Terapia are o cota pe piata interna de 22 la suta, iar 30 de procente din productie este exportata. Cu acest procent, vanzari in valoare de 11 milioane de dolari in 2005, Terapia este cel mai mare exportator de medicamente din tara si estimeaza investitii de zece milioane de dolari numai in acest an.

Infuzia de capital se refera la construirea unui depozit nou si a unei cladiri pentru ambalarea produselor farmaceutice finite.

Producatorul indian de medicamente a concurat direct cu o alta companie, Lupin Laboratories, pentru tranzactionarea Terapia.

Intrebat ieri daca achizitia pachetului majoritar de actiuni va schimba in vreun fel politica de expansiune a Terapia pe pietele din estul Europei, directorul general al Terapia sustine ca varianta identificata pana acum este expansiunea si nu relocarea pietelor.

Compania clujeana de medicamente Terapia SA si-a schimbat ieri proprietarul pachetului majoritar de actiuni. Pachetul de 96.7 la suta din actiunile companiei au ajuns la cel mai mare producator de medicamente din India, Ranbaxy Laboratories Limited India, pentru o suma de 324 de milioane de dolari.

Actiunile au fost cumparate de indieni de la fondul american de investitii Advent International, iar actiunea vine la o zi dupa ce producatorul indian de medicamente a anuntat ca vrea si divizia de medicamente generice a producatorului italian GlaxoSmithKline.

Terapia este cel mai mare producator de medicamente generice din Romania, dupa achizitia a doua firme bucurestene cu profil similar, Pharmaplant Biogalenica si Promedic. Directorul pentru Europa Centrala al Advent International, Joanna James, admite rolul de investitor strategic al fondului de investitii in compania clujeana.

"Cu consolidari iminente in industria farmaceutica, prezenta la scara globala este esentiala", a declarat James. Cel putin deocamdata echipa manageriala a Terapia ramane nemodificata, asigura Malvinder Mohan Singh, directorul Ranbaxy Laboratories.

"Terapia e recunoscuta ca avand o echipa puternica si capabila de management", se arata in comunicatul de presa care anunta tranzactia. Producatorul indian de medicamente a concurat direct cu o alta companie, Lupin Laboratories, pentru tranzactionarea Terapia.

Intrebat ieri daca achizitia pachetului majoritar de actiuni va schimba in vreun fel politica de expansiune a Terapia pe pietele din estul Europei, directorul general al Terapia sustine ca varianta identificata pana acum este expansiunea si nu relocarea pietelor. "Nu ar trebui modificate.

Achizitionarea aduce investitii si permite o crestere internationala si nationala", a declarat Stead.

Singurul centru complet de studii de bioechivalenta din tara, care apartine Terapia si care are o capacitate de 18 studii pe an, va primi o infuzie de investitii pentru a i se mari capacitatea, au declarat ieri oficialii Ranbaxy.

"Ranbaxy reprezinta solutia ideala pentru Terapia in acest moment", a declarat ieri directorul Terapia, Stephen Stead.

Terapia a fost cumparata de Advent International in august 2003 pentru 44 de milioane de dolari, la opt ani de la privatizarea producatorului clujean de medicamente, in detrimentul companiilor Servier (Franta), Pharmaco (Islanda) si a consortiului firmat din AIG (Statele Unite) si Global Finance (Grecia).

Astfel, in mai putin de trei ani, valoarea pe piata a Terapia a crescut de aproape zece ori.

Terapia are o piata de desfacere dezvoltata in zona de Est a Europei, in special in Polonia, Ucraina si Rusia, si alte 12 tari, unde au inregistrat o treime din portofoliul de produse. In cele trei tari mentionate, Terapia are cea mai mare rata de crestere din industria farmaceutica dintre companiile de profil.

Piata farmaceutica din Romania are cresterea cea mai rapida din zona Europei Centrale si de Est, cu un ritm de crestere de 34 la suta intre 2002 si 2005, comparativ cu media regiunii, de doar 24 la suta.

Amintim ca directorul general al Terapia Cluj, Stephen Stead, a dat unele indicii asupra preluarii pachetuzlui majoritar de actiuni acum doua saptamani, la bucuresti, insa a refuzat sa detalieze nici macar daca actiunile de dezvoltare ale companiei clujene prevad achizitionarea altor companii sau cumpararea Terapia de catre jucatori mai mari de pe piata internationala.

" Vom avea informatii suplimentare in acest an", a precizat totusi Stead. Intrebat recent intr-un interviu acordat " Buna ziua, Ardeal" despre posibilitatea ca Terapia sa fie cumparata, Stead a declarat ca o asemenea posibilitate este " dificil de anticipat". Declaratia a fost facuta acum doua saptamani.