Mitropolitul Ardealului, IPS Laurentiu Streza, va trimite zilele acestea o scrisoare oficiala catre Papa Benedict al XVI-lea, pentru a-l invita la Sibiu cu ocazia celei de-a treia Adunari Ecumenice, programata pentru septembrie 2007. Scrisoarea lui IPS Streza va fi intarita de cea a Patriarhului Teoctist si de cea a presedintelui Traian Basescu.

Zvonurile despre venirea sau "nevenirea" Papei la Sibiu sunt infirmate de mitropolitul Ardealului, IPS Streza. El sustine ca, pana in acest moment, nimeni din Romania nu a intreprins nici un demers oficial, prin urmare orice speculatie pe aceasta tema ramane la acest stadiu.

"Zilele acestea trebuie sa primesc de la Geneva textul oficial al scrisorii catre Papa Benedict al XVI-lea. Scrisoarea aceasta va fi intarita de cea a Patriarhului Teoctist si de cea a presedintelui Traian Basescu, deoarece Papa este si seful statului Vatican. Aceasta scrisoare va ajunge direct la Papa, fara intermediari.

De aceea, deocamdata trebuie stapanite zvonurile pe aceasta tema", a declarat IPS Laurentiu Streza. Scrisoarea catre Papa va porni si din partea Comitetului Director al Adunarii Ecumenice de la Sibiu.

Despre vizita Papei la Sibiu au fost lansate o serie de zvonuri inca de la inceputul acestui an, cand primarul Sibiului declara, drept raspuns la intrebarile presei, ca o astfel de vizita trebuie pregatita din timp.

Zvonul a continuat sa fie alimentat, fara ca Biserica Ortodoxa, cea Evanghelica sau alta biserica importanta din Romania sa adopte vreo pozitie oficiala.

Cu toate acestea, reprezentantii tuturor bisericilor isi doresc venirea Papei la Sibiu, cu ocazia celei de-a treia Adunari Ecumenice, din septembrie 2007.

Cu sau fara Papa Benedict al XVI-lea la Sibiu, pregatirile pentru Adunarea din septembrie anul viitor sunt in toi.

Nu mai departe de saptamana trecuta, la Geneva, 25 de teologi, reprezentanti ai mai multor biserici crestine din intreaga Europa, au decis ca, anul viitor, la Sibiu, sa propuna includerea in calendarul crestin a unei noi sarbatori - cei prezenti au cazut de acord in unanimitate ca in calendarul bisericilor ortodoxe este nevoie de acesta sarbatoare.

"Am reconfirmat propunerea noastra de a stabili o sarbatoare "Timpul Creatiei" care sa fie prinsa in calendarul crestin. Suntem hotarati sa relansam aceasta cerere a noastra in cadrul celei de-a treia Adunari Ecumenice de la Sibiu.

Propunerea noastra nu incearca sa faca schimbari de forma a calendarului crestin, ci sa ajute crestinii sa redescopere caracterul cosmic al liturghiei", a declarat Lukas Vischer, teolog elvetian, intr-un ziar crestin de circulatie europeana, Christian News.

Propunerea facuta saptamana trecuta la Geneva o urmeaza pe cea facuta in 1989 de Patriarhia Ecumenica a Constantinopolului, ai carei reprezentanti au sugerat ca sarbatoarea Creatiei sa fie tinuta pe 1 septembrie.

Cardinalul Achille Silvestrini, ex-prefect al Congregatiei Pontificale pentru Bisericile Orientale si expert in politica internationala, a declarat pentru presa centrala: "Nu sunt la curent in legatura cu aceasta vizita. Insa nu cred ca va fi posibila".