Deputatul de Hunedoara Dan Radu Rusanu ii sugera procurorului general Ilie Botos, nu cu mult timp in urma, ce sa declare referitor la dosarul in care era cercetat primarul municipiului Deva, Mircia Muntean.

In aceste conditii, este de inteles siguranta afisata in declaratii de vicepresedintele Camerei Deputatilor, referitor la invinuirile ce-i sunt aduse intr-un dosar privind privatizarea frauduloasa a firmei Constantene, Chimpex.

In timpul unei conferinte de presa sustinuta la Deva de deputatul de Hunedoara Dan Radu Rusanu care avea ca tema dosarul penal intocmit de procurori pe numele primarului Mircia Muntean, a avut loc un fapt pe care protagonistii ar fi vrut sa-l trateze cu maxima discretie.

In timp ce deputatul Rusanu si primarul Mircia Muntean se plangeau presei ca sunt persecutati politic de catre procurorii care actioneaza la comanda PSD si ii instrumenteaza un dosar penal edilului din Deva fara ca acesta sa fi savarsit fapte penale, un telefon mobil a inceput sa sune cu insistenta.

Unul dintre aghiotantii lui Rusanu au raspuns la telefon si i-a soptit ceva la ureche sefului sau. Neputand vorbi de fata cu ziaristii Rusanu a scris nervos cateva cuvinte pe o foaie de hartie si i-a inmanat-o aghiotantului care a citit la telefon mesajul deputatului de Hunedoara.

In momentul in care a vrut sa se ridice de la masa, Rusanu a adunat hartiile prezentand involuntar mesajul transmis prin telefon – „Domnul Botos sa spuna ca nu-i adevarat" – si dezvaluind numele destinatarului acestuia, nimeni altul decat Procurorul General Ilie Botos.

Ce nu trebuia sa stie Botos

In municipiul Deva este de notorietate relatia dinte deputaul Dan Radu Rusanu, aflat la al doilea mandat in judetul Hunedoara, si primarul municipiului Deva, Mircia Muntean. Parasutarea lui Rusanu la Deva pentru alegerile din 2000 a tulburat serios apele in cadrul organizatiei judetene a PNL, foarte multi membri de valoare parasind partidul.

Rusanu a reusit in scurt timp sa fie persoana care conduce din umbra actiunile liberalilor hunedoreni, chiar daca oficial presedintele organizatiei judetene este Mircia Muntean.

Tot mai multe voci, chiar din interiorul partidului sustin ca „ingerul pazitor" al lui Muntean este Rusanu, care prin influenta pe care o are la Bucuresti a reusit sa blocheze mai multe dosare instrumentate de procurori pe numele edilului Devei.

Dosarul despre care Procurorul General Ilie Botos trebuia sa spuna ca nu-i adevarat a facut foarte multa valva in Deva. Primarul era acuzat de abuz in serviciu, fals si uz de fals, pentru un schimb de terenuri si eliberarea unor autorizatii de constructie pentru o statie de benzina.

De asemenea, primarul Mircia Muntean a mai fost implicat in achizitionarea unor imobile la preturi mult supraevaluate, dar dosarul intocmit de oamenii legii a fost uitat printr-un sertar.

Un procuror al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a deplasat la Deva cu putin timp inainte de alegerile locale si a ridicat mai multe dosare de la Primarie. Se vorbea atunci despre o iminenta arestare a primarului Mircia Muntean.

Dupa un imens scandal mediatic, culminand cu un mars al de sustinere la care au participat nume grele din cadrul Aliantei DA, dar si gasti de interlopi aflate in prezent in inchisoare, scandalul s-a stins.

Ce va trebui sa nu stie Botos

Momentan a venit randul vicepresedintelui Camerei Deputatilor sa ajunga in atentia subalternilor procurorului general Ilie Botos. In dosarul instrumentat la Constanta, Rusanu este acuzat ca a ajutat la devalizarea firmei Chimpex SA.

Chiar daca s-a aratat foarte sigur pe el in declaratii, mentionand ca nu are nici un amestec in dosarul instrumentat de procurorii constanteni, exista acte care dovedesc fara dubii implicarea lui Rusanu in afacerea Chimpex.

Pe langa achizitionarea cu doar doua miliarde de lei, de la fostul actionar al Chipmex, Dan Gritac, a unor spatii de depozitare cu o valoare de piata estimata la cinci milioane de dolari, Rusanu a mai facut afaceri cu acesta.

La 15 noiembrie 2000, presedintele din acea perioada a Eximbank, Dan Radu Rusanu a aprobat acordarea unui credit de cateva sute de miliarde de lei firmei Rompac SA Bucuresti, al carui patron este nimeni altul decat Dan Gritac. Creditul s-a dovedit a fi neperformant pentru ca societatea nu a restituit banii la termenul prevazut.

Imediat dupa aprobarea creditului una dintre firmele la care Rusanu era actionar in aceea perioada, Danis Metcom SRL, a cumparat de la firma Chimpex detinuta tot de Dan Gritac depozitul situat in municipiului Constanta, pentru care a fost intocmit dosarul aflat momentan la DNA.

Legaturile dintre Rusanu si Gritac sunt insa si mai adanci. Sotia lui Rusanu detine impreuna cu Gritac hotelul International SA din Sinaia.

Mai precis firma Romtur International SRL al carui actionar majoritar – 99% din partile sociale – este Anca Daniela Rusanu detine actiuni la firma International SA Sinaia care are in proprietate si hotelul cu acelasi nume.

Conform datelor furnizate in urma cu cateva luni de Rasdaq, actionariatul firmei din Sinaia era compus din& Romtur International cu 35,4%, Rompac International cu 17,24%, Radan 2000 SRL cu 3% si alti actionari mai mici.

Chiar daca oficial numele lui Dan Radu Rusanu nu apare in firmele care detin actiuni la SC International SA Sinaia, ci numai cel al sotiei acestuia, deputatul PNL este implicat activ in conducerea societatii. Angajati ai firmei din Sinaia povestesc ca de fapt Rusanu este cel care conduce afacerea.

Mai mult chiar, acesta prezideaza sedintele Adunarii Generale a Actionarilor semnand acte oficiale ale societatii.