Dupa preluarea conducerii Primariei Huedin in 1996 de catre membrii PD, sesizarile si reclamatiile la adresa abuzurilor primarului si a consilierilor acestuia au curs garla. Unele licitatii castigate cu acte in regula de catre investitori au fost anulate in mod abuziv, aspect care a creat o stare de nemultumire in urbe.

Reprezentantii PSD din Huedin il acuza pe primarul Nicolae Chis ca a organizat licitatii ilegale pentru insusirea cabinetelor medicale pozitie la care se raliaza si viceprimarul UDMR.

Spre exemplificarea faptelor ilegale comise de conducerea Primariei, prezentam in materialul care urmeaza cazul cetateanului Arpad Nagy, cu domiciliul in Huedin, care a fost deposedat in mod abuziv, de bunurile cumparate in mod legal.

La data de 12 noiembrie 1993, cu ocazia lichidarii patrimoniului filialei Comservice Huedin din cadrul Comservice SA Cluj, a avut loc o licitatie pentru mijloacele fixe si obiectele de inventar de pe terenul de pe strada Tabacarilor nr. 1, care a fost castigata de Nagy Arpad, administrator al firmei SC Comservice Vladeasa SRL, figurand in acte ca si singur licitator.

Castigand licitatia Nagy Arpad a cumparat mijloacele fixe, uneltele si depozitele de material de pe terenul respectiv. Terenul nu a fost niciodata in posesia sau folosinta Primariei orasului Huedin, intrucat a fost folosit de fosta SC Comservice SA Cluj.

Dupa preluarea mijloacelor fixe, suprafata de teren a fost folosita in mod legal de catre noul proprietar care a platit chirie aferenta pana in 1999, respectiv impozit catre Primarie, pe suprafata de 324,8 mp si pe constructiile edificate pe acesta incepand din acest an pana in decembrie 2005. Acest lucru rezulta din adresa nr.

610/24.01.2005 a Serviciului Taxe si Impozite a Primariei Orasului Huedin, impozite care sunt platite de obicei, conform legii, de catre proprietarul terenului, asa incat firma acestuia a posedat si folosit acest teren in mod corect.

In data de 26.09.2005 angajatii primariei Huedin, trimisi de primarul Nicolae Chis, au intrat pe terenul proprietarului Arpad Nagy, au demolat gardul si au scos in strada bunurile acestuia.

sefa demolatorilor, Florica Tomos, functionara in cadrul Primariei Huedin, insotita de o echipa de muncitori, a spart lacatele puse de Arpad Nagy, a dispus distrugerea gardului si transportarea bunurilor la centrul de colectare de fier vechi, fara a intocmi nici un act, ignorandu-l pe proprietar.

Arpad Nagy declara ca numai demolarea gardului, care delimita terenul lui, i-a adus un prejudiciu de 3000 RON. La data de 27 septembrie 2005 partea vatamata, Nagy Arpad, domiciliat in Huedin strada Vladeasa nr.

18 a depus o plangere penala impotriva lui Floare Tomos, functionara in cadrul Primariei Huedin, pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu, distrugere in forma calificata si furt calificat.

Intrucat proprietarul a depus plangere impotriva faptuitorilor tulburarii in posesie care i-au distrus bunurile personale in 27.09.2005, imediat oamenii primarului au trecut la contraatac.

Ei au procedat cu stiinta lui Nicolae Chis la intentarea unui proces penal inregistrat la 11.10.2005 la Judecatoria Huedin, in care paradoxal, spre culmea justitiei din Huedin proprietarul pagubit, Arpad Nagy, este acuzat de tulburare in posesie. Avocatul Adrian Mare, care il reprezenta pe Arpad Nagy, a inaintat Judecatoriei Huedin o cerere de incetare a procesului penal.

Tulburarea in posesie, de care era invinuit, practic nu exista, terenul pe care el isi depozitase materialele nu apartinea Primariei Huedin si nu a fost niciodata in folosinta acesteia.

Suprafata de teren folosita de el, aferenta constructiilor si mijloacelor fixe cumparate prin procesul-verbal de licitatie intocmit de catre Comisia de lichidare a patrimoniului fostei Filiale Huedin a SC Comservice SA Cluj, nu reprezenta proprietatea Primariei orasului Huedin.

In 22.11.2005 s-a incetat procesul penal, ca urmare a nevinovatiei lui Arpad Nagy. Mai mult, instanta a hotarat ca Primaria vinovata de abuz si plangere penala nejustificata, sa plateasca suma de 200 RON lui Arpad Nagy, reprezentand cheltuielile judiciare.

Printr-o rezolutie din data de 02.12.2005, procurorul Petru Secan a respins cererea de a se incepe urmarirea penala impotriva inspectoarei primariei Huedin, considerandu-se ca nu au fost intrunite elementele constitutive ale infractiunilor semnalate de Arpad Nagy, neputand fi pusa in miscare actiunea penala.

Procurorul sustine ca partea vatamata a cumparat la licitatie doar mijloace fixe si obiecte de inventar, fara sa dobandeasca nici un drept asupra terenului, pe care ar fi amplasat abuziv acel gard lasandu-si acolo diferite bunuri, desi din 01.02.1999 renuntase la inchirierea spatiului repectiv.

Procurorul nu specifica faptul ca proprietarul a platit impozit la zi catre Primarie pentru terenul in cauza pana la data demolarii gardului, fapt care ii confera legitimitate asupra acestuia. Angajata primariei nu a intocmit un act in momentul in care a trecut la demolarea bunurilor proprietarului in cauza.

In respectiva rezolutie se precizeaza ca impotriva solutiei se poate face plangere in termen de 20 de zile. Cu toate acestea, instiintarea a fost trimisa dupa 25 de zile, in data de 27.12.2005, prin posta, dupa cum reiese de pe plicul postal, moment in care pagubitul nu mai putea face nici un demers legal in termenul de 20 de zile.

O asemenea intarziere in trimiterea instiintarii favorabile primarului Nicolae Chis ne pune pe ganduri asupra actului de justitie din aceasta urbe.

In aceeasi zi cu data de pe plicul postal cu instiintarea tardiva a procurorului,suprinzator, proprietarului Nagy i s-a trimis din partea Primariei Huedin, o somatie prin care se solicita ca, neconditionat, sa isi ridice obiectele de inventar"amplasate pe acest teren fara nici un drept sau vreo aprobare in acest sens de la proprietarul legitim al terenului".

Conform extrasului C.F. nr.740 cu numar de top. vechi 834/2, in baza decretului de nationalizare 356/1948, gradina a fost intabulata prin sentinta judecatoreasca a instantelor comuniste in favoarea Statului Roman, cu uzufruct viager de folosinta pe 2/3 de proprietate in favoarea familiei Vincze Francisc si sotiei Czucza Ana si o treime ramasa nespecificata.

Consiliul Local se erijeaza in mod ilegal drept proprietar al terenului(cele doua treimi ramase nerevendicate de urmasii familiei expropriate de comunisti), motiv pentru care a stors impozite si de pe bucata de gradina din treimea ramasa nespecificata in extrasul C.F. aflata in folosinta lui Arpad Nagy.

Bunurile acestuia au fost duse direct la fier vechi, iar el sustine ca a fost pagubit de Primarie de o suma importanta de bani, pe terenul respectiv avand, printre altele, 200 m teava de cupru. Bunurile au fost evacuate fara o instiintare prealabila a proprietarului, fiind sparte lacatele.

In ciuda litigiilor legate de teren, nu au fost trimisi experti care sa verifice datele din extrasul de carte funciara.

Chis, dictatorul Huedinului?

Contactat telefonic Nicolae Chis afirma :" E o nebuloasa in legatura cu acest caz. Am inchiriat deja terenul unor firme, iar Arpad Nagy incearca sa nu ne lase sa intram pe teren. El nu are dreptate, iar eu nu voi ceda".

Referitor la acest caz, Ioan Bota, consilier local Huedin si presedinte PSD sustine ca primarul orasului, Nicolae Chis "are un stil dictatorial de a conduce orasul, iar in Consiliul Local se ridica mereu probleme din aceasta cauza. Domnul Chis este o fire foarte impulsiva. As zice ca merge uneori pana la paranoia.

Am facut chiar o sesizare catre Curtea de Conturi, legata de abuzurile primarului Nicolae Chis, cand erau in inspectie la Primarie. Surprinzator, raspunsul a fost negativ la toate sesizarile" sustine consilierul.

"Cinci cabinete medicale au fost scoase la licitatie, participand persoane din Cluj-Napoca care nu au venit sa isi ocupe spatiile, desi platesc o chirie modica. Viceprimarul orasului, Szend Andras, a refuzat sa ia parte la licitatie, pentru ca era ilegala" declara Ioan Bota.

Nicolae Chis, primarul localitatii sustine ca aceasta acuzatie e consecinta unei nemutumiri din partea UDMR: "Erau doi pretendenti de la UDMR care nu aveau nici un drept de a participa la licitatie. Nu aveau drept de practica, iar doamna Campean m-a dat in judecata, desi am facut totul legal".

Primarul Chis mentine in cadrul Consiliului Local o amosfera tensionata, intrucat refuza sa colaboreze cu consilierii locali din afara PD, conform spuselor consilierului Ioan Bota. stefan Vasas, presedintele filialei UDMR Huedin, contactat telefonic, a refuzat sa comenteze actiunile primarului Nicolae Chis:"Eu sunt consilier si dumnealui e primar.

Nu am nimic de declarat". Gheorghe Iancu, consilier local al Aliantei DA, platit de contribuabili, refuza sa discute cu presa, amenintand sa nu mai fie deranjat cu asemenea lucruri(sic!).

Cu privire la aspectele prezentate mai sus, redactorii nostri i-au informat pe Alin Tise, prefectul judetului Cluj si Marius Nicoara, presedintele CJ Cluj. Pana la inchiderea editiei, nu am primit un raspuns edificator din partea autoritatilor judetene.

Trebuie sa remarcam faptul ca presa clujeana a cam ocolit faptele administratiei din Huedin, pe motiv de distanta si de ce nu, lipsa de informatii. In materialele noastre urmatoare, vom dezvalui adevarata fata a lucrurilor care se petrec in aceasta localitate.