Robert Rekkers, olandezul care a ajuns de la ABN AMRO pe fotoliul de sef la Banca Transilvania. Absolvent al Universita‘ii din Rotterdam, plecat de aproape 20 de ani din tara. Are doua diplome, in stiinte economice si drept, si cateva trofee castigate in sportul sau preferat, golf.

Unde, dupa spusele lui, nu a mai fost demult, fapt care il frustreaza. In schimb, Rekkers ne mai asigura inca o data de incapa‘anarea cu care tine sediul central al Bancii Transilvania la Cluj. Numai in acest an, vrea sa deschida alte zece agentii in oras. In schimb, il deranjeaza ca nu sunt parcari in Cluj.

Despre cei care au platit o caruta de bani pentru BCR Rekkers spune ca nu sunt extraterestri. Se considera modest. Intrebari mai incomode, doar data viitoare.

e. Aveti experienta si in alte tari. Cum vedeti piata bancara din Romania la trei ani dupa integrare, adica peste patru ani?

Robert Rekkers (R.R.): Sunt un om optimist si cosntructiv si sper ca situatia se imbunata‘easca mult in acesti patru ani. O sa avem proiecte mari, sper, in lucru, de tipul autostrazilor, foarte important pentru Romania.

Eu zic ca va fi un sistem bancar competitiv, modern, cu o parte mare deja pe internet, electronic banking, jucatori mari sunt deja in Romania. Erste Bank, BRD Societe Generale, pot fi si altii. si cred ca sectorul bancar va fi sanatos, puternic si sustine industria si sectorul serviciilor in Romania.

Vom vedea mari proiecte de infrastructura, finantate de banci locale sau straine. Sunt un om destul de optimist in termeni de prosperitate si sistem bancar. Cred ca exista loc pentru un jucator local, national, cu capital integral romanesc, cum este Banca Transilvania, care are un cuvant de spus.

Rep.: Credeti ca achizitia BCR de catre Erste Bank e relevanta pentru piata bancara din Romania? A devenit sanatoasa pentru investitori straini, e sanatoasa, e competitiva?

R.R.: Nu stiu. Austriecii au platit o suma mare pentru acest privilegiu, pentru 60 la suta din BCR, inseamna ca au incredere, intra in strategia Erste Bank. Nu ma tem de Erste Bank. Am fost in Austria, am vazut ce fac ei, sunt o banca de economizare, savings bank.

Nu sunt extraterestri, sunt oameni ca noi, vin cu produse, cu servicii bancare europene, cu standarde de calitate. Cred ca daca noi vrem sa facem fata trebuie sa avem cel putin acelasi nivel de servicii bancare cu calitate umana, IT, servicii oferite.

Nu stiu daca este un semn mare ca acum vine o avalansa de investitori straini. Faptul ca austriecii au investit in Petrom, au investit acum in BCR, inseamna ca austriecii au un interes deosebit pentru Romania. Pentru mine e important ca vin si investitori cum e Emerson, care intra in Cluj.

Nu cumpara o companie romaneasca, dar vin cu o investitie greenfield, cu forta ei proprie si astept acest tip de investitii pentru ca Romania devine din ce in ce mai atractiva.

Trebuie putere sa facem din potentialul care exista in Romania pentru export in alte tari un avantaj in termen de cheltuieli, de piata si de factor uman.

Rep.: Referitor la acest interes al Austriei pentru Romania, ati contractat recent un imprumut destul de consistent, un credit sindicalizat de la Credit Anstaldt.

R.R.: Nu de la Credit Anstaldt, ei au fost lead managers, impreuna cu City Bank. Au fost 11 banci internationale care au participat la acest credit sindicalizat. Credit Anstalt a participat cu o suma, si alte banci au participat cu alta suma. In total, am strans 75 de milioane de euro.

Rep.: Ce veti face cu banii?

Rekkers: Avem nevoie de ei pentru ca banca creste. Crestem in creditare, vrem sa dam in continuare credite si in valuta si in lei. Din fericire masurile luate de Banca Nationala Romana nu constrang business-ul nostru, pentru ca ei au venit in octombrie si au limitat creditul in valuta la de trei ori capitalul propriu.

Din fericire azi putem da mia multe credite in valuta. Am luat credite in valuta din afara, o suma importanta, si putem da credite in euro la persoane fizice, persoane juridice, IMM-uri, corporate. Nu exista nici un fel de limitare din partea bancii care a dat acest credit. Este pentru activita‘i generale.

Rep.: Veti continua politica de retail?

R.R.: Da. si vrem sa o continuam agresiv, cu expansiune pe canalele de distributie, cu agentii, sucursale cum am facut in 2005. Acum avem 215 unita‘i, mai vrem sa deschidem cel putin 85 de unita‘i. Vom ajunge la 300 de unita‘i pana la sfarsitul anului 2006. Vrem sa deschidem, numai in Cluj, inca zece unita‘i.

Vom ajunge la 24-25 de unita‘i, sa fim peste tot in Cluj. Daca suntem din Cluj, haide sa aratam ca suntem o parte din realitatea din Cluj, din cartier, din comunitate.

Rep.: Aveti si argumente economice, de profitabilitate? Exista piata pentru 24 de agentii?

R.R.: Exista piata pentru 14, mai penetram piata clujeana nu cu servicii traditionale, dar si cu traditie moderna bancara.

Ati vazut, am deschis agentii mici an Mihai Viteazu si Cipariu, unde e aglomeratie, oamenii merg, pe jos sau cu masina, oamenii cred ca au nevoie de un serviciu bancar rapid si flexibil. Daca nu merge, in viitor schimbam strategia, dar pana acum a mers foarte bine.

Rep.: Cat de mult credeti in conceptul BT Caffe? E nou.

Rekkers: Noi am fost primii, in Dorobanti, in Bucuresti. Dupa aceea am deschis in Constanta. A iesit foarte bine. Suntem destul de fericiti de acest concept.

E un concept unde trei activita‘i converg, banking si informatie bancara, despre bursa, despre produsele Banca Transilvania, despre bursa din strainatate, apoi mai e entertainment, relaxare, informal, oamenilor le place, si sectorul comunicatiilor, pentru ca acolo oferim si internet wireless.

Mergeti acolo, toata lumea sta cu laptop si folosesc accesul la internet. Vom face si la Cluj un BT Caffe frumos, pe colt.

Rep. : Ati platit o suma destul de mare pentru cladirea Romtelecom. A meritat, e o investitie eficienta potrivit strategiei bancii pe urmatorii ani?

R.R.: Este o dovada ca suntem foarte legati de Cluj, daca investim atat de multi bani, 4,4 milioane de euro. Mai investim bani pentru ca nu a fost finalizata cladirea.

Dar zona este foarte importanta, locatia e importanta, este o cladire moderna si imi place aceasta idee, ca suntem o banca moderna in cladiri moderne. Facem parte din alta Romanie, nu din trecut ci din viitor. si aceasta cladire era vizata de noi de mult timp.

Daca suma e mare sau e mica, eu cred ca viitorul va spune ce am facut, dar cred ca a fost o decizie buna. O folosim si pentur banca, dar si pentru subsidiarele bancii. BT Leasing, BT Asigurari, BT Direct.

Rep. : Sunteti multumit de performantele dumneavoastra din golf? Am vazut ca aveti mai multe trofee.

R.R.: Nu am facut multe progrese in ultimul timp. SUnt un jucator de multa vreme si in 2005 am ramas acelasi sau chiar mai rau, pentru ca nu am avut prea mult timp. Am avut mult stres cu banca, nu am avut timp sa ma concentrez, sa stau la golf. Am calatorit foarte mult si din pacate a suferit golful meu.

Altii au devenit mai buni intre timp si asta chiar ma frustreaza.

Rep. : Unde e acasa pentur dumneavoastra? Aici sau in Olanda?

R.R.: Eu ma simt mai cosmopolitan. Sunt olandez, am inca familie acolo. Sora mea, mama mea, fiul meu locuiesc acolo. Merg o data pe luna un weekend in Olanda, stau acolo. Dar deja de 18 ani stau in afara Olandei. Nu mai am aceleasi radacini pe care le aveam in trecut.

Rep.: Banuiesc ca v-au pus multi intrebarea aceasta. Veti muta banca la Bucuresti?

R.R.: Nu. Faptul ca am cumpraat aceasta cladire, cu aceasta investitie foarte mare, este o dovada ca nu ne mutam. Crestem. Nu ne mutam, investim aici, vrem ca Clujul sa devina un succes nu doar pentru Banca Transilvania ci si pentru oamenii care sunt aici.

si oras cu potential cum are Clujul din nou devine, sper eu, numarul doi in Romania. si merita. Dupa Bucuresti, Cluj, e centrul Transilvaniei, are o universitate de aproape o suta de mii de studenti, cu societa‘i financiare puternice. Clujul merita sa devina numarul doi in termeni de putere economica in Romania. si totul este in mana noastra, si trebuie sa facem asta.