Era comunicarii digitale este foarte la moda zilele acestea. Atat de „la moda" incat mai toti primarii care se simt mai rasariti si-au tras cate un site, in care sa-si prezinte necenzurat maretele realizari. Cel mai scump site de primarie din judet este, evident, cel al Sibiului, iar cel mai ieftin, cel din Agnita. De nedeslusit este costul site-ului din Cisnadie.

Sibiul este orasul cu prima primarie din tara care a avut un site, urcarea la www a Sibiului petrecandu-se in 1996. Site-ul www.sibiu.ro a beneficiat de un „make-up" in 2002.

MB Solutiuons, firma desemnata care sa se ocupe de noua infatisare a site-ului, a fost aleasa in urma unei proceduri de cerere de oferte si a primit pentru acest lucru 90 de milioane de lei vechi. „in 2004, site-ul a fost upgradat de catre aceeasi firma, costul acestei operatiuni fiind de aproximativ 50 de milioane de lei vechi.

Acest upgrade a fost realizat pentru o mai mare utilitate a site-ului", se arata intr-un comunicat transmis de Primaria Sibiu, ca urmare a unei cereri depuse de ZIARUL de Sibiu.

De intretinerea site-ului se ocupa tot MB (Marian Bozdoc) Solutions, contra sumei de 70 de euro pe luna. Pentru cei mai ageri la minte, MB Solutions este aceeasi firma care a si realizat CD-ul despre Sibiu, cumparat de Primaria si inserat in toate mapele oficiale date celor care viziteaza Sibiul. Costul unui astfel de CD – 250.000 de lei vechi.

Agnita. Cei mai ieftini

Cei mai transparenti si mai ieftini din judet sunt reprezentantii administratiei locale din Agnita. La cererea ZIARULUI de Sibiu, primarul Agnitei, Marius Curcean, nu numai ca a trimis copia contractelor cu firmele care au realizat site-ul, ci si facturile emise.

Astfel, contractul de concepere a site-ului Agnitei, a fost creat de SC Wittmann & Partner Computer System SRL Sibiu, contra sumei de 270 de euro, fara TVA. Adica, putin peste 13 milioane de lei vechi, cu tot cu TVA.

Intretinerea site-ului din Agnita presupune sume mai mici decat in alte parti. Firma care se ocupa, la Agnita, de intretinerea site-ului www.agnita.ro este SC Informis SRL Agnita, care cere 15 euro pe luna pentru operatiunile necesare.

„Mentionam ca, pentru perioada 01 ianuarie – 28 februarie, nu s-au facut cheltuieli pentru pagina web, datorita lipsei de stiri", se mai aratp intr-o nota transmisa ZIARULUI de Sibiu si semnata de primarul Marius Curcean.

Cisnadia n-are pret. Dar are MB Solutions

Si Primaria Cisnadie si-a rearanjat, in ultima perioada, site-ul. Reactualizarea paginii web oficiale a Cisnadie a fost facuta in urma unui referat de specialitate intocmit de Compartimentul programe dezvoltare economica si informatica in martie anul trecut.

In urma acestui referat, primaria din Cisnadie a lansat o serie de invitatii de participare la selectia de oferte pentru realizarea acestui site. „in urma aplicarii procedurii, s-a atribuit contractul de achizitie SC MB Solutions SRL.

De asemenea, va comunicam faptul ca intretinerea site-ului s-a executat de catre firma de la care am achizitionat site-ul, fara alte costuri suplimentare", se arata in raspunsul semnat de primarul Johann Krech. Raspuns care nu pomeneste nimic de sumele cheltuite.

Si nu ca ar avea mare importanta cine intretine site-ul, dar firma care realizeaza acest lucru nu este MB Solutions, asa cum sugereaza primarul Cisnadiei. „Este adevarat ca am realizat site-ul primariei Cisnadie, dar nu ne ocupam noi de administrarea lui.

Am predat site-ul in luna mai 2005, iar primaria Cisnadie nu a considerat necesar un contract de service, deci de administrarea site-ului se ocupa biroul de informatica al primariei Cisnadie", a declarat Marian Bozdoc, reprezentantul MB Solutions, intr-un raspuns trimis ZIARULUI de Sibiu la sfarsitul anului trecut.

Confidential la Medias

Primarul Mediasului, Daniel Thellmann, a invocat „caracterul confidential al documentului" semnat cu firma care a relizat si intretine site-ul www.primariamedias.ro. „Va punem la dispozitie numai o parte a contractului, pentru a va edifica asupra pretului", mai arata Thellmann.

Conform datelor transmise de acesta, pe semestru patru al lui 2004, costurile de intretinere a site-ului au fost de 4,5 milioane de lei vechi, in timp ce in semestrul I al lui 2005, Primaria Medias a platit dublu, noua milioane de lei vechi, pentru acelasi lucru.