Virusul gripei aviare a fost confirmat ieri de Laboratorul National de Referinta si la un porumbel gasit mort la doi kilometri de Mereni. Cat despre cele doua utilaje de dezinfectare promise de Ministerul Transporturilor, acestea au fost montate tot ieri la intrarea si iesirea din Tuzla.

In ce-a de a treia zi de cand cartierul „Recoltei" din orasul Navodari a intrat in carantina din cauza depistarii in aceasta zona a urbei a unui focar de gripa aviara, operatiunea de eutanasiere a pasarilor s-a incheiat.

Autoritatile locale vor demara de astazi faza a doua a actiunilor de eradicare a focarului de gripa aviara din cartierul navodarean - aceea de dezinfectie a tuturor gospodariilor, drumurilor si aleilor, iar in cel mult doua zile operatiunile de sterilizare a focarului vor fi definitivate, a declarat pentru „Replica" Tudorel Calapod, primarul orasului Navodari.

Din nefericire, incheierea actiunilor de stingere a focarului de gripa aviara de la Navodari nu va insemna si scoaterea din carantina a cartierului infestat. Pentru ridicarea starii de carantina mai este necesar ca si probele prelevate dupa dezinfectie sa fie declarate negative din punctul de vedere al prezentei virusului ucigas H5N1.

O astfel de decizie privind ridicarea starii de carantina ii apartine in exclusivitate Directiei Sanitare -Veterinare Constanta, a afirmat edilul-sef al orasului Navodari.

De asemenea, Calapod ne-a mai precizat faptul ca incepand de marti, 21 februarie a.c., Primaria Navodari a demarat distributia a cate 2000 de paini pe zi, precum si a unor pachete cu zahar, ulei si alte alimente de stricta necesitate, care au fost oferite familiilor celor mai nevoiase din zona aflata in carantina, aceste operatiuni de acordare a ajutoarelor umanitare fiind prevazute a continua si zilele urmatoare.

In privinta situatiilor medicale de urgenta, precum si a aprovizionarii cu medicamente, localnicii „sechestrati" in cartierul „Recoltei" au la dispozitie o ambulanta cu personalul sanitar aferent, apartinand Directiei de Sanatate Publica Constanta.

Ambulanta oferita de DSP stationeaza la intersectia strazii Recoltei cu strada Nuferilor - acolo unde se afla amplasat unul dintre filtrele care asigura izolarea zonei aflate in carantina.

„Persoanele din cartierul Recoltei care se pot deplasa la ambulanta vor fi examinate la fata locului, iar celor care nu se pot deplasa li se va acorda asistenta medicala solicitata la domiciliu", a spus Tudorel Calapod.

Cat despre starea de spirit a localnicilor din cartierul aflat sub incidenta restrictiilor totale in ceea ce priveste intrarea si iesirea persoanelor si autovehiculelor, aceasta este dominata de sentimentul claustrarii.

Elevii din Topraisar se pot intoarce la scoala

Cu toate acestea, navodarenii claustrati in cartierul cu 330 de case aflat in carantina s-au resemnat in fata situatiei neplacute de a fi fortati sa nu paraseasca zona de domiciliu si au inceput sa profite de „concediul" fortuit si de vremea surprinzator de frumoasa din ultimele zile pentru a efectua diverse lucrari in gospodarie, cum ar fi plantari de pomi fructiferi, mici reparatii la casele afectate de vanturile puternice ale iernii, instalarea sau reabilitarea gardurilor de la curti, curatenia de primavara. O alta problema cu care s-ar putea confrunta navodarenii este si accesul la cimitirul orasului. si asta pentru ca singurul drum care duce spre cimitir trece prin cartierul „Recoltei".

Potrivit primarului Tudorel Calapod, pana acum nu s-a pus aceasta problema, pentru ca nu a decedat nimeni si „cred ca in trei zile cat preconizam sa mai tina carantina nu o sa moara nimeni". In caz contrar, primarul a afirmat ca „vor fi luate doua masini mortuare, vor fi dezinfectate conform procedurilor si vom duce mortii la cimitir, nu avem cum sa facem altfel".

Dupa ce marti, virusul gripei aviare a fost confirmat la patru pasari salbatice gasite decedate in Mangalia, Eforie si Neptun, in cursul zilei de ieri, Ministerul Agriculturii a anuntat ca Laboratorul National de Referinta a izolat virusul gripei aviare la un porumbel gasit mort la doi kilometri de localitatea Mereni.

Mai mult, reprezentantii ministerului au subliniat ca, in conditiile in care porumbelul a fost gasit intr-o zona izolata, masurile care se vor lua vor viza in primul rand o supraveghere intensificata a pasarilor domestice, dar si a porumbeilor din zona. Drept pentru care toti detinatorii de porumbei trebuie sa-si tina pasarile inchise in spatii special amenajate.

Pasari moarte si la Agigea si Eforie

La laboratorul de analize al Directiei Sanitar Veterinare s-au mai primit, in cursul zilei de ieri, o serie de probe de la pasari gasite decedate la Agigea, Steaua de Mare din Eforie si Mangalia. In alta ordine de idei, dr. Dumitru Marius Enescu, director DSP Constanta, a afirmat ca operatiunea de vaccinare a copiilor de pana la 10 ani a fost incheiata si in Navodari si Tuzla.

Potrivit directorului DSP, de la declararea primului focar de la Topraisar au fost vaccinate antigripal peste 1700 persoane, iar tratamentul cu Tamiflu a fost initiat la un numar de 579 de persoane. De asemenea, au fost vaccinati 1303 copii, alti 103 fiind amanati din motive medicale.

Cat priveste frecventarea cursurilor scolare, daca la Grupul scolar Topraisar elevii au inceput sa se prezinte la cursuri inca de luni, 20 februarie a.c., la Grupul scolar din Ostrov se mentine carantina de gradul zero.

Astfel, cei 64 de elevi din localitatile limitrofe si cele 18 cadre didactice nu vor putea merge la scoala nici saptamana aceasta, urmand ca recuperarea sa se realizeze dupa un grafic propus de directorul unitatii scolare.

Mangalia, in asteptarea raspunsului oficial

Pana la confirmarea sau infirmarea aparitiei virusului H5N1 in zona Mangaliei, angajatii Circumscriptiei Sanitar-Veterinare din Municipiul Mangalia ii avertizeaza pe toti proprietarii de pasari de curte sa fie foarte atenti la orice simptome neobisnuite ale acestora. Medicul veterinar responsabil cu supravegherea pasarilor de curte din localitate, dr.

Iliaz Siri, afirma ca primele simptome ale aparitiei bolii la acestea sunt invinetirea crestelor, umflarea capului si scurgerile de sange din ciocuri. „Deocamdata, proprietarii de pasari de curte nu trebuie sa se ingrijoreze, nu exista inca nici un pericol in interiorul Mangaliei", a declarat pentru „Replica", dr. Iliaz Siri.

„In ceea ce priveste pasarile salbatice, de pe lacurile din jurul orasului si din localitate – Portul Turistic, Lacul Mangalia, Lacul Neptun - in ultimele trei zile am trimis peste 40 de probe la Laboratorul Sanitar-Veterinar de Diagnostic al Sanatatii Animale Constanta.

Este vorba despre lesuri de pasari care au fost gasite plutind la suprafata apei, care, in marea majoritate au murit, cel mai probabil, de frig. In urma dezghetului lacurilor, aceste lesuri, de lisite si lebede, au fost gasite pe luciul apei si trimise pentru analiza la Constanta.

La ora actuala asteptam confirmarea sau infirmarea oficiala a posibilei instalari a virusului gripei aviare la aceste pasari moarte", afirma dr. Iliaz Siri.