Angajatii de la Combinatul Mechel Campia Turzii (fost ISCT - n.r.) au iesit ieri in strada, in jurul orei 7.30 dimineata, protestand violent fata de intentia conducerii de a inchide, pe o perioada determinata, Otelaria, Laminoarele 2 si 4 si spatiile auxiliare acestora. Daca intentia conducerii s-ar materializa, 1200 de angajati risca sa ramana fara loc de munca.

ZIUA de Cluj a tras o serie de semnale de alarma despre intentiile patronilor Mechel, care par sa se adevereasca.

O mie de angajati au iesit in curtea fabricii, scandand lozinci impotriva conducerii. In timp record, Politia Rutiera a luat primele masuri privind fluidizarea traficului de pe E 60, deviind circulatia pe doua rute ocolitoare. La fata locului au sosit prefectul Alin Tise si subprefectul Calin Platon, care au incercat sa medieze conflictul.

Ei s-au intalnit la combinat cu deputatul independent Mircea Giurgiu, fost sindicalist, venit de la prima ora in sprijinul sindicalistilor protestatari. Nemultumirile acestora sunt legate, in special, de salarii, dar si de conditiile de munca.

Disperati, oamenii il critica pe prefect

Cei mai multi dintre angajatii Mechel lucreaza cu familia in combinat si sunt situatii in care ambii soti raman fara loc de munca, daca acesta se inchide, chiar si partial. Combinatul este cel mai mare agent economic din judetul Cluj si la Campia, toata zona depinde de el.

Majoritatea protestatarilor au ramas ieri peste 8 ore la poarta combinatului, indarjiti in frig, pentru a astepta un semn pozitiv de la autoritatile locale. Speranta in conducerea combinatului a disparut, in timp, atata vreme cat majoritatea zvonurilor care circulau de o vreme in combinat s-au adeverit pe rand.

"Am auzit de mai multe saptamani ca vor sa opreasca sectiile astea, dar zvonurile sunt zvonuri. Uite ca acuma s-au adeverit si pe noi nu ne-au anuntat decat de pe o zi pe alta. Se zvoneste ca vor sa taie fabrica si sa o vanda ca fier vechi si deja incepe sa devina realitate. Acum se zvoneste ca vor sa inchida", a declarat Vasile Onisei, rosu din cauza gerului.

Neincrederea din primele ore ale diminetii a fost sporita si de aparitia prefectului, iar atitudinea acestuia i-a nemultumit si mai mult pe grevisti. "A venit si a stat foarte putin. Nici nu stim cu cine a povestit si ce a spus, pentru ca nu l-a auzit nimeni. Noi, oricum, stam aici pana ni se spune ce se intampla cu noi", se arata nemultumit unul dintre cei vizati de concedieri.

Cea mai mare nemultumire a oamenilor este faptul ca au lucrat pe bani de nimic, doar pentru a-si pastra locurile de munca si sunt convinsi ca fabrica ar putea sa dea randament, dar ca nu s-a dorit acest lucru. "Inainte de privatizare, Laminorul 1 functiona la capacitate maxima. Stateau masinile la rand pentru a fi incarcate, comenzi erau destule.

S-a decis ca Uniunea Europeana nu accepta conditiile noastre primitive de lucru si s-au hotarat sa taie totul in bucati", a declarat unul dintre electricienii care au lucrat in acest laminor. Printre nemultumiri, muncitorii au precizat si faptul ca au primit norma de fier vechi pe luna.

Acestia au explicat ca trebuie sa taie, lunar, din sectiile care nu functioneaza, fier vechi, care se topeste in cel mai modern cuptor din Europa, construit, dar nefinalizat, la Combinatul Metalurgic din Campia Turzii: "Pana luna viitoare, trebuie sa taiem cam trei mii de tone de fier vechi.

Pai de unde sa luam atata fier vechi, daca nu ne apucam sa taiem de prin sectiile care inca mai functioneaza? Astia cred ca vor sa taie toata fabrica si sa o vanda ca fier vechi". Desi inchiderea sectiilor a fost anuntata doar pentru doua luni, oamenii se tem ca nu vor fi rechemati de acasa. "Am aproape 50 de ani. Eu lucrez in otelarie de 26 de ani, iar sotul meu de 30 de ani.

Amandoi ramanem pe drumuri, iar copiii deja trebuie sa renunte la facultate, ca nu ne mai putem permite sa-i tinem.

Cine ne mai plateste facturile si ratele la banci? In Campia Turzii nu exista locuri de munca pentru o mie de oameni, combinatul era singura sursa de venit, chiar daca am castigat in ultima vreme foarte putin", s-a plans o femeie, temandu-se sa-si spuna numele, pentru a nu fi «luata in vizor» de conducere, la fel ca majoritatea oamenilor din strada.

In prezent, oamenii care raman fara slujba nu au sanse sa isi gaseasca un alt loc de munca. La sfarsitul anului trecut, erau in evidente 1.242 de someri, iar in prezent sunt anuntate doar 23 de locuri de munca vacante.

Lider sindical pus la zid

Oamenii, multi cu infatisari degradate, imbatraniti, dar darji, si-au pierdut increderea si in liderul sindical Milu Rusu. "Nu tine cu noi, nu a facut nimic pentru noi. Numai banii ni-i trage din salarii pentru sindicat. Cred ca e neputincios. S-au taiat toate sporurile si sindicatul ce a facut?", a declarat Marius Oprisan, electrician.

Rusu sustine ca este de partea colegilor pe care ii reprezinta si ca militeaza pentru continuarea activitatii. Drumul a fost deblocat, negocierile continua In urma intalnirii dintre reprezentantii prefecturii Cluj si patronatul Mechel Campia Turzii, acestia din urma au acceptat sa se aseze la masa negocierilor cu sindicalistii.

"De luni, vom intermedia dialogul dintre sindicat si patronat la Primaria din oras. Intotdeauna trebuie sa cauti solutii, fie ca sunt mai bune, fie ca sunt mai proaste. Totusi, procesul trebuie sa se desfasoare civilizat. Deja lumea incepe sa se retraga, iar drumul a fost deblocat", a declarat subprefectul Calin Gavril Platon, proaspat iesit de la intalnirea cu patronatul Mechel.

Discutiile s-au purtat in incinta combinatului din Campia Turzii si s-au incheiat in jurul orei 15.30. Totodata, Platon a afirmat ca reprezentantii prefecturii Cluj vor actiona pe doua paliere, pentru a dezamorsa conflictul de munca de la Mechel. "Eu voi fi, luni si marti, la Bucuresti, si voi merge la AVAS (Autoritatea pentru Valorificare a Activelor Statului – n.r.).

Domnul prefect va participa la intalnirea de luni dintre patronat si sindicalisti. Deja, conducerea AVAS si-a exprimat telefonic disponibilitatea de a colabora. Deocamdata, nu ma pot pronunta, pentru ca trebuie sa vad contractul de privatizare a otelariei din Campia Turzii.

Din analiza lui, se poate vedea daca au fost respectate conditiile contractului si se vor gasi solutii pentru deblocarea conflictului", afirma Platon. El a adaugat ca, de luni, oamenii isi vor relua programul de munca.

Rusii au cumparat de la AVAS

ISCT a fost preluat de catre concernul elvetian Conares Trading. La inceputul lunii martie 2003, Conares Trading a cumparat 73,4% din actiunile combinatului, tranzactia depasind 27 de milioane de euro. Pentru pachetul de actiuni achizitionat de la Autoritatea pentru Valorificare a Activelor Statului, s-au platit 2,55 de milioane de euro.

Investitorul s-a angajat, la acea data, sa mentina, timp de cinci ani, intregul personal existent in societate. Ulterior, Conares a fost cumparat de rusii de la Mechel, prima firma fiind acuzata ca ar fi fost doar un paravan al esticilor. Ultimele date economice arata scaderea vanzarilor Mechel.

Si Eckstein cauta solutii

Aflat ieri in vizita de lucru la Primaria din Campia Turzii, senatorul UDMR Eckstein Kovacs a promis administratiei locale ca va lua legatura cu prefectul judetului Cluj, Alin Tise, pentru a incerca impreuna sa gaseasca solutii pentru problemele combinatului metalurgic din Campia Turzii.

"Trebuie sa vedem ce putem face in materie de contract de privatizare si trebuie sa vedem situatia oamenilor de acolo. Aceasta e prioritatea numarul unu a momentului", a declarat senatorul.

Reprezentantii administratiei locale au aratat ca greva muncitorilor de la combinat a adus in atentie alte doua probleme: locurile de munca alternative in cazul unor disponibilizari si lipsa unei centuri de ocolire a municipiului. In timpul grevei de ieri, tot traficul a fost dirijat pe un drum cu o singura banda de circulatie, in mare parte neasfaltat.