Medicii care lucreaza in cadrul Spitalului Clinic Judetean din Oradea nu au trecut prin filtrul vreunui concurs pentru ocuparea posturilor, in ultimii zece ani, ei ajungand la spital "pe usa din dos". Aceasta informatie a fost facuta publica de catre prefectul de Bihor, Ilie Bolojan.

Reprezentantul Guvernului in teritoriu a prezentat, intr-o conferinta de presa, "situatia nefardata a sistemului sanitar din judet", conturata dupa doua zile de discutii cu toti directorii de spitale si cu conducerea Directiei de Sanatate Publica.

Prefectul a spus ca toti medicii ajunsi in ultimii zece ani la Spitalul Clinic Judetean au fost angajati la Facultatea de Medicina si Farmacie a Universitatii Oradea, fiind apoi integrati in unitaile medicale din municipiu de catre fostii lor profesori, care sunt sefi de sectii si directori.

"Practic, in Oradea, absolventii de Medicina care au vrut sa se angajeze la Spitalul Judetean si-au gasit cate un loc de preparator la Universitate, dupa care au ajuns la spital pe usa din dos, fara a mai sustine concursuri", a mai afirmat prefectul.

Bolojan a adaugat ca are rezerve serioase daca Facultatea de Medicina si Farmacie aduce un plus de valoare si de calitate serviciilor medicale. El si-a exprimat nemultumirea si pentru faptul ca decanul Facultatii de Medicina si Farmacie, senatorul Mircea Ifrim, este membru in consiliile de administratie a nu mai putin de 11 spitale din judet.

"Ma indoiesc ca are timp sa se preocupe de problemele spitalelor", a completat seful Prefecturii.

Pentru incetarea unor asemenea practici, prefectul i-a propus ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, transformarea unor sectii clinice din spitalele bihorene in sectii neclinice, astfel incat concursurile pentru ocuparea posturilor de medici sa devina obligatorii, dar si pentru ca viitorii sefi de sectii sa poata fi trasi la raspundere fara a se mai putea invoca autonomia universitara.