Felicia Pop, directorul executiv al Finantelor muresene, a incercat sa favorizeze un cotidian local la selectia de oferte organizata pentru atribuirea contractului de furnizare servicii publicitate. Cu toate ca "24 de ore muresene", de altfel noul oficios al liberalilor, a castigat licitatia, Felicia Pop a incercat sa-i declare adjudecatari si pe cei de la "Cuvantul Liber".

Intre perioada cand ar fi trebuit sa aiba loc prima licitatie si licitatia propriu-zisa de ieri, caietul de sarcini a fost modificat, pentru a-i facilita "Cuvantului" castigarea licitatiei. Dupa consultari, inclusiv cu seful Trezoreriei, Felicia Pop i-a declarat castigatori pe "24 ore". Bugetul de stat ar putea avea de suferit din cauza tirajului adjudecatarului. Editorul "Zi de Zi" va sesiza Asociatia Patronala a Editorilor Locali si Clubul Roman de Presa

Felicia Pop, directorul executiv al Directiei Generale de Finante Publice Mures, a fost la un pas de a truca rezultatul selectiei de oferte organizate pentru atribuirea contractului de furnizare servicii publicitate.

Cu toate ca oferta cea mai buna a fost prezentata de reprezentantii legali ai cotidianului 24 ore muresene, seful Finantelor muresene a fortat declararea drept adjudecatar si a cotidianului Cuvantul Liber care a ocupat doar locul doi, cu doar 72 de puncte fata de cele 77 adunate de primul cotidian amintit.

Incercarea de frauda a fost, probabil, motivata de Pop prin tirajul declarat de Cuvantul Liber - 8000 de exemplare fata de cele 2200 tiparite si declarate de adjudecatar.

Dupa ce s-a consultat indelung cu membrii comisiei, dintre care ii amintim pe directorul executiv adjunct Angela Boros, respectiv pe contabilul sef, si la interventia reprezentantului legal al editorului cotidianului nostru, Pop a trebuit sa declare castigator 24 ore muresene.

De asemenea, un consultant care a hotarat soarta licitatiei a fost si seful Trezoreriei Mures, Teodor Oana, expertul in licitatii din comisie.

Caiet, refacut pentru Cuvantul

Interesant este ca in caietul de sarcini pentru prima licitatie, care trebuia sa aiba loc in 8 februarie, dar a fost amanata, era specificat ca societatile comerciale trebuie sa prezinte documente care dovedesc capacitatea tehnica si financiara, certificatul de audit al tirajului, eliberat de BRAT, din care sa iasa tirajul mediu zilnic al cotidianului pentru 2005.

La licitatia de ieri si suntem siguri ca a fost o schimbare intentionata, in caietul de sarcini, la aceeasi categorie era specificat ca societatile trebuie sa prezinte doar o declaratie pe proprie raspundere a reprezentantilor legali din care sa reiasa clar tirajul - iar de aici cifrele declarate de catre administratorii celor doua cotidiene, pe care ne vom permite sa le verificam.

Cat despre adjudecatari, cotidianul 24 ore muresene, nu este de mirare ca au castigat tinand cont de cel putin doua aspecte: au mers pe un pret foarte mic, sub 6000 lei ROL/cm, iar in al doilea rand sa nu uitam ca, imediat dupa alegerile generale din 2004, linia editoriala a cotidianului a cunoscut o trecere de la stanga - PSD- la dreapta - PNL.

Despre cifrele de tiraj privite ca unul dintre criteriile principale de selectie putem doar sa afirmam ca sefii DGFP s-ar putea sa fie declarati raspunzatori pentru eventualele prejudicii pe care le-ar cauza bugetului statului prin publicarea anunturilor intr-un cotidian cu cifre neauditate si, in consecinta, susceptibile de a nu fi credibile.

Precizam ca daca nu se prezinta nici un ofertant, la prima licitatie pentru executare silita, DGFP are obligatia sa reduca preturile de pornire a licitatiilor cu 10%, la a treia cu 25%, iar la cea de-a patra cu 50%.

De altfel, atitudinea Feliciei Pop de a favoriza Cuvantul Liber nu se manifesta pentru prima data. Anul trecut, aceasta a incalcat legea achizitiilor publice. Cu toate ca avea un contract incheiat de furnizare servicii publicitate cu Zi de Zi, Pop a decis publicarea anunturilor si in Cuvantul Liber.

Cotidianul nostru isi rezerva dreptul de a actiona DGFP in judecata pentru acest motiv. In plus, vom sesiza Asociatia Patronala a Editorilor Locali si Clubul Roman de Presa asupra neregulilor semnalate la selectia de oferte de ieri.