Razboiul dintre membrii Aliantei "D.A." Bihor continua la nivelul declaratiilor. Conducerile celor doua organizatii arunca vina ruperii protocolului de la unii la altii. Democratii considera ca Alianta poate fi refacuta in judet doar daca reprezentantii Consiliului National de Coordonare (CNC) al PNL-PD vor veni in teritoriu si ii vor pune la masa discutiilor pe liderii celor doua filiale.

Totodata, democratii considera ca nu sunt singurii care au incalcat protocolul in judet si sustin ca PNL a facut acest lucru inaintea lor. "Si noi am avut nemultumiri, insa nu le-am spus pana acum pentru ca am considerat ca nu asa trebuie rezolvate problemele din alianta.

Acest exercitiu nu ne face deloc placere", a spus presedintele filialei PD, Petru Filip, care este si primarul municipiului Oradea.

Potrivit sursei citate, din punct de vedere politic, PD a dorit sa limiteze excesele lingvistice si verbale si refularile membrilor. "Si PD a avut, de-a lungul colaborarii anumite situatii fata de care au fost nemultumiti. Aceste nemultumiri au existat si exista", a mai afirmat Filip.

"Aceasta alianta a avut drept scop, pe fond, gestionarea puterii, iar aceasta gestiune sigur ca duce la realizarea unei nemultumiri care apare atat la nivel central, cat si local, fie ca este vorba de comuna, oras, municipiu sau judet", a adaugat liderul democrat.

Filip a completat ca membrii aliantei din judet trebuiau sa puna accent pe lucrurile care puteau determina o apropiere si nu pe cele care ii dezbina.

El a recunoscut, insa, ca inca de la inceputul semnarii protocolului, in judet au existat probleme in ceea ce priveste comunicarea dintre membrii celor doua formatiuni, liderul PD considera ca acest lucru nu justifica, insa, modul in care au actionat cei din PNL.

"Faptul ca au fost slabi reprezentati la nivelul Consiliului Local, al Primariei si al Consiliului Judetean este o consecinta a voturilor primite la alegerile din 2004. Insa aceste lucruri au fost discutate de nenumarate ori", a mai mentionat Filip.

"Ceea ce ne-a deranjat, insa, au fost atacurile directe si la persoana in ceea ce ma priveste. Intra in esenta PNL acest mod de abordare, au invatat de la cei de la Bucuresti", a adaugat democratul. El a spus ca este foarte probabil sa il actioneze in judecata pe liderilor filialei liberarilor, Cornel Popa, pentru acuzatiile care i le-a adus odata cu ruperea protocolului.

"Vom aduce la cunostinta Biroului Permanent National situatiile conflictuale si conducerea Consiliului National de Coordonare al Aliantei ar trebui sa se deplaseze in Bihor pentru a media conflictul. Din punct de vedere politic consider ca aceasta alianta poate fi refacuta", a mai afirmat Petru Filip.

PNL Bihor a decis ruperea protocolului cu PD pe 24 martie. Liberalii au luat aceasta decizie la o zi dupa ce vicepresedintele CJ, Gavrila Ghilea, si-a anuntat trecerea de la PSD la PD. Tot atunci, liberalii au precizat ca democratii au dorit dintotdeauna supunearea lor si nu i-au luat in considerare la formarea majoritatii in legislativele locale, cel judetean si la desemnarea viceprimarilor.