In cazul in care fostul combinat "Industria Sarmei’‘ Campia Turzii va intra in faliment, ceea ce este foarte probabil, statul roman va treubi sa plateasca grupului Mechel o suma de 70 de milioane de euro, cel putin aceasta sustine presedintele Consiliului de Administratie al firmei, Vladimir Tytskji.

Grupul rus Mechel a cumparat pachetul majoritar de actiuni al ISCT acum patru ani pe suma de 27 de milioane de euro si urma sa investeasca, potrivit contractului de privatizare, alte 20 de milioane de euro in modernizarea fabricii. In ipoteza in care Mechel Campia Turzii va falimenta, aproape 5.000 de angajati vor ramane pe drumuri.

seful departamentului de comunicare al firmei turdene, Grigore Farcasiu, neaga ca Mechel Campia Turzii risca falimentul. "Nici nu s-a pus problema de asa ceva’‘, a declarat Farcasiu referitor la ipoteza trecerii din nou in patrimoniul AVAS al combinatului turdean.

Ramane de vazut cine are dreptate, avand in vedere ca prefectul Alin Tise sustine ca probabilitatea preluarii de catre AVAS a combinatului este ridicata si a fost conformata de surse din cadrul autorita‘ii centrale. Negocieri intre patronat si sindicatul condus de Milu Rusu vor fi purtate pana vinerea viitoare.

De cealalta parte, reprezentanti ai AVAS au confirmat ieri ca Mechel Campia Turzii risca intr-adevar sa reintre in posesia statului in cazul in care contractul de privatizare este in curs.

Aceeasi sursa din cadrul AVAS a confirmat sub protectia anonimatului ca mai multi angajati ai Autorita‘ii pentru Valorificarea Activelor Statului au fost delegati la Campia Turzii, unde au rolul de moderatori ai negocierilor dintre sindicat si patronat.

"Din pacate nu exista nici un fel de alta solutie decat un acord intre parti. Noi nu avem decat rol de mediator’‘, a declarat sursa.

Amintim ca mai multe sute de angajati ai Mechel Campia Turzii au iesit in strada la sfarsitul saptamanii trecute in strada nemultumiti de decizia conducerii combinatului de a inchide temporar doua sectii principale ale combinatului din cauza costurilor mari.

Seria de proteste a culminat cu blocarea pentru cateva zile a drumului european care tranziteaza Campia Turzii.

Daca Mechel va reintra in patrimoniul Autorita‘ii pentru Valorificarea Activelor Statului intreprinderea va fi a doua din localitate care va suferi esecul privatizarii in Cluj, dupa ce fabricii de sticla Somvetra Gherla i-a fost reziliat contractul de privatizare saptamana trecuta.

Actiunile Feromat SA Bucuresti, detinatorul principalului pachet de actiuni, au fost trecute din nou in patrimoniul AVAS.