Articolul intitulat „Comando Tal", publicat in numarul anterior al ziarului nostru, a avut ecouri nebanuite

Alti zeci de locuitori ai zonei Beius ne-au vizitat la redactie si ne-au dezvaluit noi abuzuri ale fratilor Tal

Din declaratii reiese ca unul dintre sustinatorii ferventi ai celor doi administratori ai fondului de vanatoare din zona este seful de post din comuna Uileacul de Beius Asteptam reactia conducerii IPJ Bihor

Exterminatorii de caini

In urma articolului „Comando Tal", publicat in numarul anterior al „Informatiei de Vest" - in care am povestit cum fratii Florin si Marin Tal, insotiti de doi paznici de vanatoare, i-au agresat pe Rudi Vaker si pe amicul sau Marius Ile in curtea acestuia din urma, in prezenta sefului de post din comuna Pocola -, la sediul redactiei noastre s-a prezentat un grup de cetateni din zona orasului Beius, care ne-a sesizat alte abuzuri si infractiuni ale fratilor Tal. Ion Florea din comuna Uileacu de Beius s-a aratat cel mai revoltat. „Fratii Tal mi-au impuscat patru caini si o capra! Am dovezi in acest sens.

Sunt declaratii date de martori, dar acestea au disparut de la dosar. Baciu Pavel, seful de post de la Uileacu de Beius, si inspectorul Dorin Vesa de la Beius, cand merg la ei sa depun plangere, in loc sa verifice cele sesizate, ma ameninta.

Am avut o hotarare favorabila data de Tribunalul Bihor, referitoare la plangerea penala pe care am facut-o cu privire la impuscarea cainilor. Am fost si la prim-procuror, dar a trimis plangerile tot la mafiotii de la Politia din Uileac. Nimeni nu ia nici o masura, fiindca sunt pe mana cu banditii.

Eu nu sunt singurul care am probleme cu fratii Tal, mai sunt si multi altii, dar toate plangerile impotriva lor sunt blocate sau se dau solutii de neincepere a urmaririi penale, datorita politistilor si procurorilor corupti" – ne-a declarat Flore Ion, care ne-a pus la dispozitie un teanc intreg de documente care confirma cele spuse de el.

Legea lui Tal

Prin Decizia Penala nr. 91/R/11.02.2005, Tribunalul Bihor a admis recursul formulat de Flore Ion impotriva Sentintei Penale nr. 596/29.11.2004 a Judecatoriei Beius, precum si plangerea petentului impotriva Rezolutiei nr. 110/P/2004 a Parchetului de pe langa Judecatoria Beius, retrimitand cauza la parchet in vederea inceperii urmaririi penale. Insa, organele de ancheta de la Beius au musamalizat dosarul.

Prin Rezolutia data in dosarul nr. 110/P/2005, procurorul Adriana Ardelean de la Parchetul de pe langa Judecatoria Beius propune neinceperea urmaririi penale fata de Tal Marinel, sub pretextul ca reclamantul nu ar fi demonstrat ca unul din cainii impuscati nu ar fi avut „jujeu" (o bucata de lemn, pusa pentru a fi deosebit de cainii vagabonzi - n.n.) la gat si ca nu a putut demonstra cauza decesului animalului.

Intr-o alta sesizare, Sferle Daniel Dumitru, din satul Valani de Uileac, arata ca i-au fost si lui impuscati doi caini, care se aflau pe terenul proprietate personala, de catre fratii Tal, insa, desi a depus plangere penala impotriva faptasilor, nu s-a luat nici o masura.

„In primavara lui 2004, am fost la sapatul unui sant pe terenul meu de la Uileac si aveam cu mine doi caini care stateau la doi metri de mine. Am urcat pe un damb si am vazut un vanator care era Tal Florin.

Dintr-o data am auzit o impuscatura, glontul a trecut pe langa mine si a atins unul din caini in piciorul din spate. Am fugit inaintea lui, dar el a fugit cu masina. Am cheltuit 1.700.000 lei cu tratamentul cainelui.

In data de 16.01.2005, am fost iar la lucru la terenul meu de la Uileac si mi-au fost impuscati inca doi caini, care erau pe pamantul meu. Era Tal Marinel si inca unul cu el. Cand m-a vazut, a fugit cu masina. Am discutat cu dl primar despre acest lucru si el mi-a spus ca a arondat terenul pentru vanatoare.

Am sesizat si Politia din Uileac, iar seful de post mi-a spus ca nu are ce face, ca fratii Tal au oameni mari „la judet!. Am sunat si pe dl Vesa la Beius, dar mi-a spus ca este prea tarziu" – se spune in declaratia lui Daniel Sferle.

„Clica si mafie organizata"

Intr-o alta reclamatie, semnata de Gabori Marcel, Sferle Milintie, Sferle Saveta, Bota Lucian si altii, depusa la organele de urmarire penala, se arata: „…va aducem la cunostinta, in legatura cu activitatea sefului de post Augustin Banciu si a ajutorului acestuia, abuzurile, santajul si coruptia de proportii nebanuite care ingrijoreaza locuitorii din comuna Uileac si localitatile care apartin de aceasta comuna. Aceste atrocitati predomina aici de cel putin zece ani. Acesti domni apara interesele unui grup restrans de oameni, musamalizand coruptia, evaziunea fiscala si delapidarea.

Cetatenii sunt prigoniti, amendati fara motiv, amenintati si jigniti de aceasta clica si mafie organizata… Seful de post Banciu sustine, de cel putin zece ani, sase mini-abatoare, care functioneaza fara autorizatie in centrul satului Valani (fara ca acestea sa corespunda din punct de vedere igienico-sanitar si fara sa plateasca impozite). Pe timp de vara, in satul Valani domnesc haosul si infectiile. Prin santurile din fata caselor curge numai sange de la animalele taiate, oase de animale sunt aruncate peste tot, cainii duc resturi de cadavre in toate partile. Printre aceste abatoare functioneaza si abatoare de cai.

Seful de post si ajutorul acestuia au fost vazuti seara tarziu cu persoanele care patroneaza aceste abatoare… In anul 2003, subsemnatul Gabori Marcel, venind cu familia de la biserica din Beius, trecand prin padure spre Valani, in masina cu sotia si fiica de 9 ani, ajungand in varful dealului, pe partea catre sat, am observat cu groaza ca se tragea spre noi cu arme de foc din mai multe parti… M-am certat cu vanatorii, intrebandu-i cum isi permit sa vaneze chiar langa drumul ce duce in sat, pe care circula oameni.

Din conversatia cu ei am aflat ca sunt din satul Feneris si ca patronii lor sunt fratii Tal… Seful de post Banciu m-a intrebat daca eu am fost printre cei care au sesizat presa si m-a amenintat ca daca vreau sa-mi mearga bine, sa nu mai spun nimic despre ei, ca pe el nu-l intereseaza de organele statului".

Omerta

Numarul reclamatiilor impotriva fratilor Tal si a sefului de post Augustin Banciu este mult mai mare.

Zeci de sateni din satele Uileacu de Beius, Valani si Prisaca se plang in zadar autoritatilor ca, de cativa ani, fratii Marin si Florin Tal, concesionarii fondului de vanatoare din raza comunei Pocola, le impusca cainii ciobanesti in mod abuziv, chiar si daca animalele au la gat „jujeu".

Satenii reclama ca, uneori, focurile de arma sunt trase de vanatori din goana masinii, iar proprietarii animalelor sunt si ei in pericol. Oamenii sunt disperati ca sesizarile lor nu sunt luate in seama.

Reclamatiile impotriva sefului de post din Uileacul de Beius si a protejatilor sai dateaza inca din 2001. Cu toate acestea, fostul sef al IPJ Bihor, Gheorghe Chereji, nu a catadicsit sa ia nici o masura.