Conducerea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a anuntat ca va da in judecata compania "Feromat" Bucuresti, cumparatorul fabricii de sticla "Somvetra" Gherla (judetul Cluj). AVAS a reziliat deja contractul de privatizare. Conform acestui contract, firma din Capitala ar fi trebuit sa investeasca in fabrica o suma de 50.000 de euro.

Pentru nerealizarea acestei obligatii, "Feromat" datoreaza AVAS si penalitati de 8.700 de euro. De asemenea, "Somvetra" a acumulat datorii catre Autoritate in valoare de 840.025 dolari, la care se adauga salariile neplatite din ultimele trei luni ale anului trecut.

Juristii AVAS analizeaza posibilitatea de a cere inceperea urmaririi penale impotriva administratorilor "Feromat" Bucuresti. Aceasta companie a cumparat "Somvetra" Gherla cu o suma de 1,8 miliarde lei si a vandut doar caminul de nefamilisti al combinatului pentru 4,5 miliarde lei.

De asemenea, angajatii "Feromat" au vandut intregul stoc de produse al fabricii de sticla si nu au platit nici una dintre facturile societatii din Gherla, astfel ca "Somvetra" a ajuns pe prima pozitie in topul datornicilor din judetul Cluj. Administratorii fabricii de sticla numiti de "Feromat" au provocat daune de circa 600.000 de dolari prin avarierea unui cuptor pentru sticla.

Cei circa 600 de angajati ai "Somvetra" vor primi salarii compensatorii, iar AVAS va incepe procedura de lichidare voluntara a societatii. Bunurile fabricii vor fi vandute pe bucati, in incercarea de a recupera o parte dintre datoriile firmei.

Activitatea "Somvetra" a fost oprita din data de 11 noiembrie 2005, cand societatea din Gherla a fost debransata de la reteaua de alimentare cu gaz, din cauza datoriilor. Inchiderea fabricii a provocat probleme sociale serioase in orasul clujean. Mai mult de jumatate dintre familiile din oras au cel putin un membru angajat la fabrica de sticla.

Deocamdata nu se stie daca fabrica va mai putea fi pornita vreodata sau nu. Primaria Gherla incearca sa creeze cateva sute de locuri de munca in cadrul serviciilor sociale ale municipalitatii. Aceste locuri ar urma sa fie finantate din bugetul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca, insa banii nu ajung decat pentru o perioada scurta de timp.