Un exercitiu al Politiei care s-a desfasurat in municipiu a scos in evidenta faptul ca oamenii aflati pe strada vor da oricand o "mana" de ajutor celor care fura. Severinenii nu numai ca au privit cu nonsalanta cum hotul se strecoara printre tonete dar au luat si o pozitie ferma: au protestat din rasputeri, cerand eliberarea acestora.

Oamenii legii au fost la un pas de a fi linsati de cei care au sarit in ajutorul hotilor.

Vineri, in doua puncte aglomerate din municipiu a fost organizat un exercitiu. In cadrul acestuia, doua persoane, care jucau rolul de hoti, trebuiau sa fure o geanta si respectiv un portofel, pentru a testa opinia publica.

Primul "furt" a avut loc in fata catedralei din centrul orasului. Desi la fata locului se aflau peste o suta de persoane, nimeni nu schitat vreun gest de a opri hotul, care se strecura cu usurinta printre oameni, dupa ce furase geanta unei doamne.

Desi femeia tipa si striga dupa ajutor, hotul are cale libera. Cei mai uimiti sunt insa politistii. Dupa ce il aresteaza, cativa cetateni sar in ajutor. Dar nu pentru a-i ajuta pe oamenii legii.

Cele mai multe voci iau apararea infractorului. "Lasati omul in pace" se aude din multime.

Cel de-al doilea "furt" are loc in incinta unui depozit de marfuri. De data aceasta, cel pagubit este un barbat, caruia i s-a furat portofelul.

"Am alergat dupa hot si ma uitam cum hotul este ajutat de oameni dintre standuri sa ajunga la usa. Ajuns in strada si a luat-o la picior. Strigam cat ma tinea gura: hotii, hotii, dar degeaba... a trebuit sa alerg si sa-l prind eu, dar si atunci cei din jur strigau la mine " marturiseste stupefiat barbatul.

"A fost vorba doar de o simulare cu scopul de a testa opinia publica. Am ramas stupefiati. Victima nu a fost bagata in seama de multimea din jur, iar hotul a fost ajutat sa fuga. Nu exista siguranta pe strazi. In astfel de imprejurari, politia nu prea are ce sa mai faca" declara comisarul Pantelica Bobirsc, unul din organizatorii actiunii.

Prin urmare, atentie marita la genti, portofele, telefoane mobile si bijuterii lasate la vedere. Nu de alta dar la Severin, hotii au toate sansele sa scape.