Respingerea legii privind statutul minoritatilor, atmosfera politica nationalista tot mai puternica pricinuieste deja daune importante colaborarii coalitiei& o consecinta a acestei atmosfere este refuzul ferm al conducerii Universitatii Babes-Bolyai fata de orice initiative vizand largirea invatamantului in limba maghiara si infiintarea unor facultati maghiare, a declarat vicepremierul Markó Béla, la sfarsitul saptamanii trecute, la o conferinta de presa sustinuta la Cluj.

Presedintele UDMR a aratat ca Uniunea nu doreste sa pericliteze stabilitatea coalitiei de guvernare, dar nu este dispusa sa accepte nici atitudinea antimaghiara a Partidului Democrat ce evoca campania electorala, de aceea UDMR nu va sprijini initiativele legislative ale partenerului de guvernare pana cand acesta ia o pozitie corespunzatoare in problema nationala, in chestiunea legii minoritatilor, inclusiv in problema autonomiei culturale.

Referindu-se la respingerea initiativei privind infiintarea facultatilor maghiare, Markó Béla a mentionat ca a crezut in dialogul profesorilor romani si maghiari, in ajungerea la un acord, dar acum este nevoit sa constate ca dialogul nu a dus la rezultate, si la aceasta a contribuit in mare masura si atmosfera politica antimaghiara tot mai inversunata. Markó Béla a atras atentia asupra contradictiei dintre autonomia culturala a comunitatilor si autonomia senatului universitatii.

Domnia sa a constatat ca in timp ce unii resping ideea autonomiei culturale referindu-se la necesitatea deciziei comune, aceiasi oameni resping acum cerintele legitime ale comunitatii maghiare prevalandu-se de autonomia universitara.

Autonomia universitara nu a slujit pana acum pentru altceva decat pentru obstructionarea cerintelor legitime ale comunitatii maghiare, a subliniat presedintele UDMR, mentionand totodata ca asigurarea drepturilor minoritatilor este atributia nu a vreunui senat universitar, ci a guvernului, a Parlamentului.

Astfel ca aceste institutii trebuie sa gaseasca solutii pentru situatia creata. Infiintarea facultatilor maghiare figureaza pe un loc prioritar in Programul UDMR, de aceea vom sprijini in continuare eforturile in acest sens.

Desi aceasta chestiune se poate solutiona, fara indoiala, nu prin manifestari de protest, ci prin dialog si prin mijloace politice, UDMR considera justificate eforturile in acest sens, dupa cum considera justificate si cerintele privind infiintarea universitatii maghiare de stat de sine statatoare.

In acest context Markó Béla a mentionat ca trebuie sa existe o posibilitate pentru infiintarea unei institutii de invatamant distincte, independent de chestiunea facultatilor maghiare.

Markó Béla a criticat performantele de pana acum ale guvernului. Disputele inutile, provocate artificial – cum au fost atacurile "rusinoase" lansate impotriva senatorului Frunda György – deturneaza energiile cabinetului de la solutionarea problemelor cu adevarat urgente.

Markó Béla si-a exprimat dezacordul si fata de practica cabinetului de a solutiona probleme esentiale prin ordonante de urgenta. Acest procedeu micsoreaza rolul Parlamentului, fapt cu care UDMR, fireste, nu poate fi de acord, a subliniat presedintele Uniunii.