Brokerii au executat, marti, 705 de operatiuni de vanzare-cumparare cu actiunile Rompetrol Rafinare. In urma acestor tranzactii de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), pe fondul unei cereri masive a cumparatorilor, actiunile Petromidia au crescut, pana la finalul sedintei cu 8,82%, pana pretul de 10 bani/actiune.

In piata s-au miscat, ieri, 55,9 milioane de actiuni RRC, valoarea totala de tranzactionare fiind de 5,6 milioane de lei.

"In urma cresterii de astazi, dar si a revenirilor pozitive de la finalul lunii martie, Rompetrol-Rafinare a recuperat o mare parte din pierderile inregistrate de la inceputul anului, astfel ca, in acest moment, scaderea generala s-a redus la 8,4%", au remarcat specialistii de la Prime Transaction.

Dupa o zi de suspendare, actiunile grupului Rompetrol au antrenat cresteri si pentru alte actiuni, in special cele ale societatilor de investitii financiare (SIF) Moldova 0,5%, Transilvania 1,5%, Muntenia 3,4%. Indicele general bursier s-a apreciat cu 2,2%, iar indicele SIF, BET-FI a crescut cu 0,7%.

Valoarea tranzactiilor cu actiuni, de marti, de la BVB a fost de 40 de milioane de lei, comparabila cu perioada de varf a inceputului de an. Din cele 49 de firme tranzactionate in piata, 22 au urcat. In cursul lunilor februarie si martie, vestile despre iminenta arestare a omului de afaceri Dinu Patriciu au provocat suspendari constante ale societatilor care fac parte din Grupul Rompetrol.

Numai pierderile suferite din deprecierea actiunilor de catre cea mai importanta firma a grupului, Petromidia, au ajuns la peste 1,5 miliarde de dolari. Cel mai mic pret de piata a RRC al fost de 9 bani/actiune. La finele anului trecut, societatea a ajuns pana la 13 bani/actiune, caderea companiei ajungand la peste 1,5 miliarde de dolari.

In cea mai "neagra" perioada a grupului, Patriciu a declarat, la iesirea de la o serie de audieri, ca renunta la toate functiile pe care le detine, in Romania, in cadrul grupului, pentru a nu afecta imaginea acestuia. Totusi, el nu a renuntat la functiile din firmele sale din strainatate.

Pe de alta parte, Patriciu a anuntat ca va transfera sediul central al The Rompetrol Group (aflat acum intr-un paradis fiscal) in Romania, daca nu va mai fi sicanat de justitie.

Curtea de Apel Bucuresti a respins, luni, recursul procurorilor in cazul Patriciu. Omul de afaceri va ramane in libertate, dar va fi inculpat in dosarul Rompetrol. El este acuzat de inselaciune, complicitate la evaziune fiscala, manipulare a pietei de capital, dezvaluire de informatii privilegiate si delapidare.

Analistii pietei economice spun ca Petromidia se afla in vizorul concernelor multinationale din domeniul petrolier, pentru o posibila preluare. Grupul Rompetrol a raportat, pentru 2005, o cifra de afaceri de 2,34 miliarde de dolari, in crestere cu 45% fata de anul precedent, si un avans al profitului operational de 62%, pana la 164 milioane de dolari.

Compania estimeaza ca preluarea distribuitorului francez de produse petroliere Dyneff va determina dublarea cifrei de afaceri in 2006.