Prefectul de Cluj, Alin Tise a lansat un mesaj in care le-a atras atentia primarilor si celor angajati in cadrul primarilor din judet ca vor raspunde daca au profitat de functia administrativa pe care o detin in promovarea unor activitati ilegale.

Desi nu a facut nominalizari, ci doar a atras atentia asupra unor aspecte negative din gestionarea banilor publici in unele primarii din judet, Tise a dat de inteles ca stie care primari au incalcat legea si ca este informat asupra abuzurilor din zonele pe care le administraza.

Mesajul a fost clar& nu se incearca o vanatoare de vrajitoare si ca, in cazul care abuzurile nu vor fi corectate sau vor continua, va trece la aplicarea de masuri dure.

Toti primarii din judetul Cluj au fost convocati sa participe la o intalnire cu reprezentantii Prefecturii Cluj, in cursul zilei de ieri, in vederea unei discutii axate pe diferite probleme din domeniul funciar si de prevenire a posibilelor situatii de criza generate de conditiile meteo din aceasta perioada.

Prefectul Alin Tise a profitat de intalnirea cu toti primarii pentru a le aduce la cunostinta faptul ca in urma controalelor efectuate au iesit la iveala mai multe nereguli in cadrul anumitor primarii.

Acesta a declarat ca nu va nominaliza pe nimeni din cei prezenti, dar ca doreste ca ilegalitatile sa fie corectate si aspectele semnalate dispara pe viitor, in caz contrar asupra celor vinovati se vor lua masurile prevazute de lege.

"Nu ne intereseaza culoarea politica desi am fost acuzati ca neregulile sunt interpretate politic", a tinut sa precizeze Tise.

Acesta a sustinut ca exista in cadrul unor primarii un dispret total fata de lege iar faptul ca neregulile au aparut doar in cadrul ultimelor controale l-a facut sa suspecteze faptul ca, pana in prezent, verificarile s-au facut superficial.

Prefectul a enumerat o parte dintre ilegalitatile semnalate in cadrul primariilor. Cele mai multe sunt legate de administrarea fondului funciar, multe terenuri revendicate fiind alocate altor propietari, iar in unele cazuri terenurile au fost alocate unor proprietari fara a exista o decizie a Consiliului Local.

De asemenea, controalele au descoperit ca membrii de familie ai unor primari folosesc telefoane cumparate din bani publici iar facturile acestora sunt platite din banii primariei. Neregulile in care sunt implicate rude de gradul I sau II se par sa reprezinta un fenomen foarte des intalnit in cadrul primariilor.

Prefectul a prezentat cazuri in care firme apartinand unor asemenea persoane, inrudite cu primarul sau cu membri ce fac parte din consiliilor locale au castigat licitatii pentru prestarea unor servicii, desi ofertele acestora nu erau cele mai avantajoase pentru administratia publica.

Cele mai grave situatii aparute sunt legate de primari care nu respecta decizii ale instantelor de judecata ceea ce, in viziunea prefectului, reprezinta un act grav de nerespectare a legii.

De asemenea, in multe dintre primarii nu exista acces liber la informatia de interes public pentru a nu putea fi evidentiate ilegalitatile comise de catre primari.

Pe de alta parte prefectul Tise i-a laudat pe acei primari, indiferent de culoarea lor politica, care au dat dovada de profesionalism in exercitarea mandatului si carora dupa efectuarea controalelor, Institutia Prefecturii nu a avut nimic de reprosat.