'‘Domnului Presedinte Nicolae Ceausescu, cititor de poezie buna, omagiul autorului si respectuoasa salutare a lui V.A.’‘ l ‘‘Excelentei Sale Nicolae Ceausescu, Presedintele Republicii Socialiste Romania, darz aparator al radacinilor din care crestem si inflorim intru identitatea noastra ca popor, ferindu-ne de drama eroilor acestei carti.’‘ Citatele de mai sus

sunt dedicatiile de pe doua volume de carti$ cui ii sunt adresate dedicatiile, este evident. Dar cine este misteriosul V.A.? Pe numele sau de mirean, este Valeriu Anania.

Pentru cei mai putin familiarizati cu literatura romana contemporana, spunem ca scriitorul Valeriu Anania este una si aceeasi persoana cu Bartolomeu Anania, actualul Arhiepiscop al Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului.

Dupa cum deja se stie, simpla vointa a acestui ierarh al Bisericii Ortodoxe Romane a fost suficienta pentru a rupe in doua Mitropolia Ardealului, care rezista in vechea forma de peste 140 de ani, de cand fusese infiintata de catre Mitropolitul Andrei :aguna.

Cele doua dedicatii adresate celui mai mare demolator de biserici din istoria Romaniei sunt din anii 1971 si respectiv 1979 (ultima dintre ele, care face referire la ‘‘drama eroilor acestei carti’‘, a fost scrisa de Anania pe volumul sau ‘‘Strainii din Kipukua’‘).

Oportunismul prelatului azi in varsta de 85 de ani este cea mai proasta carte de vizita pentru scaunul in care se viseaza Arhiepiscopul, acela de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. Scriind aceste rusinoase dedicatii, Bartolomeu urma traditia predecesorului sau in fruntea Mitropoliei Ardealului, I.P.S. Nicolae Mladin.

Iata ce scria acesta, tot in 1971, intr-o scrisoare adresata aceluiasi ateu Nicolae Ceausescu: ‘‘Mult Stimate Domnule Presedinte al Consiliului de Stat, insufletit de maretele realizari ale poporului nostru, va rog sa-mi permiteti sa Va (sic! Mitropolitul probabil avea impresia ca Ii scrie insusi Mantuitorului) prezint acest volum...

drept omagiu pentru proeminenta, dinamica, atotcuprinzatoarea personalitate a Domniei Voastre, Domnule Presedinte Nicolae Ceausescu, cel mai iubit fiu al poporului, conducatorul incercat si daruit cu intreaga fiinta inaltarii patriei socialiste, omul de stat de inalt prestigiu international...’‘ etc., etc., delirul lingusitor continuand in acelasi registru jalnic.

Bartolomeu – cand cu legionarii, cand cu comunistii

O vorba mai veche spune despre cei care au sarit din barca legionara in cea comunista ca au fost precum patlageaua ajunsa rosie: de la verdele ‘‘patlagelei’‘ legionare s-au transformat in ‘‘rosia’‘ comunista. :i mai exista si o poezioara ce glasuieste astfel: ‘‘Camarade, nu fi trist/ «Garda» merge inainte/ prin Partidul Comunist’‘.

Intai, tinerel fiind de doar 19 ani, Bartolomeu a fost un pic legionar, membru in organizatia ‘‘Manunchiul de prieteni’‘. Dupa lichidarea Miscarii Legionare de catre Maresalul Antonescu in 1941, Bartolomeu Anania este inchis pentru 6 luni, doar-doar i-o veni mintea la cap.

Episodul legionar al biografiei sale poate fi trecut la capitolul cu greselile tineretii$ de altfel, a si avut destul de patimit pentru acest episod, dupa cele 6 luni de inchisoare din 1941 urmand o condamnare mult mai grea, de 20 de ani, in timpul regimului comunist.

A executat 6 ani din condamnare, intre 1958 si 1964, an in care destinatarul de mai apoi al dedicatiilor bartolomeice s-a aratat ‘‘marinimos’‘ si a gratiat o parte din condamnatii politici. Fosti colegi de-ai sai de detentie au afirmat ca in inchisoarea de la Aiud s-a ocupat cu reeducarea celor razvratiti impotriva regimului comunist.

Ciudateniile biografiei si ascensiunii sale eclesiastice insa abia incep. La doar un an de la eliberarea din inchisoare, Bartolomeu este trimis la post... in SUA. Aici a stat intre 1965 si 1976, ocupand diverse functii la Arhiepiscopia Misionara Ortodoxa din America.

Misiunea sa reala a fost aceea de a-l discredita pe Valerian Trifa, un anticomunist declarat, episcop al Bisericii Ortodoxe Romane din SUA si Canada.

Nu a reusit sa-l compromita in ochii romanilor din SUA, sentimentele anticomuniste ale emigratiei romanesti de pe continentul nord-american fiind prea puternice, dar misiunea distructiva a lui Bartolomeu a reusit in fata autoritatilor americane, Valerian Trifa fiind expulzat de pe teritoriul SUA.

Aprecieri pentru activitate

Dupa cum arata in memoriile sale generalul Ion Mihai Pacepa, fost sef al Directiei de Informatii Externe din cadrul Departamentului Securitatii Statului, ‘‘tovarasul Nicolae Ceausescu se arata foarte multumit de activitatea «popii Bartolomeu» si-l dadea ca exemplu de cadru eficient in activitatea de influentare a opiniei publice’‘.

Rafinatul om de cultura Andrei Plesu l-a cunoscut pe arhiepiscopul-scriitor si i-a apreciat calitatile intelectuale, de altfel de nimeni contestate: ‘‘...nu am despre dansul decat cuvinte bune.

Sunt un admirator al efortului sau urias de a da o noua versiune a Bibliei in romaneste, imi plac personalitatea sa intensa, expresivitatea sa transanta.’‘ Dar Plesu continua, nu fara o anume tristete rezultata din comparatia intelect-moralitate: ‘‘Cum sa nu fiu descumpanit (delicata formulare a autorului Minimei moralia) cand il descopar printre «dedicatori», mai

intai in 1971... apoi in 1979?’‘ Cu o zicere mai din popor, s-ar putea spune ca Bartolomeu ‘‘s-a operat de caracter’‘.