La sfarsitul anului 2005, Guvernul Romaniei a aprobat o serie de masuri speciale pentru reabilitarea termica a unor cladiri de locuit si a instalatiilor aferente in vederea reducerii consumului energetic. Acest program este creat pentru a diminua pierderile de agent termic si a caldurii din locuinte.

Initiativa a apartinut guvernului, urmand ca din bugetul de stat sa se asigure o parte din cheltuielile aferente proiectului. Restul de bani vor fi suportati de catre consiliile locale si de catre cetateni.

Termopane, termopane

Proiectul de reabilitare a blocurilor cuprinde mai multe etape. In prima parte a sa se vor incepe consultarile cu asociatiile de locatari, urmand ca dupa aprobarea cererilor sa se treaca la expertizarea gradului de risipa de agent termic si auditul energetic. Dupa finalizarea expertizei se va trece la proiectul efectiv, adica la izolarea imobilelor.

Proiectul presupune termoizolarea peretilor exteriori cu poliester, inlocuirea usilor si geamurilor din sticla cu geamuri termopan, termoizolarea acoperisului, precum si a planseului de deasupra subsolului termic.

De asemenea, se va izola si terasa blocului si vor fi inlocuite instalatiile interioare pentru furnizarea apei calde si a incalzirii. Costurile pentru implementarea acestui proiect vor fi suportate, in proportie de cate 33%, de catre guvern, consiliile locale si asociatiile de locatari.

Fondurile necesare pentru finantarea cheltuielilor privind expertizarea si auditul energetic, precum si pentru proiectarea lucrarilor de reabilitare termica a imobilelor se asigura din fonduri de la bugetul de stat, in limita resurselor financiare aprobate anual cu aceasta destinatie.

In aceste conditii, fiecare cetatean va fi nevoit sa scoata din buzunar intre 100 si 150 euro pentru fiecare metru patrat care va fi izolat. Sorin Apostu, directorul Directiei Tehnice din cadrul Primariei Cluj-Napoca, afirma ca fiecare cetaten va scoate din buzunar minim 500 euro.

"Noi am facut un mic calcul estimativ si am ajuns la concluzia ca, pentru o garsoniera, proprietarul va fi nevoit sa plateasca aproximativ 500 euro, iar aceste costuri vor creste progresiv in functie de numarul de camere pe care fiecare cetatean le detine.

Astfel pentru un apartament de doua camere costurile vor putea atinge aproximativ 1.000 euro, iar pentru un apartament cu trei camere proprietarii vor fi nevoiti sa plateasca aproape 1.500 euro", a declarat Apostu.

Conditii si conditii

Pentru ca respectivele blocuri sa intre in programul de reabilitare termica trebuie sa indeplineasca mai multe conditii. Prima conditie este ca imobilul sa fie construit in perioada 1950 - 1985. De asemenea, imobilul trebuie sa fie racordat la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice.

Pentru ca imobilul sa intre in program trebuie sa existe acordul a cel putin jumatate plus unu din numarul proprietarilor, acord obtinut prin hotarare adoptata in adunarea generala a proprietarilor.

Mai mult, trebuie sa se constituie un fond de reparatii care sa fie disponibil pentru finantarea cheltuielilor cu reabilitarea termica.

Apostu vegheaza

Sorin Apostu a declarat ca pana la sfarsitul anului in curs vor fi reabilitate cel putin doua blocuri de locuinte. "Proiectul de reabilitare termica a blocurilor cuprinde mai multe etape. In prima faza au fost consultati cetatenii.

In fiecare miercuri s-au stabilit intalniri la primarie cu presedintii asociatiilor de locatari care doresc sa intre in programul de reabilitare termica. In cadrul acestor intalniri s-au acordat si documentatiile necesare pentru intrarea in program, unele ascociatii de locatari predand deja documentatia completa.

Pana in momentul de fata, 35 de asociatii de locatari au depus documentatii complete pentru programul de reabilitare termica a blocurilor. Din informatiile mele, in cel mai scurt timp guvernul urmeaza sa organizeze licitatia prin care se va stabili firma sau firmele care vor efectua auditul energetic la fiecare bloc in parte.

Dupa ce se vor stabili blocurile care vor intra in program se vor aloca fondurile necesare de la bugetul de stat si de la bugetul local si se va incepe reabilitarea imobilelor. Firmele care vor efectua lucrarile vor fi stabilite printr-o licitatie care va fi organizata dupa ce se va incheia auditul.

Caietele de sarcini sunt in mare parte realizate, dar nu le putem termina si implicit pune la dispozitie ofertantilor pana nu vom avea rezultatul auditului de la guvern. Am decis ca mai multe firme sa se ocupe de acest program, deoarece o singura firma nu va avea capacitatea sa realizeze intreaga lucrare.

In functie de cate asociatii de locatari vor mai intra in program, vom stabili numarul de firme care se vor ocupa de proiect.

Vom analiza foarte bine fiecare oferta si fiecare firma pentru a nu avea neplacuta surpriza ca o firma de apartament sa castige licitatia si sa nu isi poata onora apoi obligatiile", a incheiat Apostu.