Incepand cu toamna anului trecut, in ciuda faptului ca nu au fost precipitatii abundente, a inceput sa apara in zonele cele mai joase ale satului Dragalina, din zona de nord-vest, sud-vest si trei zone de centru, luciu de apa in gospodariile cetatenilor.

In urma sesizarilor repetate a mai multor cetateni s-a incercat cu forte proprii de catre primarie interventia pe canalul de preluare, ce a fost realizat in perioada anilor 1996-1997, prin curatirea si adancirea manuala a acestuia, rezultatul nefiind cel scontat deoarece nivelul canalului de desecare in centre trebuiau preluate, iar apele se afla peste nivelul luciului de apa din unele

gospodarii. In ultimele zile disperarea i-a cuprins pe toti locuitorii comunei Dragalina, iar pana la acest moment au fost afectate peste 70 de gospodarii. Cei mai napastuiti sunt Nae Dumitru si Toader A. Ion (Onel), unde apa a ajuns deja la case si totodata se afla si in zone izolate fiind foarte greu de a se realiza <>preluarea acesteia spre canalele de desecare.

In aceasta zona s-a impus ca masura de urgenta folosirea unei vidanje de mare capacitate, pentru care s-a luat legatura cu Salubritatea Calarasi in vederea inchirierii unui astfel de utilaj. Vazand cu ochii cum de la o zi la alta apa creste si parca totul se scufunda.

Una din cauzele nivelului ridicat al freaticului si al apei din canalele de desecare, este aceea ca statia de pompare SPE 1 Dragalina, aflata in zona de Vest a localitatii (Ivanesti) a fost devastata, cat si reteaua electrica pe mai multi km distrusa, aceasta neputand fi functionala.

Avand in vedere situatia existenta si pericolul, ca in perioada de primavara acest fenomen sa se acutizeze in urma precipitatiilor ce vor cadea, primarul Varza Marian a intocmit o serie de documente, constand in memorii si fotografii care au fost aduse la cunostinta Prefecturii Judetului Calarasi si Consiliul Judetean Calarasi.

Urmare acestora, singura institutie care s-a sensibilizat a fost Prefectura Judetului Calarasi, care a convocat de urgenta Comandamentul Judetean pentru Situatii de Urgenta care s-a deplasat la fata locului, incercand sa se gaseasca unele solutii de moment pentru stoparea si inlaturarea acestui fenomen, dupa cum n-a informat primarul comunei Dragalina.

Una din solutiile gasite pentru eliminarea excesului de apa, a fost aceea de a se asigura o motopompa de mare capacitate (150mc/h) adusa de la ANIF Bucuresti si a trei motopompe termice de capacitate mica (25 mc/h) de la Grupul de Pompieri al judetului Calarasi, precum si aducerea unui utilaj excavator, de la SNIF Calarasi pentru adancirea canalului de preluare a apelor din localitate.

Prin punerea in functiune a motopompei la statia de pompare SPE 1 Dragalina, s-a reusit scaderea nivelului in canalul de desecare cu aproximativ 1 m, lucru ce a permis adancirea canalului de preluare.

Aceasta actiune, presupune ca masura permanenta, mentinerea nivelului scazut in canalul de desecare pentru a nu apare fenomenul de revarsare a apelor din acesta in canalul de preluare si din acesta iar in zonele afectate de luciu de apa.

O problema deosebit de grava se afla in zonele izolate unde apa se strange din imprejurimi si toate interventiile de pana acum prin vidanjarea a peste 300 mc, nivelul apei se mentine constant, in aceste zone executandu-se gropi adanci de preluare, dar fara nici un rezultat.

Pentru rezolvarea acestei grave situatii se impune realizarea unui studiu de fezabilitate si a unui proiect tehnic de drenare si preluare printr-un sistem de canalizare a apelor din freatic si a apelor pluviale, de catre unitati specializate, costurile acestora fiind de in jurul a 20.000-30.000 euro.

Din discutiile purtate cu o serie de specialisti din domeniul hidrotehnic, primarul Marian Varza estimeaza ca investitia ce trebuie realizata se ridica la costuri foarte mari, in jur de 1.500.000 euro, ceea ce pentru bugetul comunei este de nesuportat.

„Se impune declararea anumitor zone din satul de resedinta, zone calamitate, care poate duce la sensibilizarea factorilor de decizie de la nivel de tara, in ajutorarea rezolvarii si eliminarii definitive a acestei situatii.

In toata aceasta perioada s-a facut mediatizare prin presa si mass media locala si nationala, s-a intocmit si un memoriu care va fi depus la Guvernul Romaniei in vederea gasirii unor solutii si realizarii investitiei care se impune.

Avand in vedere cele relatate mai sus va propun spre aprobare un plan de masuri necesare perioadei urmatoare care sa stopeze cresterea nivelului apei, precum si de inlaturarea definitiva a acestuia, daca este posibil," ne-a mai declarat primarul Marian Varza.

Presedintele Consiliului Judetean Calarasi, Raducu Filipescu este de parere ca "problema de la Dragalina dateaza de la 1978, iar aceasta problema a tot fost amanata.

In anul 1999 s-a construit un canal de colectare paralel cu calea ferata, insa nu s-a dus proiectul pana la capat pentru ca la ora aceea Consiliul Judetean nu a mai aprobat finantarea pentru continuarea proiectului." Iar in opinia presedintelui Filipescu solutia cea mai viabila de remediere a situatiei este continuarea lucrarilor la acest canal.