil, pe hartie, insa faptul ca notarul Tolciu a achitat taxa in aceeasi zi a ridicat suspiciuni lui Vasile Teusan.

Spaga de 15.000 de euro

In textul plangerii penale formulate impotriva Primarului Sibiului, Teusan aminteste de o suma de 15.000 de euro, pe care Gunther Nurnberger ar fi cheltuit-o pentru a „unge rotite".

„Am luat legatura telefonic cu Nurnberger, care ne-a spus ca nu-l intereseaza imobilul, ca nu l-a interesat niciodata, dar a acceptat sa il revendice intrucat persoanele care l-au contactat in Germania i-au spus ca nu sunt probleme cu revendicarea, ca au oamenii lor si ca vor rezolva problema retrocedarii rapid.

Me-a mai spus ca nu a avut cunostinta despre faptul ca imobilul fusese vandut si ca nu doreste altceva decat sa recupereze cei 15.000 de euro care i-au fost ceruti pentru a <> necesare rezolvarii urgente a litigiului", au mentionat sotii Teusan in plangerea penala.

Vasile Teusan adauga, in aceeasi plangere, ca i s-ar mai fi propus sa cumpere imobilul de la cetatenul german in rate, cu conditia sa plateasca un avans de 15.000 de euro.

Fostul avocat al lui Nurnberger, Maria Mihalache, cat si notarul Mariana Tolciu au declarat ca nu stiu nimic despre suma de 15.000 de euro.

Judecatori cercetati penal

Pentru a intrerupe firul nedreptatilor, Vasile Teusan a decis sa ii cheme in instanta si pe judecatorii de la Alba-Iulia, Crisan, Trif si Truta, pentru „abuz in serviciu".

Primul dintre acestia, Ioan Crisan, a mai fost implicat in alte 11 procese, de acelasi gen, castigand insa de fiecare data impotriva oamenilor pe care ii judecase. Crisan mai are un proces pe rol, in stadiul de recurs, la Curtea Suprema de Justitie. „Acum este insa alta situatie", a spus avocatul Dumitru Niturad.

Acesta a inregistrat o mare victorie vineri, 13 ianuarie, cand recursul formulat de Teusan impotriva judecatorilor a fost admis si cauza a fost trimisa Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Astfel, Crisan, impreuna cu ceilalti doi judecatori ar putea fi gasiti vinovati pentru abuz in serviciu.

Pe parcursul cercetarilor, cel putin, Crisan ar trebui suspendat de CSM, care ar urma sa ia o decizie in acest sens, in scurt timp.

O decizie potrivnica lui Crisan intoarce roata celorlalte procese ale lui Teusan. Astfel, casa de pe Timisoarei va reveni in posesia lui Teusan. De asemenea, DNA va trebui sa reanalizeze cauzele pentru care intabularea pe numele lui Teusan nu s-a produs in patru ani, precum si legalitatea dispozitiei 1233.

Castigul de vineri, impotriva judecatorilor de la Alba-Iulia face probabila condamnarea penala a primarului Sibiului, pentru neglijenta in serviciu, conform unor surse abilitate.

Judecatorul Ioan Crisan este, din 2005, presedintele sectiei pentru cauze cu minori si de familie, la Curtea de Apel Alba si, dupa cum arata Teusan in plangerea penala, „este cunoscut ca spagarul Curtii de Apel Alba-Iulia".

Interesant mai este ca deciziile luate de magistratii de la Alba-Iulia au dus si la infiintarea unei Asociatii a persoanelor defavorizate de judecatorii Curtii de Apel Alba-Iulia.

Alti actori, acelasi scenariu

„Exemplul" Teusan nu este singular. Alti sibieni au avut de suferit de pe urma judecatii din Alba-Iulia. O situatie asemanatoare „dosarului" Teusan l-a avut in prim plan pe sibianul Paul Golea. Acesta s-a vazut deposedat de un apartament pe care il cumparase de la Urbana SA, cu acte in regula.

Apartamentul fusese preluat abuziv de la Consistoriul Evanghelic, ce a castigat in instanta dreptul de proprietate asupra spatiului, in mai anul trecut.

Diferenta dintre „dosarul Teusan" si cazul Golea este ca spatiul cumparat de acesta apartinuse unui cult religios si, potrivit legii, nu putea fi instrainat de Urbana pana la aparitia unei legi speciale.

Si de aceasta data, Curtea de Apel Alba-Iulia s-a pronuntat in favoarea fostului proprietar, respingand apelul formulat de Urbana.

Un alt sibian ce nu a reusit sa isi pastreze numele de proprietar in Cartea Funciara este Ion Negoita. Acesta nu a obtinut intabularea dreptului de proprietate dobandit prin contract de vanzare-cumparare, incheiat cu fosta R.A.G.C.L. Sibiu.

Un sibian foarte nemultumit de prestatia judecatorului Crisan este Zosim Lepadat, care a pornit cinci actiuni in instanta impotriva lui Crisan, ultima fiind in stadiu de recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Seful CSM arata cu degetul spre Alba

Iulian Galca, seful Consiliului Superior al Magistraturii, recunoaste ca imaginea Curtii de Apel Alba-Iulia a fost sifonata de judecatorul Crisan. Inainte de a deveni sef al CSM, Galca a fost presedinte al Curtii de la Alba si spune ca il cunoaste pe Ioan Crisan.

„Imaginea Curtii de Apel Alba a fost stirbita din cauza ca impotriva celor trei judecatori s-a inceput urmarirea penala. Dar judecatorii sunt si cetateni obisnuiti si pornesc de la prezumtia de nevinovatie", a declarat Galca.

Acesta a precizat ca Crisan va fi suspendat din functie doar in momentul in care se va demara actiunea penala impotriva lui.

Seful CSM a mai afirmat ca, teoretic, toti judecatorii sunt „curati" si spune ca singurul mod de a fi sanctionati este ca cineva sa dovedeasca in instanta ca judecatorii au gresit sau au savarsit acte de coruptie.

Semnalul dezvaluirilor a fost dat

Admiterea plangerii penale impotriva judecatorilor Crisan, Trif si Truta, de la Alba-Iulia, va declansa un val de dezvaluiri despre mecanismele ascunse ale justitiei, afirma surse abilitate. Conform acestora, la Sibiu era asteptat un semnal care sa dea unda verde scoaterii la suprafata a coruptilor din justitie.

Acest semnal a fost dat vineri, iar urmarile sunt asteptate in decurs de cateva luni.

Crisan se crede nevinovat

Contactat telefonic, judecatorul Ioan Crisan a afirmat ca nu a luat cunostinta de decizia de incepere a urmaririi penale impotriva sa, in cazul Teusan. „Eu ma consider nevinovat si, in eventualitatea in care voi fi gasit vinovat, nu cred ca imaginea Curtii de Apel Alba va fi afectata.

Eu sunt raspunzator, alaturi de colegii mei, pentru hotararile luate. Daca a inceput urmarirea penala, vor urma cercetarile si se vor finaliza, intr-un fel sau altul", a declarat Crisan.