Localnicii dintr-un sat bihorean sunt impartiti in doua tabere de mai bine de sase luni. Starea conflictuala a aparut de cand Episcopia Ortodoxa a decis schimbarea preotului care slujea la biserica din localitatea Valea de Jos. Imediat oamenii s-au impartit in doua grupuri. Unii il doreau in continuare pe vechiul slujitor, iar o alta parte il sustineau pe cel nou.

Acum scandalul a revenit pe tapet, dupa ce vechiul preot a decis, impreuna cu sustinatorii lui, sa treaca la greco-catolici si sa revendice biserica din sat. Atat sambata, cat si duminica, la fata locului au fost trimisi cativa zeci de jandarmi pentru ca situatia sa nu degenereze.

Marti, problema va fi adusa la cunostinta prefectului judetului, Ilie Bolojan, care, impreuna cu reprezentantii Episcopiei Ortodoxe si Greco-Catolice, vor incerca sa puna capat conflictului.

Vechiul preot, "pedepsit"

In urma cu circa sase luni, ca urmare a unor sesizari venite din partea enoriasilor din Valea de Jos, Episcopia Ortodoxa a decis ca in localitate sa fie numit un nou preot, Nicolae Rusu, iar cel vechi, Dumitru Salajanu, sa fie mutat in Sudrigiu. O parte din sateni l-au contestat pe noul venit si s-au raliat cu Salajanu, cerand ca acesta sa ramana in parohie.

Au urmat cateva saptamani in care, duminica de duminica, credinciosii celor doua tabere se adunau in curtea bisericii din localitate si nici unul dintre preoti nu a fost lasat, de catre tabara adversa, sa intre in biserica pentru a tine slujba. La fiecare astfel de actiune, localnicii din sat erau supravegheati de fortele de ordine.

Ca urmare a acestor scandaluri, Episcopia Ortodoxa a luat decizia pedepsirii fostului preot. "In urma cu circa sase luni, Preasfintitul i-am interzis lui Dumitru Salajanu sa mai slujeasca in Valea de Jos, pentru ca am vazut ca din cauza lui au pornit aceste scandaluri, iar oamenii de acolo nu se mai puteau impaca. Acesta a fost numit la o parohie din Sudrigiu.

Decizia a fost respectata pana in urma cu circa o saptamana", a declarat reprezentantul Episcopiei Ortodoxe, Vasile Bota.

Slujba tinuta sub supravegherea jandarmilor

In data de 26 martie, Dumitru Salajanu a fost hirotonisit, de catre episcopul greco-catolic, preot in Valea de Jos. Alaturi de el, au trecut la greco-catolici si satenii care il sustin. Oamenii au luat aceasta decizie pentru a putea revendica lacasul de cult. Astfel, duminica trecuta, vechea problema a revenit pe tapet.

Ca urmare, sambata, cele doua tabere s-au confruntat din nou in curtea bisericii.

Pentru ca evenimentele sa nu degenereze, la fata locului a fost trimisa o subunitate de jandarmi. Ieri, fortele de ordine au fost din nou prezente la fata locului. "Ieri, cele doua tabere au ajuns la o intelegere, greco-catolicii au intrat in biserica la slujba, iar ortodocsii au participat la slujba intr-o casa din sat.

Marti, localnicii se vor intalni cu prefectul si cu reprezentanii episcopiilor pentru a fi gasita o solutie", a spus seful Inspectoratului Judetean de Jandarmi, lt. col Ioan Huluban.

Reprezentantul Episcopiei Ortodoxe, Vasile Bota, a spus, la randul sau, ca preotul Dumitru Salajanu va fi judecat de catre consiliul bisericesc si, in functie de rezultat, va fi pedepsit. "Pedeapsa poate merge pana la caterisire, insa speram ca nu va fi cazul. Ce nu intelegem noi este cum episcopul greco-catolic poate hirotonisi un preot ortodox pedepsit de Preasfintit", a spus Bota.

Acesta a adaugat ca in satul respectiv nu au existat pana acum greco-catolici, prin urmare nu intelege cum vor putea revendica biserica.

"Fiecare om poate opta pentru a trece la ce religie vrea. Biserica Ortodoxa nu ne poate spune ce sa facem", a declarat purtatorul de cuvant al Episcopiei Greco-Catolice, Florin Jula.