Adevarul este ca am stat mult si am cugetat inainte de a publica acest material. In fond, e vorba de niste colegi de-ai nostri.

In fond, se spune ca nu are rost sa ridici mingea la fileu cuiva care nu merita, dandu-i astfel posibilitatea de a sari si de a se afirma (ne exprimam in termeni sportivi intrucat Informatia de Vest este un saptamanal de sport, informatii si investigatii). Totusi, consideram ca Ramona merita un raspuns.

Miercurea trecuta am primit la redactie, prin fax, urmatoarea solicitare.

"Catre conducerea redactiei «GAZETA de Oradea». In atentia dlui director general Liviu Man. Subsemnata Ramona Asztalos, reporter la saptamanalul «Informatia de Vest», va rog sa ne raspundeti la urmatoarele intrebari legate de situatia financiara a Trustului «GAZETA».

1. Pentru a inlatura orice suspiciune privind eventualele operatiuni de spalare de bani, prevazute si pedepsite de Legea nr. 656/2002, va rugam sa precizati provenienta fondurilor care au stat la baza infiintarii, organizarii si functionarii publicatiilor din Trustul «GAZETA», al carui presedinte si actionar sunteti.

2. In conditiile in care, la sfarsitul anului 2004, firmele care editeaza publicatiile ce apartin Trustului «GAZETA» inregistrau datorii de 14 miliarde lei vechi, de unde provin banii care permit functionarea acestor societati, dintre care multe inregistreaza pierderi?

3. Va rugam sa precizati daca dvs. sau unul din membrii conducerii Trustului «GAZETA» ati avut sau aveti legaturi cu fostele sau actualele servicii secrete din Romania.

Mentionez faptul ca aceste date vor fi folosite in cadrul unui articol referitor la situatia financiara a Trustului «GAZETA», care va fi publicat in saptamanalul «Informatia de Vest».

Precizez ca am incercat sa va contactez in repetate randuri pe telefonul mobil, insa nu ati binevoit sa imi raspundeti. Pentru a fi util, astept raspunsul dvs. pana vineri, 3 martie 2006, ora 13.00. Pot fi contactata la tel. 0788.576.036 sau puteti trimite raspunsul pe fax, la nr. 0259.441.494.

Cu deosebita consideratie, Ramona Asztalos, reporter «Informatia de Vest»".

Faxul ne-a stors lacrimi de ras. In mijlocul unei saptamani de munca o pauza de hohote de ras este binevenita.

Chiar si doctorii recomanda cura de ras! Pai bine, doamna sau domnisoara Asztalos, dar de cand a devenit Trustul GAZETA subiect de presa? Chiar atat de interesati sunt oradenii de Trustul GAZETA? Ne bucuram sincer! Nu intelegem insa de cand se pot cere, pe ton de procuror, informatii financiare despre o societate privata? Colega

Asztalos, Legea 455, cea privind liberul acces la informatiile de interes public, cea prin care sacaim mereu autoritatile publice, spune clar la articolul doi, litera b: "prin informatie de interes public se intelege orice informatie care priveste activitatile sau rezulta din activitatile unei autoritati publice sau institutii publice, indiferent de suportul ori de forma sau de modul de exprimare a informatiei". Si, din cate stiu eu, nici GAZETA, nici Informatia de Vest nu este autoritate publica.

Sau, cel putin, in ceea ce priveste GAZETA sunt sigur! Suspiciuni legate de operatiuni de spalare de bani? Dar de ce tocmai spalare de bani? De ce nu actiuni teroriste? Sau contrabanda cu arme? Sau trafic de droguri? Sau, si mai frumos, trafic de carne vie?! Oricum, draga Asztalos, daca detii informatii referitoare la vreo suspiciune in acest sens, inseamna ca ai gresit destinatarul. Trebuia sa te adresezi, PNA, Procuraturii, SRI, organelor abilitate. Si inca un pont: Trustul GAZETA nu are actionari.

Trustul GAZETA este cel mai mare grup de presa locala din Romania, numarand zece publicatii: GAZETA de Cluj, ZIARUL de Mures, GAZETA de Oradea, GAZETA de Maramures, ZIARUL de Sibiu, GAZETA de Bistrita, GAZETA de Hunedoara, GAZETA de Bucuresti - saptamanale - si cotidianele Buna ziua, Ardeal, regional, si ZI de ZI, cotidian al judetului Mures.

Pentru detalii vezi www.trustulgazeta.ro. Iar publicatiile respective sunt editate de o serie de firme ale caror nume le gasesti in casetele redactionale.

Datorii de 14 miliarde lei? Oooo! Asa o fi! Dar sunt lei vechi sau noi? Nu am avut rabdarea sa contabilizez datele de pe www.mfinante.ro, loc de unde orice cititor poate afla balantele fiscale ale oricarei firme din Romania, dar sunt sigur ca se vor gasi cititori care sa o faca.

Numai ca, un contabil ti-ar fi explicat ca in balanta fiscala reprezentativ este capitolul "Indicatori din Contul de profit si pierdere" - cifra de afaceri, profit, pierderi - si nu capitolul "Indicatori din bilant" unde coloana "datorii" nu reprezinta neaparat datoriile firmei catre stat sau parteneri!

Buun. Dar iata ca ajungem si la serviciile secrete. Legaturi cu fostele sau actualele servicii secrete.

Oare telefoanele date catre conducerea serviciilor secrete se pun? Dar prezenta la vreun eveniment la care s-au nimerit si "reprezentanti ai serviciilor" se pune? Dar daca telefoanele sunt ascultate de serviciile secrete oare acest lucru se considera ca fiind legatura?

Si inca un amanunt interesant. Faxul respectiv a venit de pe numarul de telefon 0259-479.841. Iar in dreapta acestuia scrie negru pe alb "Tarau Aurel".

Sa fie vorba oare de Aurel Tarau ?! De fostul prefect PSD al judetului Bihor? De controversatul Tarau? Dar oare ce are in comun Informatia de Vest cu Aurel Tarau ?! Sau poate Ramona Asztalos o fi avand ceva cu Tarau? Cine stie… Cui ii pasa…