Agentiile de Dezvoltare Regionala au fost atacate in termeni duri vineri la Cluj Napoca de ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu. Desi nu a nominalizat nici o agentie, Boagiu a dat unele elemente care fac aluzie la activitatea Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord – Vest, cu sediul la Cluj Napoca.

Ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu, prezenta la o serie de dezbateri organizate vineri la Cluj, a atacat in termeni duri activitatea angajatilor "unor agentii de dezvoltare", care au avut "nesimtirea" "sa ne puna proiecte proaste in brate si dupa aceea sa astepte banii de finantare".

Boagiu nu a nominalizat nici o agentie de dezvoltare. Totusi, ministrul a facut aluzie la unele proiecte aprobate la agentii, care s-au dovedit ulterior nefinantabile, in unele cazuri din cauza datoriilor la stat ale firmelor care solicitau banii. Mai multe astfel de proiecte au ajuns la minister de la ADR-NV, unde sef este Claudiu Cosier.

Proiectele au fost declarate eligibile de angajatii agentiei, insa la minister s-a dovedit ca firmele care au solicitat banii aveau datorii semnificative la bugetul de stat. Situatia a ajuns si la urechile prefectului de Cluj, Alin Tise.

"Finantarea agentiilor, care sunt organisme non – guvernamentale, este sarcina consiliilor judetene din Consiliul de Dezvoltare Regionala.

Ei sunt cei care numesc presedintele agentiei de dezvoltare si ei il revoca", a declarat Boagiu.

Ministrul nu a uitat sa sanctioneze "dezinteresul" unor presedinti de consilii judetene, care refuza sa cotizeze la plata salariilor pentru angajatii ADR-urilor, desi aceasta sarcina este prevazuta in statutul agentiilor.

In alta ordine de idei, Boagiu a atras atentia asupra "catastrofei" pe care a lasat-o in urma fosta guvernare, condusa de Partidul Social Democrat, in special in ceea ce priveste fondurile europene pentru agricultura.

"Pe SAPARD a fost mai simplu ca banii sa fie absorbiti, pentru ca i-au prins pe primari de nas pentru a face proiecte, insa PSD a folosit fondurile SAPARD pentru a atrage in partid primarii de comune care apartineau altor grupari politice", considera Boagiu. "Acum ne aflam intr-un hei-rup general ca sa putem cheltui fondurile europene.

Avem proiecte pentru 2,5 miliarde de euro, dar mai avem nevoie de proiecte si pentru restul de 2,5 miliarde", a spus Boagiu la o conferinta de presa organizata de Partidul Democrat.

In consecinta, ministrul Integrarii Europene a atras atentia asupra faptului ca pentru consumarea fondurilor europene vor avea prioritate la finantare proiectele micro-regionale si nu cele intocmite de o singura comuna. "Nu vom mai finanta proiecte mici, pentru comunitati mici, pentru ca sunt costuri foarte mari", a conchis Boagiu.

Ministrul Integrarii Europene a precizat totusi intr-un context pozitiv proiectul realizarii unei centuri ocolitoare la Zalau, proiect care a castigat deja finantarea si care va intra in executie in perioada urmatoare.