Frigul saracilor trecut cu 179 de retete de mincare. 25 de grade Celsius. Plus. Azilul de noapte Botosani. Curatenie.

Doua centrale termice aduc aceasta caldura pentru saracii cei mai saraci ai orasului dar si ai judetului Botosani.

Adica pentru cei traiesc cu mai putin de cinci dolari pe luna.Suma reprezinta ajutorul social dat prin legea 416 de acum patru ani, 880 de mii de lei, de Primarie, adica vreo 30 de dolari si masa zilnica in valoare de 50 de mii de lei, adica un dolar si jumatate.

Nu lucrez nicaieri, nu am unde locui, aici este bine, am stat si prin parc, prin scari de bloc, de la 18 ani sint asa tot pe drumuri/, spune Benone.

El are 25 de ani si provine de la un Camin de Copii al orasului Botosani. Odata cu majoratul fiecaruia din cei care se aflau in aceste Centre i se arata usa.

In cel mai fericit caz, daca sint finantari de regula externe, autoritatile in domeniul Protectiei Copilului mai inchiriaza ori cumpara un apartament ori o casa pentru spate -opt tineri.

El nu a avut norocuil asta. Acum, de cind cu frigurile de afara, de aproape minus 30 de grade Celsius, tinarul se afla la Centrul de Noapte al Primariei Botosani.

Ca el sint majoritatea din acest Centru, adica tineri fara adapost, familii ori loc de munca si fara o sursa de existenta/, imi spune referentul de specialitate al Centrului, Doinita Bejan.

Centrul este arhiplin.Aproape treizeci de persoane sint gazduite in spatiile amenajate municipalitate la etajul unui bloc din orasul resedinta al judetului Botosani.Din Cartierul numit Primaverii.

Acest judet este clasat in statisticile oficiale intrene si internationale drept una dintre cele mai sarace zone din tarile intrate dar mai ales aspirante la intrarea in Uniunea Europeana.

Noi ii putem gazdui maximum sase luni, de regula pe timpul iernii.Cei care ne cer ajutorul sint dintre cei fara venituri, locuinte, din Casele de Copii, divortati, fara famili tineri dar si batrini/, spune seful Centrului Mihai Durlesteanu.

El imi da ca exemplu pe Traian.Omul este in virsta de 61 de ani. Acesta este divortat.Avea o garsoniera dar a trecut-o pe numele surorii in urma cu citiva ani.

Obligatia acesteia era sa-l ingrijeasca.Dar femeia a murit inaintea lui.Barbatul ei i-a vindut casa, in care statea el pentru ca in acte era un bun comun.

Unii dintre cei cazati in Centru primesc si hrana calda. Cantina saracilor este la parterul aceluiasi bloc muncitoresc, contruit inainte de 1989 de comunisti aflati la putere in Romania.

88 de persoane si din afara Centrului primesc hrana calda de aici.

Avem 179 de retete dupa care preparam mincarea, diferita in fiecare zi in limita a 50 de mii de lei vechi/, imi precizeaza administratorul Cantinei, Mihai Hritcu.

El a fost pe vremea comunistilor seful unui restaurtant de lux din oras,

Miorita dar citiva ani dupa 1989.De un an de zile aproape se ocupa de mincarea saracilor.

Ma invita sa gust din meniul zilei, o supa si o mincare cu mazare.

Amindoua felurile contin carne si imi pare la fel dustoasa si buna ca la restaurantul oricarui Hotel din oras desi suma utilizata pentru o ratie de hrana insemana un dollar si jumatate american sau aproape euro si jumatate.

Mincarea este buna/spune unul dintre saracii orasului care vine in fiecare zi si primeste mincare gratuita de la Cantina, Aurel.

Este si el divortat, sotia ii este plecata la munca in Italia, a luat si unul dintre copii.

Celalalt l-au luat socrii si nu ii permit sa-l vada. Pina acum vreo zece ani a lucrat la singura firma de izolatori electrici din Europa de Est, Alcoor SA Botosani, d4e izolatori pentru retele de inalta tensiune.

Fosta intreprindere de stat a fost inchisa. Si el a fost concediat, a primit mai multe salarii compensatorii dar banii s-au dus si odata cu ei si nevasta. Cam de atunci au inceput necazurile.

Aurel locuieste intr-un bloc de locuinte sociale al municipalitatii, are datorii de vreo patru milioane de lei vechi, adica vreo suta si ceva de dolari. I s-a transmis ca ar putea fi scos afara din locuinta Primariei.

El ar vrea sa munceasca dar nu are unde cu meseseria lui de la o friam unica nu doar in Botosani sau tara ci si in Europa.

Unii se complac in situatia, asta, nu prea vor sa munceasca, altii beau, si astea ar putea fi cauzele saraciei in Botosani/, spune Dorin Burlacu, seful Serviciului de Asistenta Sociala din cadrul Primariei Botosani.

Municipalitatea plteste ajutoare sociale prin legea 416 din 2002 in 1089 de cazuri. Pentru fiecare 880 de mii d elei, suma ce reprezinta adica aproape 30 de dolari usa lunar.

Programe, proiecte si fonduri directionate de la zonele bogate precum Timis spre exemplu la judetul nostru/ crede Marcela Lozneanu, vicepresedinta Consiliului Judetean Botosani, dar si lidera unei formatiuni politice, a conservatorilor, aflate la guvernare alaturi de liberali si demiocrati si in acest judet nord-estic al Romaniei, ca poate contribui la scoaterea judetului din crunta saracie in care se gasesc peste doua treimi din populatia judetului.

Asa reiese din statisticile oficiale judetene potrivit carora doua treimi din cei 420 de mii de locuitori ai judetului ca ar fi sprijiniti de stat sub o forma sau alta.

Noi ii putemk ajuta pe cei fara loc de munca dar sa vina sa ne ceara sprijin, cu forta nu putem face nimic pentru ei, spune sefa Agentiei Judetene de Somaj, Iulia Cocris.

Judetul are oficial vrei 25 de mii de someri, neoficial vreo 40 de mii de persoane. Ea recunoaste acest lucru.

Primarul orasului, liberalul Catalin Mugurel Flutur, reprezentantul noii puteri de dupa alegerile de acum doi ani, a anuntat marti ca poate da lemne gratuite pentru foc la cei saraci pentru care are zece tone disponibile.

In aceesi zi afara se inregistrasera dimineata aproape 26 de grade Celsius.

Concomitent el a dispus ca in Pietele orasului sa se distribuie gratuit ceai.

Era si ziua Marii Uniri 24 ianuarie de la care treceau 147 de ani!