Trei persoane au murit din cauza temperaturilor extrem de scazute din ultima saptamina in judetul Botosani de aproape minus 25 de grade Celsius si alte citeva zeci au necesitat ingrijiri de urgenta provocate de degeraturi sau de dificvultati cardiace.

Morti de frig intr-o casa fara ferestre

Doua persoane au murit cel mai probabil din cauza temepraturilor extrem de scazute din ultimele zile din judetul Botosani.

Florin si Vlad Ciobanu, de 48 si respectiv 51 de ani, din satul Paltinis, comuna Horodistea au fost descoperiti fara viata zielele trecute. Potrivit informatiilor preliminare, cei doi care traiau in conditii precare, intr-o casa fara ferestere. Ei au fost vazuti ultima data in viata martea trecuta .

Moartea celor doi este anchetat de politisti si procurori care banuiesc ca barbatii dupa ce au baut au adormit si au intrat in hipotermie, adica scaderea temepraturii corpului sub cea normala, de 36 grade.

"Din primele cercetari nu exista suspiciuni de omor, dar urmeaza sa se efectueze necropsia, dupa care se vor formula concluziile definitive cu privire la cauzele mortii ", a declarat procurorul Floriana Pilos, purtator de cuvint in cadrul Parchetului de pe linga Tribunalul Botosani.

O femeie in varsta de 86 de ani a fost gasita moarta, duminica in fata casei sale din Baluseni.Natalia Condurache a fost gasita, de catre vecini, moarta in fata casei.

„Batrana a alunecat, a cazut cu bastonul sub ea si a ramas acolo. Moartea i s-a tras din cauza hipotermiei, ea stand intr-un frig cumplit timp de o noapte. Dar acestea sunt presupunerile noastre si nu sunt concluziile oficiale", a declarat un politist.

In ultima saptamina alte circa 100 de persoane au necisitat ingrijiri de urgenta din cauza degeraturilor provocate de temepraturile scazute.

Orasele botosanene fara gaze naturale

Majoritatea cartierelor, incluisv centrale, din municipiul Botosani nu au avut in ultimele zile gaze naturale deoarece din cauza gerului, presiunea a continuat sa fie foarte scazuta.

Mii de apartamente din cartierele marginase ale orasului resedinta de judet, Botosani, nu au avut gaze naturale ls centralele termice si aragaze.

Reprezentantii Distrigaz Nord dar si ing. MIhai Sutacu, seful Sectorului Distrigaz Botosani, au spus ca nu pot rezolva problema, singura solutie fiind incalzirea vremii, deorece judetrul Botosani este la capatul magistralei nationale de gaze naturale.

David Salgau Anitei, subprefectul judetului a declarat ca o alta cauza a lipsei de gaze este faptul ca multe din conducte sint subdimensionate deoarece au fost date in folosinta inainte de 1990 cind consumuirle erau mult mai mici.

Lipsa gazelor naturale – disputa poltica intre opozitie, PSD si putere, PNL.

Constantin Contac, liderul PSD Botosani, l-a acuzat pe primarul municipiului Botosani, PNL, Catalin Mugurel Flutur, de neimplicare in problema gazelor naturale.

In opinia sa este atributia primarului sa gaseasca solutii pentru rezolvarea crizei gazelor naturale si sa ocupe de caldura din casele botosanenilor nu de alte probleme. El a mai spus ca se gindeste serios si sa ceara societatii judetene Apa Grup sa intrerupa furnizarea apei in municipiul Botosani din cauza datoriilor de 120 de miliarde de lei catre firma si implicit catre Consiliul Judetean.

Catalin Mugurel Flutur a declarat ca el nu este tatal botosanenilor si sa-I oblige la plata restantelor la apa. El a adaugat ca nu poate rezolva nici lipsa a gezelor naturale din motivele precizate si de reprezentantii Sectorului Botosani al Distrigaz Nord Suceava.

In judetul Botosani nu erau luni la amiaza drumuri nationale, judetene ori comunale inzapezite dar ningea viscolit pe aproape intreg cuprinsul zonei si se circula in conditii de iarna pe majoritatea arterelor.

Directia Judeteana de Drumuri si Poduri si Sectia Drumuri Nationale au intervenit si patrulat continuu pe toate drumurile. duminica folosind aprope 50 de utilaje.

Vreme rea si temperaturi in judetul Botosani Minus 20 C – 30 grade Celsius ca la Moscova Administratia Nationala de Meteorologie a anunta ca vremea se va raci accentuat in toata Moldova.

Temperaturile minime vor fi cuprinse intre minus 20 de grade si minus 10 grade Celsius, mai coborite in unele nopti, in special in Nordul Moldovei, adica in judetul Botosani, de pina la minus 25 C.

In prima parte a intervalului vintul se va intensifica astfel incit valoarea indicelui de racire va atinge si cobori sub pragul critic de - 31 de unitati similare celor inregistrate la Moscova.

Temperaturile au atins si minus 24 la Darabani iar luni dimineata la Botosani erau minus 23-24 grade Celsius

Autoritatile spun ca sunt pregatite sa faca fata gerului

Autoritatile sustin ca s-au pregatit pentru a interveni in cazul in care vremea se va inrautati considerabil. In ultimele zile in judet au cazut precipitatii sub forma de zapada, cantitatea medie fiind de 2,81/metru patrat (stratul de zapada ajungand in medie pana la cinci centimetri).

„Pe intreaga perioada Sectia de Drumuri Nationale Botosani si Directia Judeteana de Drumuri au actionat cu un numar de 46 de utilaje de deszapezire si raspanditoare de material antiderapant, asigurand astfel circulatia in judet", a anuntat prefectul Cristian Roman.

El mai spus luni ca la intrarea in municipiul Botosani presiunea gazului era normala si ca a venit pe jos sa se convinga de cit de frig este in oras la minus 23 de grad C.

Vantul a suflat dinspre cu viteza de 50-60 kilometri/h, a viscolt zapada de la sol iar temperaturile au fost cuprinse intre –8 grade Celsius si –16 grade.

Sectia de Drumuri Nationale Botosani si Directia Judeteana de Drumuri si Poduri au actionat in aceasta perioada cu utilaje de deszapezire si raspanditoare de material antiderapant si au asigurat astfel circulatia .

"Conform prognozei Administratiei Nationale de Metrologie, in acest week-end vremea in Moldova va fi deosebit de rece, local geroasa noaptea si dimineata. In partea de nord local va ninge slab, apoi ninsoarea se va extinde. Vantul va sufla moderat cu intensificari locale, viscolind ninsoarea.

Centrul Operational Judetean pentru Situatii de Urgenta monitorizeaza evolutiei factorilor meteorologici si coordoneaza unitar actiunile de interventie pentru prevenirea aparitiei unor disfunctionalitati", a precizat maiorul Mihai Flaminzeanu-Mateiuc, ofiter cu relatii publice in cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Nicolae Iorga" Botosani.