Conducerea Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului (LSMVJ) a demarat un amplu referendum la unitatile miniere a caror angajati sunt afiliati la aceasta structura sindicala, pentru a stabili ce anume ii tenteaza pe ortaci mai mult: tichete valorice sau hrana calda acordata pana acum la intrarea in schimb.

Presedintele ligii, Zoltan Lacatas, a declarat ca in maximum o saptamana vor fi cunoscute preferintele minerilor

Pe de alta parte, surse sindicale sustin ca ortacii s-ar cam fi saturat de masa calda, sau mai bine zis de afacerile care s-au derulat pe banii Companiei Nationale a Huilei (CNH) Petrosani, si vor bonuri valorice.

Afaceri grase cu hrana minerilor

In baza unei hotarari de Guvern, fiecare miner primeste, la intrarea in sut, o masa calda completa, in valoare de 68.000 lei/portie, la care se adauga alte tarife pentru prepararea, depozitarea si servirea propriu-zisa a hranei.

In urma licitatiilor efectuate de CNH, mancarea minerilor este asigurata de SC "Global Invest" Aninoasa, care si-a castigat suprematia dupa "ingroparea" firmei traditionale, desprinsa in anul 2000 din Compania Nationala a Huilei, respectiv "Servmin" SA Petrosani.

Aceasta din urma a acumulat datorii de peste 140 de miliarde lei, dupa ce a fost "capusata" de partenerul actual al CNH, "Global Invest", patronata la momentul respectiv de cumnatul omului de afaceri Adrian Gardean, adica Sorin Avramescu.

De la "Servmin", SC "Global Invest" SA a achizitionat, la preturi mult subevaluate, 5 cantine miniere si chiar sediul fostei societati, platind numai 1,7 miliarde lei, dar si Cabana Rusu, situata in Parang, pentru suma ridicola de 168 de milioane de lei. Faptele au fost confirmate chiar de Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Hunedoara, care a intocmit un amplu raport in acest sens.

Si, ca afacerea sa fie completa, dupa ingroparea SC "Servmin" SA Petrosani, "Global Invest" s-a apucat sa "capuseze" chiar Compania Nationala a Huilei, care ii asigura, de fapt, existenta.

Verificarile au scos la iveala faptul ca, nu odata, "Global" a "umflat" numarul portiilor de mancare facturate catre CNH, dosarele ajungand la Politie sau Parchet.

Un exemplu in acest sens il constituie rezultatele unui control efectuat, in 2003, de Serviciul Control Financiar de Gestiune din cadrul CNH, care a scos la lumina faptul ca, in nici un an, cu directa complicitate a sefei de cantina, numarul meselor servite de minerii de la Vulcan a fost majorat, in mod nejustificat, cu peste 19.000 de portii, prejudiciul fiind estimat la 1,1 miliarde lei.

De asemenea, la EM Petrila s-a descoperit ca in perioada 2000 - 2002 au fost comandate mai multe portii de mancare decat cele consumate in realitate, unitatea miniera fiind prejudiciata cu 3,7 miliarde lei.

Scandalurile in centrul carora s-a aflat "Global Invest" de-a lungul timpului au determinat, nu odata, diverse luari de pozitie, iar de circa doi ani se incearca inlocuirea hranei cu bonuri de masa. Cu toate acestea, desi s-a batut moneda pe acest aspect, deocamdata nu exista nici o baza legala.

Unul dintre co-liderii Federatiei Sindicatelor Unite din Valea Jiului, Adrian Jurca, crede ca referendumul efectuat de LSMVJ reprezinta, in acest caz, o bulversare a oamenilor. "La unitatile miniere afiliate la FSU nu am facut un astfel de referendum din cauza ca nu exista baza legala pentru inlocuirea hranei calde cu bonuri valorice.

Eu sunt de parere ca faci referendum daca poti sa modifici baza legala, nu poti sa-l faci asa, pentru o prostie, pentru ca doar bulversezi oamenii", a adaugat Jurca.

De asemenea, CNH nu ar putea respecta cerintele legii privind acordarea de tichete valorice de masa, din cauza datoriilor acumulate la bugetul de stat.