Grupul Rompetrol a initiat, in urma cu cateva saptamani, procedurile de arbitraj international impotriva statului roman la tribunalul de pe langa Banca Mondiala din Washington, aratand ca autoritatile au provocat grupului, prin "hartuieli judiciare si administrative", pierderi evaluate la peste 100 milioane dolari.

In litigiul deschis de The Rompetrol Group (Olanda) la Banca Mondiala, statul roman este reprezentant de Guvern, prin Ministerul Finantelor Publice, condus de liberalul Sebastian Vladescu, fost angajat la firma lui Patriciu. In procesul intentat de Rompetrol, Statul roman porneste cu un grav handicap.

In timp ce reprezentantul statului in proces este un apropiat al "reclamantului", "paratul", seful Guvernului, Calin Popescu Tariceanu s-a antepronuntat, apreciind retinerea lui Patriciu drept "o situtaie de abuz". In acest context, selectia guvernamentala a firmei de avocatura este cruciala pentru ancheta.

Cu toate acestea, in august 2005, guvernul condus de Tariceanu a emis Ordonanta de urgenta 126/septembrie 2005, prin care mandateaza Ministerul Finantelor Publice (MFP) sa reprezinte statul la Curtea internationala de arbitraj de la Washington ICSID.

Casa de avocatura va fi mandatata de catre Ministerul Finantelor Publice fara o licitatie speciala pentru acest caz, ci in baza unei selectii generale, deja desfasurate.

Daca membrii Guvernului isi fac treaba "ca la carte", Statul roman ar putea pierde 100 de milioane de dolari, inclinand balanta spre Dinu Patriciu, anchetat in tara de de inselaciune, evaziune fiscala si de manipularea pietei bursiere.

Procesul intentat de Rompetrol la Banca Mondiala impotriva statului roman ar putea fi decisiv pentru procesul deschis in tara impotriva magnatului liberal. Altfel spus, ar putea inclina balanta Justitiei romane.

Reamintim faptul ca Grupul Rompetrol, patronat de Dinu Patriciu, a initiat, la sfarsitul anului trecut, procedurile de arbitraj international impotriva statului roman la tribunalul de pe langa Banca Mondiala din Washington.

In plangere se arata ca autoritatile au provocat grupului, prin hartuieli judiciare si administrative, pierderi evaluate la peste 100 milioane dolari, potrivit unui comunicat al Rompetrol.

Firma de avocatura Salans, care reprezinta Rompetrol, a initiat procedurile la Centrul International de Solutionare a Disputelor legate de Investitii (ICSID) al Bancii Mondiale, acuzand autoritatile de incalcare a tratatului bilateral de protejare reciproca a investitiilor incheiat de Romania si Olanda, tara in care este inregistrat grupul petrolier.

Insa, in procesul in care statul roman este parte si i se solicita o despagubire de 100 de milioane de dolari, Statul este afectat, din start, de mai multe aspecte&

In primul rand, prietenia premierului Calin Popescu Tariceanu cu presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, pune statul roman intr-o situatie delicata. De altfel, Tariceanu s-a antepronuntat in acest caz, in toamna anului trecut, facand o declaratie impotriva statului roman si in favoarea prietenului sau Patriciu.

Astfel, in plin scandal, premierul cataloga retinerea lui Patriciu drept "o situatie de abuz". Pe de alta parte, ar fi de amintit ca premierul este implicat, la randul sau, in "cazul Patriciu", fiind audiat ca martor, in cauza privind manipularea pietei bursiere, acuzatie pentru care a fost retinut Patriciu.

Prezent la Parchet la inceputul lunii noiembrie, Tariceanu a transmis un mesaj clar catre anchetatori& "Nu cred ca, in cazul Petromidia, este vorba de manipularea Bursei".

Totusi, in precedentul creat de Noble Ventures, declaratiile martorilor au avut un rol-cheie in apararea statului roman in litigiul de la Curtea de Arbitraj a Centrului International pentru Reglementarea Diferendelor (ICSID), aparare castigatoare in acel caz.

In al doilea rand, desemnarea unei case de avocatura care sa reprezinte cu succes interesele statului este decisiva. Insa si acest aspect pare a fi viciat tot de catre grupul de interese guvernamental.

Si asta intrucat Casa de avocatura care va reprezenta Statul in procesul international intentat de The Rompetrol va fi mandatata de catre Ministerul Finantelor Publice, condus de liberalul Sebastian Vladescu, fara o licitatie speciala pentru acest caz, ci in baza unei selectii generale.

Ordonanta de Urgenta (OUG 126/2003) mandateaza Ministerul Finantelor Publice (MFP) sa reprezinte statul la Curtea internationala de arbitraj de la Washington ICSID.

Ordonanta nu detaliaza criteriile de selectie a casei de avocatura care va reprezenta statul roman. Criteriile de selectie sunt lasate sa fie decise prin ordin al ministrului Finantelor. Vladescu aproba prin Ordinul 1639/2005 procedura prin care societatile de avocatura vor fi angajate sa apere statul roman.

Acesta este cel de-al patrulea proces deschis la ICSID impotriva autoritatilor romane. Primul dintre acestea, intentat de firma americana Noble Ventures, care a cerut daune in valoare de 353 milioane de dolari, ca urmare a anularii privatizarii Combinatului Siderurgic Resita (CSR), a fost castigat de statul roman.

Pe rolul Curtii mai este inregistrat un dosar impotriva Romaniei, depus de fostul operator al magazinelor duty-free EDF.

In luna octombrie 2005, fratii Ioan si Viorel Micula, principalii actionari ai grupului alimentar European Drinks, au anuntat ca au deschis un proces impotriva statului, in legatura cu decizia autoritatilor privind eliminarea unor facilitati fiscale acordate grupului pentru investitiile in zonele defavorizate.